Konya
13 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.18
  • EURO
    34.79
  • ALTIN
    2429.9
  • BIST
    10158.55
  • BTC
    62866.45$

GELİŞEN SAĞLIK SEKTÖRÜ     

29 Mayıs 2019, Çarşamba 09:59

Çocukluk yıllarımızda Konya’da bir Millet Hastanesi vardı. Bu hastanenin adı  önce Devlet Hastanesi, sonraki yıllarda da Numune  Hastanesi  oldu. 

Bugünkü adıyla Numune Hastanesinin birisi Osmanlı’nın son döneminde, diğeri de Cumhuriet’in ilk yıllarında  yapılan iki tarihi binası vardı. Bu binalar günümüzde de yerinde duruyor. Bu binalardan   8-10 odası ve tek katlı olanı acaba Sağlık Müzesi olarak değerlendirilebilir mi? Bir dönem Sağlık Meslek Yüksekokulu olarak da değerlendirilen Osmanlı  yadigarı bu bina, ülkemizde sağlık sektörünün  nerden nereye geldiğini gösteren bir müzeye dönüştürülebilir. Bu iyi de olur. Yetkililerin ve yerel  yöneticilerin bunu düşünmesinde fayda var. 

Millet Hastanesi’nden, Devlet Hastanesine geçildiği dönemler bizim ortaokul dönemlerimizdi. 1970’li yılların henüz başıydı. Yeni Konya Gazetesinde, Yeni Meram Gazetesinde, Türkiye’de Yarın  Gazetesinde ara sıra köşe yazıları yazıyorduk.  Konya’da üniversite yoktu, DMMA  ve bir de Eğitim Fakültesi vardı. Ayrıca uçak seferleri yoktu, televizyon yayınları da yoktu. İki kalem ustası rahmetli Suad Abanazır ve  Allah sağlık versin Rıdvan Bülbül köşe yazılarında bu konuları gündeme getiriyordu. Baktım ki  bu konular yerel kamuoyunun ilgisini çekiyor, bizde bu konuları yazmaya başladık. O yaşlarda cesaret gösterip yazdığımız yazılar arşivimizde duruyor. 

Millet Hastanesinin adının, Devlet Hastanesi olarak değiştirilmesinin gündemde olduğu dönemdi. Bu hastanenin  efsane bir başhekimi vardı. Operatör Dr.Metin Canonat. Koltuğunu dolduran, işini dört dörtlük yapan, fakir fukara babası, kendisini bu göreve getirenlere yalakalık yapmayan  ve boyun eğmeyen müthiş bir adamdı. Devrin şöhretli siyasetçileri onunla konuşurken, ondan bir  şey talep ederken dikkatli davranırlardı. Çünkü o işini en  iyi şekilde yapıyor ve halkta onun arkasında duruyordu. Sonraki yıllarda Dr.Ekrem Yıldırım Devlet Hastanesinin başhekimi oldu. Hükümet Tabipliği ve çok sonraki yıllarda İl Sağlık Müdürlüğü de yapan rahmetli Ekrem Abi son derece kaliteli bir  adamdı. Beyefendiliği ile şehirde parmakla gösterilebilecek bir insandı.                   Çocukluk yıllarımızda Konya’da kamu hastanesi olarak bir de SSK Hastanesi vardı. Bu hastanede eski buğday pazarı ve eski hal civarında yine bir  Konya beyefendisi rahmetli Nuri  Nurullahoğlu’nun mülkü olan üç katlı ve 25-30 odalı binada halka hizmet veriyordu. Nurullahoğlu ailesinin o yıllarda Konya’ya çok hizmetleri oldu. Sonraki yıllarda Meram Yeni Yol’a, SSK hastanesi yapıldı. Bugün o hastane Meram Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak halka hizmet veriyor. Konya’da özel hastaneciliğin geçmişine gelince..  

İlk olarak Büyük İhsaniye Caddesinde, Yeni Sağlık Yurdu Hastanesi adı altında bir hastane vardı. 1970’li yılların sonuydu. Bu hastane dönemin ünlü doktorları Dr.Şahin Koç ve Dr.Reşat Yazgan tarafından kurulmuştu. Bu hastane uzun yıllar Yeni Sağlık Yurdu adı altında faaliyet gösterdi. Aynı  yıllarda bir de  rahmetli Dr.Abdurahman Cantekinler’in   kapatılan Sümerbank’ın arkasında Özel Kasım Şifa  Hastanesi vardı. Bu hastane uzun ömürlü olmadı. Fakat Yeni Sağlık Yurdu Hastanesi dönemin zor şartları karşısında dayandı ve kendisini sürekli yeniledi.                                                                                                   1983 yılında Özel Sağlık ve Tedavi Kurumları Ltd.Şti adını alan, Yeni Özel Sağlık Yurdu Hastanesi 1985 yılında da yeni binasına yani bugünkü binaya taşındı. Sonra aynı hastanenin adı Özel Sağlık Yurdu A.Ş. olarak değişti. 1987 ise hastane ortaklarının büyük bir bölümü hisselerini Konya Büyükşehir Belediyesinin iştiraki olan Sağtaş A.Ş.’ye sattı. Hastanenin kaderi  değişirken yeni bir süreç de başlamıştı. Hastanenin kalan ortakları da hhisselerini 1993 yılında Konya Büyükşehir Belediyesine satınca, bu ilk özel hastanenin adı Belediye Sağlık Hizmetleri Hastanesi A.Ş. Özel Büyükşehir Hastanesi olarak  halka hizmet vermeye başladı.

Konya’da özel hastaneciliğin babası sayılabilecek  olan Özel  Büyükşehir Hastanesi tam 40 yıldır değişerek ve gelişerek halka hizmet veriyor. Bu hastanenin  özellikle son on yılında önemli başarılara imza  attığını görüyoruz. Mesela hastanede 2018 yılında yaklaşık 150 bin hastaya poliklinik hizmeti verilirken aynı yıl 8.000 ameliyat yapılmış. Günümüzde  tüm branşlarda hizmet veren Özel Büyükşehir  Belediye Hastanesi   varlığı ile güven veriyor.                                                                                             Hani derler ya, “Nerden nereye geldik” diye. 

Her şeyden önce Konya’da sağlık sektörü çok gelişti. Çok sayıda diyebileceğimiz kadar yeni ve modern binalar yapıldı.Çok sayıda kamu hastanesi hizmete girdi. Buna paralel olarak sağlık teknolojisi gelişti. Sağlıkta kullanılan teknoloji Ankara’yı, İstanbul’u aratmıyor. Doktorlarımızın  becerileri gelişti. Organ nakillerini gerçekleştiren doktorlarımız var, teknolojilerimiz var. Fakat aynı başarıyı  kamu hastane işletmeciliğinde gösterdiğimiz söylenemez. İşte bu konuda yanlış giden ama bir türlü de çözülemeyen bir sıkıntı var.                                                       

Kamu hastanelerinin sayısı artarken, özel hastaneciliğimiz ne durumda. 40  yıl önce Yeni Sağlık Yurdu Hastanesi ile başlayan süreç, son 25 yılda üstüne koyarak devam etti. Bugün Konya merkezde  10 tane özel hastanemiz var. 

Konya, sağlık  alanında büyük mesafe almış. Tıpkı eğitim alanında olduğu gibi.              

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.