Konya
13 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.20
  • EURO
    34.79
  • ALTIN
    2419.1
  • BIST
    10067.82
  • BTC
    62708.67$

Hz.Mevla'nın 745. Vuslat Yıldönümü

08 Aralık 2018, Cumartesi 09:55

Hazreti Mevlana’yı Anma Törenlerinin, bugün tüm dünyada milyonlarca kişinin takip ettiği bir etkinliğe dönüşmesini sevinçle karşılıyorum.

Konya gene dolup taşmakta, soğuk kış günlerinde, Hz. Mevlana'nın 745. Vuslat Yıldönümü Anma Törenleri gönülleri ısıtmakta.

7-17 Aralık arası 10 gün boyunca, sempozyumlar, sergiler, söyleşiler ve Sema Ayini Şerif-i öncesi Ahmet Özhan ile Tasavvuf Müziği Konseri her yıl olduğu gibi yine sizleri bekliyor.

Bu yılki proğramın logosu “Selam Vakti” olarak duyuruldu. Hz. Mevlana’nın 745. Vuslat Yıldönümü “Şeb-i Arûs “ etkinlikleri başladı.

Şeb-i Arus aslında 17 Aralık’tır. Mevlana Celaleddin-i Rum-i’nin ölüm günü olan bu tarih, Pir’in vasiyet ettiği gibi “Vuslat günü”, ”Düğün günü” olarak kabul edilir ve anma törenleri ile kutlanır. 17’si günü ölüm vakti olan ikindi namazı sonrası türbede duası okunur.

Hz. Mevlâna toplumun hafızasında son derece önemli bir yere sahiptir. Şems-i Tebriz-i ile birlikte maddî manevî hayata değerler kazandırmışlardır.

Mevlâna Celâleddîn-i Rûmî’nin 1273 yılında ölümünden sonra oğlu Sultan Veled Konya'da babasının düşüncelerini sistemleştirerek kendine özgü kurallarını oluşturmuş ve ayinlerini semâ törenleri “Sema Ayini”  usûl ve adâb içeren anlam yüklü “özel” leri olan bir oluşum meydana  getirmiştir. Bu “icra”’lara  “Mevlevî”’lik denilmiştir. “İcra”’ların yapıldığı  dergâhlarına da mevlevîhâne denilmektedir.

"Gel, gel, ne olursan ol yine gel

İster Kâfir, ister Mecusi, ister puta tapan ol, yine gel

Bizim dergâhımız, ümitsizlik dergâhı değildir

Yüz kere tövbeni bozmuş olsan da yine gel..."

Hz. Mevlânâ’nın sözleri bugün dünya üzerinde evrensel değer oluşturmuştur. Dünyanın dört bir yanından Hz Mevlana’ya ve eserlerine yoğun bir ilgi gösterilmektedir. Bu ilgi gün geçtikçe artmakta ve geniş halk kitlelerini etkilemektedir.

Mevlana’nın ağzından çıkan her sözü ve davranışı birlik, kardeşlik ile doludur. Seslenişi bütün insanlara ve insanlığadır. Mevlana, eserlerinde insanın faziletlerinden bahseder. İnsan ancak kendisindeki bu cevheri keşfettiği zaman insan olma vasfını taşır:

Hz. Mevlâna'nın Yedi Öğüdü

Cömertlik ve yardım etmede akarsu gibi ol

Şefkat ve merhamette güneş gibi ol

Başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol

 Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol        

Tevazu ve alçak gönüllülükte toprak gibi ol

Hoşgörülükte deniz gibi ol

Ya olduğun gibi görün, Ya göründüğün gibi ol

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.