Konya
11 Mayıs, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.22
  • EURO
    34.93
  • ALTIN
    2444.4
  • BIST
    10218.58
  • BTC
    60928.323$

??Hacc?? için Yolculuk-1

03 Eylül 2015, Perşembe 00:00

Hz. Âdem’in temellerini attığı, Hz. İbrahim’in oğlu İsmail ile yeniden inşa ettiği, Hz. Muhammed (s.a.v.)’in zamanında yenilenen Ka’be ‘Beytu’llah’ı  tavaf ederek ‘’Hacc etmek’’ üzere, Zilka’de ve önümüz deki günlerde Hacc yolculuğuna çıkacak Hacı adayı kardeşlerimize Kutlu yolculuğunuz kutlu ve mübarek olsun diyerek yazıma başlıyorum.

Hac yolculuğuna çıkmadan önce, mümkün olduğunca bilgili olmak, duaları öğrenerek,ibadetleri ihlâs ve takvâ ölçüsünde yerine getirebilmek için niyetlenerek başarı için Allah(c.c.)’tan yardım istemelidir.

İnancın pratiğe yansımaları olan ibadetler, hem bireyi, hem de toplumu psikolojik ve sosyolojik olarak huzura kavuşturmayı hedeflemektedir. Bu, ibadet boyutuyla Allah-kul ilişkisini güçlendirirken, hikmet boyutuyla da ruh sağlığı ve sosyal dayanışmayı beslemektedir.

Bedenle yapılan namaz ve oruç ibadetinde nefis terbiyesi ağır basarken; mal varlığıyla yapılan zekât, sadaka ve kurban ibadetlerinde dayanışma ruhu öne geçmektedir.

Hem bedenle, hem de mal ile yapılan hac ibadetine gelince, o bu özelliklerin hepsini bünyesinde toplar.

Hac için bilinç ve irade gereklidir:

Hacc - Umre: çok özel,çok güzel bir ibadettir. Misafirliktir , seferdir.

Hacı çevresindeki insanların da temsilcisidir.

İnsanlığı konu aldığı için hac yapacak kişi, bu görevini kendi adına fakat yaşadığı çevrenin         insanlarının da mümessili sıfatıyla yapacaktır. Haccın tek öğreticisi olan Peygamberimiz Hz. Muhammed şöyle buyurur;

“Hacca ve Umreye giden kişiler, insanların, Allah’ın huzuruna çıkarılmış temsilcileridir. Onlar duâ etseler, Allah dualarını kabul buyurur. Bağışlanmalarını dileseler onları bağışlar. ”

Kendisini ve toplumunu temsil bilinciyle hacı, yapacağı hac gibi evrenselleşecektir. Kendisi gibi yüzbinlerce insanlık temsilcileriyle kaynaşacaktır. İnancı inançlarıyla, dili dilleriyle, rengi renkleriyle ve amacı       amaçlarıyla birleşecektir. Hiç şüphesiz o, toplumunun düzeyini yansıtacak, yansıtılacak seviyeleri de özümseyecektir.

 

İnsanlık hayatının başladığı ana kent Mekke:

“Mekke, yeryüzünün kendisiyle oluşuma başladığı şehirlerin anası olan kenttir. İnsanlığın toplumsal hayatının başladığı, ilk mabed olan Kabe’nin kendisinde kurulduğu şehirdir. Arafat ve Minâ ise Mukaddes Mekke ’nin sınırları Hz. İbrahim’le çizilmiş bölgeleridir. Doğrusunu Allâh bilir. Hz. Âdem’le Havva yeryüzü hayatına Arafat’ta, başlamışlardır.

Tavaf ; Başlı-başına şuurluca yapılacak ibadet. Aynı saat gibi…Akrep,yelkovan,salise kolu.Bir bütünlük, ahenk,uyum içerisinde.Beden.Kalp,Gönül,Akıl,Düşünce,Ruh aynı bütünlüğü ortaya koyabilmeli.

 

Tenbih: Bol harçlık ve dört misli sabırla yola çıkmalıyız.Üzücü olmamalıyız.Güler yüzlü tatlı dilli olmalıyız. Duaların kabul olacağı yerleri mekan tutmalı ama insanları incitmemeye dikkat. Pişman olunacak sözlerden sakınılmalı.Sağa-sola tükürmekten kaçınmalıyız.İnsanları tiksindirecek hâllerden şiddetle kaçınmalıyız.

 Kabe, H.Esved, mültezem, R.Yemânî,  M.İbrahim, Zemzem,Altınoluk, Hicr, Tavaf, Ka’be içinde (Hicr) namaz, Hz.Muhammed’e (s.a.v.) biat, Kabeyi tavafı günün her saatine yay.Her saati içine alsın.Bir geceyi edep ve ta’zimle geçirmek.

•Milyonlarca insanın birarada ibadet yapacağı bir yere gidiyorsunuz. Kalabalık alanlarda yere düşen ufak tefek şeyleri almak için eğilmeyin. İnsanların yoğun olarak tek bir alana doğru yürüdüğü, adeta aktığı yerlerde ters istikamette yürümeye çalışmayın.

 

 •Her şeyden önce sabırlı ve hoşgörülü olun. Önünüze geçmek isteyenler, yanınızdan sizi iterek, çarparak geçmeye çalışanlar olabilir. Sıkıntılı durumlarla karşılaştığınızda Allah Resulunün (s.a.v.) "Hac meşakkattir" sözünü hatırlayın ve sabırlı olun.      

 

Medine-i Münevveredeki ziyaret Yerleri: 1-Ravza-i Mutahhara 2-Uhud,3-Mescid-i Kıbleteyn,4-Mescid-i Seb’a (YediMescidler) ve Hendek,5-Mescid-i Kuba,

 İç Gezi ;1-Cennetü’l Bâki’,2-Mescid-i Gamame,3-Mescid-i Ebû Bekir,4-Mescid-i Ali,5-İstasyon ve Anberiye Mescidi 6-Biat bahçesi(   ),7-Mescid-i İcabe,8-Mescid-i Sebak,9-M.Sec de,10-Mescid-i Sukya,11-Mescid-i Cuma,12-Hz.Abdullahın kabri,…

Konuya devam edeceğim…Sağlıcakla kalın…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.