Konya
13 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.21
  • EURO
    34.76
  • ALTIN
    2432.9
  • BIST
    10207.46
  • BTC
    62714.88$

İnternet Kullanımı

13 Temmuz 2019, Cumartesi 08:50

Modern yaşamın bir gereği haline gelen bilgisayar ve internet kullanımı, yetişkinlerin olduğu gibi çocukların hayatında da önemli oranda etkiliyor. İnternet kullanımı; interneti kullanma amacı, yaş ve cinsiyet gibi birçok özelliğe göre değişiyor. İletişim ve eğitim başta olmak üzere pek çok alanda yararlı olabilen internet, özellikle çocukluk çağında kontrolsüz olarak kullanıldığında, çocukların ruh ve beden sağlığını olumsuz etkiliyor.

Türkiye Bilişim Derneği, ‘Çocukların çok küçük yaşlarda internetle tanıştıklarına işaret ederek, ebeveynlerin ve çocukların, güvenli internet kullanımının yanı sıra internetten gelebilecek bireysel ve toplumsal tehditlerden korunmalarının önemine işaret ediyor.

 İnternetin zararları olduğu gibi faydalarıda vardır. Yete rki doğru kullanılsın. İnternetin faydaları,

Kocaman Bir Kütüphane, İletişim Aracı, Medya Aracı, Sanal Banka Hizmeti, Sanal Devlet, Sanal Mağaza, Paylaşım aracıdır. Eğlence aracıdır. Kurumsal uygulamalar ile bir çok imkan sunar. Eğitimde kulanılması, Öğrenme olanak ve kaynaklarına, İnternet sayesinde erişilebilir. Bilgisayar üzerinden iletişim sağlanması eğitime faydalıdır. Araştırma becerisini arttırır. Kişinin iletişimini ve dil becerilerini geliştirir. Bilgisayar okuryazarlığı kazanılır. Diğer kültürler ile iletişim sağlanır. Kişiye kendini daha iyi ifade etmesi konusunda yarar sağlar. Soru sorma, problem çözme, çözümleri kurgulama gibi bir çok faydaya da sahiptir.

Bir çok faydasından bahsettiğim İnternet’in, olası bir kaç zararından da bahsetmek istiyorum. Eğer gerekli önlemler alınır ise, İnternet’in zararlarından kurtulup, sadece yararlarından faydalanılabilir. Çocuklar, yaşlarına uygun olmayan sitelere girebilir ve uygunsuz görüntüler ile karşılaşabilirler. Çocuklar aşırı şiddet içerikli oyunlar yüzünden, şiddete karşı duyarsızlaşılabilirler. Başta çocuklar olmak üzere yetişkinlerde kumar oyunlarını alışkanlık edinebilir. Çocuklar ve boşlukta kalmış bireyler yanlış insanlar ile tanışıp, kandırılabilirler. Ebeveynler bilgisayar oyunlarını çocuğun evde yaramazlık yapmaması, kendilerini rahatsız etmemesi ve onları oyalaması için gerekli bir araç olarak görmemelidir. Kitap okuma alışkanlıkları kaybettirilmemelidir. Çocuklara internette vakit geçirme ve internet kafe ziyaretlerini azaltma konusunda katı kısıtlamalar ve cezalar vermek yerine, onlarla karşılıklı konuşma ve ikna yolunu seçilmelidir.

İnternet insana yararı veya zararı yönünden ele alındığında bir bıçak gibidir. Bıçağın sorumluluğu olamaz. Onu kullanandır sorumlu. Bütün hepsi bir “hayır” tıklamasıyla veya bir “on” ve “of” düğmesiyle kontrol altındadır. İnternet insana büyük kolaylıktır. Bunu “kötü yönleri var” diyerek reddetmek akıllıca değil bir yaklaşımdır...

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.