Konya
12 Mayıs, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.22
  • EURO
    34.93
  • ALTIN
    2444.4
  • BIST
    10218.58
  • BTC
    61171.733$

Güzel ahlak

15 Haziran 2019, Cumartesi 08:33

İnsan şahsiyetini güzelleştiren şeyin ne olduğunu düşünecek olursak, herhalde aklımıza güzel ahlâk gelecektir. Zira insanın kıymet kazanması ancak onun içeriğindeki değerleri uygulamakla mümkündür.

İnsan yaratılış icabı diğer canlılarla birçok özellikte benzeşir. İnsanı canlı mahlûklardan ayıran en önemli vasıflardan biri de ahlaktır"

Tarih boyunca bir arada yaşayan insanları toplum haline getiren, aralarındaki yazılı olmayan kurallar, bağlar, ilkeler, dil becerileri, duyarlılıkları gibi milli ve manevi öğelerdir. Bu bağlamda insan ilişkileri ilk sırada gelir. Bu ilişkileri derleyen, yönlendiren, usul ve düzen getiren ana konu ahlaktır. İnsan aklı da işin sihirli anahtarıdır.

Şahir oğlu Alâ (ra) anlatır:

“Bir adam Rasulullah’ın karşısına gelerek:

“Ya Rasulallah! Hangi amel daha faziletlidir?” dedi.

Rasulullah (asm): “Güzel ahlaktır” dedi.

Sonra sağ tarafa geçip aynı soruyu sordu.

Rasulullah da: “Güzel ahlaktır” cevabını verdi.

Daha sonra sol tarafına geçerek: “Hangi amel daha üstündür?” deyince:

“Güzel ahlaktır” cevabını aldı.

Adam bu defa arka tarafa geçerek yine:

“Ya Rasulallah! Hangi amel daha üstündür?” deyince,

Rasulullah (asm) ona dönerek:

“Sana ne oluyor, anlamıyor musun? Güzel ahlaktır. O da mümkün olduğu kadar hiçbir şeye kızmamandır.” buyurdu. (Muhammed bin Nasr el’Mervezi Mürsel)

Görüldüğü üzere güzel ahlâk hem insanın yaratılışını tamamlaması hem kişisel olarak huzurla yaşaması hem de toplumsal refahı sağlaması açısından çok büyük önem taşımaktadır. Ahlaklı yaşama erdemini hayatının temel felsefesi edinmiş insanlar, kendileri ölse de isimleriyle yaşamaktadır. Üstelik onların keşkelerle değil, iyikilerle dolu hayatları vardır. Ne mutlu ömrünü ahlâklandırabilenlere…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.