Konya
14 Mayıs, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.26
  • EURO
    34.87
  • ALTIN
    2423.2
  • BIST
    10067.82
  • BTC
    62884.24$

İşinizdeki Beceriniz ve Karakteriniz

17 Eylül 2021, Cuma 09:20

Kutsal meslekler?  Kutsal olarak değerlendirilen bir meslek  mensubu olmama karşın bence mesleğin kutsallığı isminde değil lâyıkıyla yapılıp yapılmadığındadır. “Lâyıkıyla yapılan her iş kutsaldır”

 

Bir kuruluşun tüm iyi çalışmaları eğer bir noktada zayıf halka varsa boşa gider. İki kurum ve iki olay aktaracağım yorumu size bırakarak;

 

ALO 184. Sağlık Bakanlığı’nın sağlık çalışanlarına eziyet hattı iken pandemi döneminde yararlı görevler üstlendi. Bir süre önce  ismi S.G olmayan vatandaşa Sağlık Bakanlığı’ndan SMS mesajları gelmeye başlar ; “Sn. S…G…(isim açık yazılmaktadır, ben kısaltma uyguladım) aşınız hazırdır”  “Sn. S…G   Raporunuz SGK’ya iletilmiştir” “Sn. S.G; ……..isimli filiasyon ekibi ziyaretinize gelecektir”     İsmi S.G olmayan ve telefon numarasının hatalı kaydının kurbanı vatandaş ilk mesajdan hemen sonra ALO 184’ü arar. S.G’nin covid olması, karantinaya alınması gerektiği S.G’ye bildirilememektedir. Alo 184 "kaydı aldık efendim, uzmanımız sizi arayacak” der; bu konuşma iki sefer daha aynı cümlelerle tamamlanır ama uzman dönüşü bir türlü olamaz nedense; kayıt açan görevliler de basit telefon numarası  düzeltmesini bile  yapmaz niyeyse. Birkaç gün sonra Ege’nin şirin bir ilinin şirin ilçesinin mülki amirliğinden bir personel  S.G mağduru vatandaşı “S.G. karantinada olmanız gerekmektedir” diye arayınca vatandaş patlar “yeter, imdat diye bağırmak istiyorum. Ben S.G değilim, defalarca 184’ü aradım” diye  feryat eder. Bu görüşmeden sonra artık yanlış mesajlar gelmemektedir ancak  filiasyon ekibinin geleceği mesajını almayan ve karantinaya girmeyen S. G ne olmuştur bilmiyoruz.

 

İkinci olay; ihracatı artıracağız, üretimi çoğaltacağız diye çırpınılan günümüzde otomotiv yedek parçası üreten bir firmamız Çekoslavakya’dan sipariş alır. Numune gümrüğe gelir ancak görevli “yeni değil kullanılmış ürün” diye tutturur. Yerli firma ne yaptıysa yeni olduğunu anlatamaz, hatta kullanılmış ürün ve yeni ürünün demosunu da yapar ancak direnci kıramaz. Ekspertiz raporuyla numunenin yeni olduğu ortaya çıkar ancak bu direnç yerli üreticiye depo ücreti + iki bin liranın üzerinde Sanayi Odası ekspertiz ücreti gibi ödemelerle yaklaşık dört bin beş yüz liraya patlar. İki olayda da belki liyakatsız, belki işini önemsemeyen çalışanlar millete eziyet etmişlerdir. Yapmadıkları veya yanlış yaptıkları işler nedeniyle ikisinin de herhangi bir zararı olmamıştır, yanlarına kalmıştır.

 

Örnekleri binlere çıkarmak mümkün.  Kamuoyunda kişisel gelişim uzmanı olarak bilinen Mümin Sekman ‘a atfedilen söz “Bir işi her zaman iyi yapmak için çalışın. İşinizi iyi yapmanız maaşınızın karşılığı değil karakterinizin yansımasıdır” şeklinde. En az yetkili görevlinin bile isterse vatandaş lehine yapabileceği çok şey vardır. Yapılamayacak işler için yetkililer yapabileceklerini ertelememelidirler. Bence en önemlisi zorlaştırıcı değil, kolaylaştırıcı olmalıdırlar.

 

Liyakatlı, becerili, işini iyi yapma alışkanlığında, vatandaşa empati uygulayan görevlilerin sayısının artması dileklerimle.

Yorumlar

  • yorum avatar
    ahmet öztemel
    18-09-2021 23:47

    Sn. Ünal; teşekkür ederim.

  • yorum avatar
    Fahrettin ÜNAL
    17-09-2021 14:29

    Ellerinize sağlık Ahmet Bey

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.