Konya
13 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.26
  • EURO
    34.77
  • ALTIN
    2445.6
  • BIST
    10218.58
  • BTC
    61323.58$

KARAMSARLIK VE KAYGI

25 Ocak 2019, Cuma 08:57

Ak Parti’nin Konya merkez için belirlemiş olduğu belediye başkan adayları halkı tatmin etmiş görünmüyor.

Kiminle konuşsak, kiminle karşılaşsak konu bir anda başkan adayları olup çıkıyor. İş yerlerinde, evlerde kısacası insanlar arasında son haftanın konusu bu. Öyle ki siyasete en ilgisiz görünen insanlar bile başkan adaylarını konuşmakta. Daha önce yapılan yerel seçimler öncesinde başkan adayları bu kadar çok konuşulmamış ve bu kadar da çok krtik edilmemişti.

Mesela, insanlar sevmediği ve belli sebeplerden dolayı kızdığı birisinin  partisi tarafından belediye başkan adayı olarak gösterilince; “Yahu olmaz be kardeşim. Bu adam yaramaz.Bundan başka adam bulamadılar mı?” derken, bu sefer durum farklı. Değerlendirme şimdi  başka yapılıyor. İnsanların yaptığı değerlendirmeler daha net , daha somut ve daha  mantıklı. Adayların belirlenmesinden sonra,  bu adaylara sandığa gidip oy vermeyeceğini söyleyen, Ak Partili seçmenler  bile  var. Demek ki insanların gözünde durum bu kadar vahim.

“Sandığa gitmeyeceğim.Oy vermeyeceğim” diyenlerin, karar ve tutumu zamanla değişebilir mi? Bu  mümkün. Seçime iki ay var. Başkan adaylarının sahaya inmesinden sonra söyleyecekleri sözler ve  gösterecekleri performans  seçmenin oy verme noktasındaki değerlendirmesini etkileyecektir. Bugün  için görünen durum iyi ve olumlu  değil. Tekrarlayalım: Seçmen belirlenen adaylardan memnun değil. İnsanların konuşmasından, yaptıkları değerlendirmelerden bunu anlıyorsunuz.

Sıkıntı ne?

İnsanlar adayları neden bu kadar çok konuşuyor?

Söyleyelim: Hiç kimsenin adayların şahsıyla ilgili söylediği  bir söz yok. Hiç bir aday için “Hırsız” denmiyor. “Çaldı,götürdü, yolsuzluk yaptı” denmiyor. Oysa  maalesef bizim insanımız bunu kolay yapar ve karşı olduğu birisi için hemen bu yaftaları yapıştırır. Yöneticileri, insanları bitirmenin en kolay yolu “Çaldı, götürdü,hırsız” damgasıdır. Bu damgayı yiyen ne yaparsa yapsın kendisini anlatamaz. Damgayı yiyen hep öyle bilinir ve öyle de yaşamak zorunda kalır.

Merkezde belirlenen adaylarla ilgili böyle bir durum söz konusu değil. Gelecekte ne olur, neyle  karşılaşılır, neyle karşılaşırız? Bunu o zaman göreceğiz. Kötü, çirkin ve uygunsuz işlere tevessül olur mu, tenezzül olur mu? Dileyelim ki olmasın.

Sıkıntı ne? Demiştik.

Sıkıntı şu: İnsanlar merkezde belirlenen adayların bu görevler için  yeterli bilgi birikimine ve tecrübeye sahip olmadığını düşünüyor.Böyle düşünenler hem karamsar hem de yaşadıkları şehir adına son derece kaygılı. Konuşmaların temelinde karamsarlık var, kaygı var. “Yapamazlar” hükmü  değil, “Eyvah yapamayacaklar” endişesi var.

Haksızlar mı? Pek de haksız sayılmazlar.             

Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Selçuklu Belediye Başkanı iken yaşamış olduğu  iş tecrübesine rağmen Büyükşehir’de altı ayı aşkın süredir icraat ve iş anlamında bir varlık gösteremedi. Başkan siyaset, siyaset yaparkende hamaset yapıyor. Vatandaşlarla kalabalıklar önünde ve kameralar karşısında konuşarak hizmet yapılmıyor ne yazık ki. Farklı projeler geliştirmek, proje üretmek, projelerle  gece gündüz birlikte olmak gerekiyor. İnsanların Uğur beyden  beklediği esas görevi olan hizmet alanına hemen ve en kısa yoldan dönmesidir. Bunu yapmalısın başkan.  Senden beklenen bu.

Selcuklu’da Ahmet Pekyatırmacı’da, Uğur İbrahim Altay kadar belediyecilikte iş tecrübesi olan bir aday. Lakin onda da plan proje olarak ve Selçuklu’yu  nasıl yöneteceğine ve ne yapacağına dair hiç bir emare yok. Hani derler ya”Tık” yok. Allah aşkına mahalle ziyaretleri siyasi literatüre “Hizmet” olarak yazıldı da, bizim mi haberimiz yok? İnsanlar sizden yaşadığı şehirde,yaşadığı ilçede,beldede  belediyecilik adına iş yapmanızı, eser üstüne eser koymanızı bekliyor. Bunun için her türlü imkan var ve ortam da müsait. Bakın arkanızda Ak Parti gibi bir parti ve güçlü bir iktidar var. Bunu değerlendirmek lazım.   

Diğer merkez ilçelere bakalım. Karatay’da Hasan Kılca aday gösterildi. Kılca’nın işi, Mehmet Hançerli gibi güçlü ve  yaptığı hizmetlerle halkın takdirini kazanan bir başkandan sonra çok zor. Kılca, Karatay’da çok zorlanacak. Hançerli’nin gölgesinde kalacak. Eski başkanı  geçmesi gerekiyor. Fakat  nasıl yapacak. En küçük bir projesi olmayan bir başkan  ne yapacak?

Meram’da Mustafa Kavuş aday gösterildi. Onu  getirdiler, kaynayan bir kazanın içine attılar. Olmaz ki, “Birisi aday olacaksa, benim adamım olsun” diye, aday yapılmaz ki. Meram’a hiç yapılmaz.

İnsanlardaki karamsarlık ve kaygı tam da bu noktada . Yani “Ya yapamazlarsa, ya tecrübeleri kafi gelmezse” Yoksa hiç kimsenin adayların şahsıyla ilgili söylediği bir söz yok.               

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.