Konya
13 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.26
  • EURO
    34.76
  • ALTIN
    2442.8
  • BIST
    10218.58
  • BTC
    60838.02$

  KDV İNDİRİMİ

16 Şubat 2022, Çarşamba 08:16

Yüzde 8’le, yüzde 1 arasındaki KDV farkını küçümseyenler olduğu kadar  görmek istemeyenlerde var.

Temel Gıda Ürünlerindeki fiyat artışlarının çeşitli sebeple yükselişi karşısında  8’le, 1 arasındaki KDV farkı az gibi görünse de önemli.

Bakın neden?

Market rafları alev alev.

Bakkal ve manavlardaki fiyatlarda öyle.

Mütevazi  gelire sahip bir tüketici zincir marketlerden aldığı birkaç poşet dolusu temel gıda ürünü için, 300-400 lira civarında para ödüyor. 300 liralık gıda alımının önceki KDV’si  22,22 lira iken, indirilmiş haliyle 2 lira 77 kuruş. 400 liralık gıda alımının ise önceki KDV’si  29,62 lira iken, indirilmiş haliyle 3 lira 70 kuruş .

300 liralık bir temel gıda ürünün KDV’sinin yüzde 1’e indirilmiş olmasından dolayı tüketici kasada 20 lira daha az para ödüyor.

Aynı şekilde 400 liralık bir gıda ürünü alan tüketici kasada 26 lira  daha az para ödüyor.

Bu az bir fark mı?

Az olarak görenler mutlaka olmalı.

Ama az olarak görmemek lazım.

Ülkede yaşayan her aile eşit gelir sahibi değil neticede.

Sabit ve dar gelirli insanlar için 1-2 lira bile önemli.

Aileden başka geliri olmayan ve emekliler için 1-2 lira önemli.

Aynı şekilde asgari ücretliler içinde önemli.

Sayın Cumhurbaşkanı’nın  temel gıda ürünlerindeki KVD indirim kararı , ticari piyasalarda son aylarda  alınan kararlar arasında en isabetli kararlardan birisi olarak görülmeli.

Alt sınır 2 bin  500 lira emekli maaşı ve 4 bin 250 lira asgari ücretle geçinen milyonlarca insanı var bu ülkede.  KDV indirim kararına buralardan bakmak lazım.

KDV indirim kararının amacına ulaşması için iyi takip edilmesi de gerekiyor. Market raflarında etiketlerin değiştirilmesi yeterli görülmemeli.

Etiket üzerindeki  KDV oranı ile, kasadaki KDV oranının aynı olmasına dikkat  gösterilmeli.

En önemlisi KDV  indiriminin temel gıda ürünlerinde örtülü bir zam olayının sebebi olmasına fırsat verilmemeli.

Denetim önemli.

Fiyat artışları ve pahalılığın sebepleri arasında denetimsizliğin önemli bir sebep olduğunu daha öncede yazdık.  O görüşümüzü yineleyelim:  Piyasalarda yeteri kadar olmayan denetim, zor dönemlerde çok para kazanma eğiliminde olanları yüreklendirir. Yüz yıllardır bu böyle. Son  KDV indirimi kararıyla birlikte denetim ekiplerinin yoğunlaştırıldığı görülüyor.  Ticaret Müdürlüğü ekipleri ve belediyelerin zabıta teşkilatı marketlerde ve gıda ürünleri satan işyerlerinde etiketler üzerinde KDV kontrolleri yapmaya başladı.

Yapılan kontrollerde KDV indirimi kararına uymayanlara cezai müeyyidelerin uygulanacağı ve ağır cezalarla karşılaşacakları sayın Cumhurbaşkanı tarafından açıklandı. Denetimlerin etkili olması bakımından bu da önemli bir karar.

Temel Gıda Ürünlerindeki KDV indirim kararı, KDV uygulamaları alanında önemli kararların başlangıcı bile olabilir. Elektrik, akaryakıt ürünleri ve insanların en fazla ihtiyaç duyduğu ürünlerde de KDV indirimine gidilmesi halinde geçim sıkıntısı çeken insanlar büyük ölçüde rahatlayacaktır.    

 Yineleyecek olursak, Temel Gıda Ürünlerinde Yüzde 8 olan KDV’nin, yüzde 1’e indirilmesi küçümsenmemeli

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.