Konya
12 Mayıs, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.22
  • EURO
    34.93
  • ALTIN
    2444.4
  • BIST
    10218.58
  • BTC
    60847.030$

III. Uluslararası Sadreddin Konevi Sempozyumu

24 Ekim 2018, Çarşamba 08:50

Konya’mızda güzel çalışmalar yapılıyor. Şehrimizin ilim, kültür ve sanat hayatında önemli etkileri olan isimler üzerinde araştırmalar ve bilimsel faaliyetler devam ediyor.
Konya'mızın tarihinde önemli bir yere sahip olan Sadreddin Konevi hazretlerinin hayatı ve eserleri üzerinde faydalı çalışmalardan biri geçen hafta sonunda 19-20 Ekim 2018 tarihlerinde Mebkam, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Konya Müftülüğü’nün katkıları ile 
Öncelikle Mebkam nedir ve çalışmaları nelerdir gibi sorular aklımıza gelebilir.-i Konevi Hazretleri’nin hayatını, eserlerini, ilmi ve edebi kişiliğini araştırmak üzere Meram Belediyesi Konevi Araştırma Merkezi (MEBKAM) 2007 yılında kurulmuştur.
Merkezin amacı; Sadreddin-i Konevi Hazretleri’nin düşüncelerini, çevresindeki şahsiyetleri, Türk ve Dünya edebiyat ve kültürlerindeki etkilerini ve konumunu incelemek, araştırmak; bu amaç doğrultusunda çalışmalarda bulunmak, bilimsel, sosyal ve kültürel etkinlikler gerçekleştirmek, konferanslar, anma törenleri tertiplemek ve yayınlar yapmaktır.
MEBKAM’ın altı asıl ve dördü yedek üye olmak üzere 10 kişiden oluşan bir yönetim kurulu bulunmaktadır. Ayrıca akademisyenler, yazarlar, araştırmacılar ve basın yayın camiası mensuplarından oluşan bir danışma kurulu görev yapmaktadır.
Şu ana kadar muhtelif seminer, panel, sempozyum, basın yayın kuruluşlarında mülakatlar yapılmış, kitaplar yayınlanmıştır. 2008 ve 2011 yılında yapılan uluslararası sempozyuma yerli ve yabancı bilim adamları ve araştırmacılar katılmıştır.
Üçüncü sempozyum da “III. Uluslararası Sadreddin Konevi Sempozyumu Felsefe, Tasavvuf ve Din” başlığı ile icra edildi. Ayrıntılı bilgi için http://www.mebkam.com adresine veya Konevi Araştırma Merkezine başvurulabilir.
Sempozyumda birbirinden değerli bilim adamlarının tebliğinden faydalandık. Bu tebliğlerin basılacağı bilgisine de ulaştık. Bu çalışmaların Konya’ mızın bilim ve kültür hayatına büyük bir zenginlik getirdiği kanaatindeyim. Bu sempozyumda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
Şehrimizde medfun alimlerin hayatı ve eserleri hakkında fazla bir bilgiye sahip olmamak çok büyük bir üzüntü kaynağımızdır.
Konya’mıza yurt içinden ve yurt dışından gelen turistler ve misafirler başta Mevlana Celaleddin Rumi hazretlerinin türbesi ve Mevlana Müzesi olmak üzere pek çok tarihi ve turistik mekanı ziyaret ediyorlar. Ancak çoğu turistin ve misafirimizin Sadreddin Konevi hazretlerinin ismini, türbesini ve türbenin yanındaki tarihi Konevi camiini hiç duymadıklarını ve ziyaret etmediklerini müşahede edince şehrimizi ve şehrimizin alimlerini daha çok tanıtmamız gerektiğini düşünüyorum.
Sempozyumda oturum başkanlarımızdan Prof. Dr. Muhsin Uysal hocamızın zikrettiği Süfyan b. Uyeyne hazretlerine atfedilen güzel bir söz ile bitirelim:
“Salihlerin anıldığı yere rahmet iner”.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.