Konya
13 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.21
  • EURO
    34.80
  • ALTIN
    2431.0
  • BIST
    10166.4
  • BTC
    62644.25$

GELİŞTİK Mİ, EVET AMA YETMEZ

02 Ocak 2019, Çarşamba 08:35

2018 biterken geride kalan yılların,Konya’nın muhasebesine baktık.

Neyimiz yoktu, neyimiz oldu.

Öncelikle belirtelim ki, Konya olarak bir hayli kazançlarımız olmuş.

Toplu Ulaşım alanında hafif raylı sistem ilk kazançlarımızın başında yer alıyor. 1980’li yılların ikinci yarısında dönemin belediye başkanı Ahmet Öksüz  kazandırdı bu sistemi Konya’ya. Sistem faydalı olmaya devam ediyor.

On yıl önce bir tane devlet üniversitemiz vardı.

İkinci bir devlet üniversitesini yıllarca konuşmuştuk. Lakin yapamamıştık.İkinci üniversiteyi bir türlü hayata geçirememiştik.             

2008’de nihayet ikinci devlet üniversitemiz gerçekleşti.           

Sonra bir Vakıf Üniversitesi olan Karatay Üniversitesi,

Sonra Gıda ve Tarım Üniversitesi,

En son yine yılların rüyası olan Konya Teknik Üniversitesi.

Bir üniversitemiz vardı son on yılda bu sayı beşe çıktı.

Şimdi beş üniversitemiz ve bu üniversitelerde okuyan 140 bin öğrencimiz var.

Devam edelim..             

KOP, Konya’nın yüz yıllık hayaliydi. Üzerine neler söylendi, neler konuşuldu. Yıllar içerisinde her iktidar KOP’u yapmaya talip oldu. Fakat bir ihalesini dahi yapamadılar. İktidarlar bir türlü yapım için gerekli olan parayı bulamadı. Kredi de bulamadılar ve yapamadılar. Bugün baktığımızda KOP’un büyük oranda gerçekleştiğini görüyoruz. Bu hizmet de kısa sürede yapıldı. Hayal gerçek oldu.

Konya-Ankara arası Yüksek Hızlı Tren’de tıpkı KOP gibi yılların hayaliydi. Onu da KOP gibi gelen giden her iktidar yapmaya talip oldu. Bunu da yapamadılar. Baktık ki son on yılda yapılıvermiş  Konya-Ankara arası Yüksek Hızlı Tren. Bunu gerçekleştiren iktidar demiş ki “Madem yapıyoruz. O halde Konya-Eskişehir,Konya-İstanbul arasında da yapıverelim hızlı treni.” Bu  hayal de gerçek oldu.             Bu şehirde yıllarca Kültür Merkezini yazdık. Eskiden, çok eskiden Kültür ve Turizm Bakanı olan Mesut Yılmaz Konya’ya Kültür Merkezi sözü vermişti. Bu konunun gazeteci olarak ısrarlı takipçilerinden birisiydik biz. Ee.. Tabi yapılmadı. Dönemin belediye başkanları da söz vermelerine rağmen bu işin altından kalkamadı. Sanki yüzbin metrekarelik bir kaç tane bina yapacaklardı. Yapamadılar. Son onbeş yıl da nihayet yapıldı. Kim yaptı? Kimin yaptığını biliyorsunuz. Dönemin başbakanı Recep  Tayyip Erdoğan Konya’ya geldi ve başkan Tahir Akyürek’e şöyle dedi”Mevlana Anma Törenleri için birincisinden daha modern bir salon yap.Önümüzdeki yıl anma törenlerinin o yeni salonda yapılmasını istiyorum.” Bu arada belirtelim. Bugünkü Mevlana Kültür Merkezi de Tayyip beyin iradeleriyle yapılmıştı.

Gerçekten Konya gelişiyor.

Mesela yeni bir havaalanı terminal binamız oldtu.

Organize Sanayi Bölgemizin sayısı iki iken, beşe çıktı.

Sanayi gelişti.

İhracatı bilmeyen insanlar, ihracatla tanıştı ve ihracat yapar hale geldi.             

Kamu hastaneleri binalarımız yenilendi.            

Özel hastanecilikle tanıştık. Çok sayıda özel hastanemiz var artık.

Şehir Hastanesi yapıyoruz, 2019’da faaliyete geçecek.

Yeni stadyum yaptık.

Tarım ve hayvancılığımız gelişti.              

ASELSAN Konya’da yatırım yapıyor. Bu savunma sanayinin Konya’ya gelmesi demek.Bu proje beraberinde farklı ve büyük yatırımları getirecek, Konya’ya.

Yapılanların ortak yanı  bir kaç istisnası hariç son onbeş yılda yapılmış olmalarıdır. Son onbeş yıl. Yani Ak Partinin iktidar yılları. Sevin  ya da sevmeyin Ak Partiyi. Ama böyle de bir gerçek var ortada. Onlar yaptı. Elli, yüz yıldır yapılamayanlar son onbeş yıl da yapıldı.

 Bütün bu gerçeklerden sonra soru şu: Konya gelişti mi, evet. Ama yeterli mi, hayır yetmez. Bu  şehir ve bu şehrin insanları daha fazlasını hak ediyor çünkü.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.