Konya
12 Mayıs, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.22
  • EURO
    34.93
  • ALTIN
    2444.4
  • BIST
    10218.58
  • BTC
    61154.858$

Gafletten Sakınmalı

13 Kasım 2020, Cuma 08:44

Allah’a hamd, Hz. Muhammed (s.a.v.)’e salât ederim.

“Gaflet ve ihanet yolculuğu, bugünle beraber geleceği de kaybettirir”

Kur’ân-ı Kerîm uyanık olmayı, dâima Allah Teâlâ’yı anmayı ve gâfillerden olmamayı öğütler:

“Rabbini, içinden, yalvararak ve O’ndan korkarak, yüksek olmayan bir sesle sabah ve akşam an. Gâfillerden olma!” (1)   

“Gâfilâne bir hayat; çocuklukta oyun, gençlikte şehvet, erginlikte gaflet, ihtiyarlıkta elden gidenlere hasret ve binbir türlü çırpınış ve nedâmetten ibârettir.”

Gâfil insan, sisli bir havada önünü iyi göremeyen kimse gibidir. Hakkı bâtıldan ayırt edemez, gözleri perdeli olur, hakîkatı göremez, görse bile umursamaz. Günahlar, nefsine hoş gelir. Yaptığı hatalar, kendisini rahatsız etmez. Hesapsız, ölçüsüz, duygusuz ve mânâsız bir hayat yaşar. Ölümü, âhireti, hesâbı ve azâbı hiç düşünmez. Bütün bu hakîkatlar ona masal veya hikâye gibi gelir. Beş vakit namazı, hattâ cuma namazını bile kılmaz. Halbuki cumayı terk edenler hakkında hadîs-i şerîfte ne acı bir îkaz vardır:

“Bir takım kimseler, yâ cuma namazını terk etmekten vazgeçerler,yâhut Allah Teâlâ, onların kalblerini mühürler de artık gâfillerden olurlar.” (2)

Gaflet, ahlâk ve tasavvuf terimi olarak, dünya veya âhiret hayatı için gerekli olan bir şeyin önemini kavrayamama halidir.

Sözlükte "terketmek, önemsememek" anlamında masdar ve "dalgınlık, dikkatsizlik, yanılma, ihmal" mânasında isim olan gaflet kelimesi, "bir şeyin gerekliliği ortada iken bunun idrak edilememesi", "nefsin kendi arzusuna uyması, zamanın boş geçirilmesi", "yeterince uyanık ve dikkatli davranılmadığı için insana arız olan yanılgı hali" gibi manalara gelmektedir. (3)

Dini bir terim olarak gaflet; en mühim vazife olan Cenab-ı Hakk'a itaat ve ibadeti terk edip, önemsiz ve kıymetsiz şeylerle uğraşmak ve nefsine ve hevesâtına tâbi olarak Allah’ı ve ahireti unutmak anlamına geliyor.

Buna göre, gerçek görevlerini unutma haline gaflet denir. Gaflet uykusuna dalanlar, ömür sermayelerini iyi değerlendiremezler. Kâinata ve onda cereyan eden olaylara gaflet ile bakanlar, gerçekleri göremezler.

Suyun buhar, sıvı ve buz halleri olması gibi, gafletin de dereceleri vardır. İnsan dünyaya daldıkça gaflet kalınlaşır, âdeta bir buz dağına dönüşür.

Gaflet hali insanda devam ederse kişi kendini doğru yolda sanır, ama doğru yolun eğri yolcusu olmuştur. Gaflet şeytanın gizli tuzağı olduğundan bahsetmiştik, mesela kişi namaza kalkacağı vakit onu tutar, şimdi çok meşgulsün daha vakit var sonra kılarsın, diye iç dünyasında fısıldamalar husule getirerek kişiyi o an hemen gaflete düşürür, oysa Allah’ın en çok sevdiği amel, vaktinde kılınan namaz olduğunu hepimiz bilmekteyiz.

Gafletten sakınmalı konusunu gündeme almamın sebebi içinde bulunduğumuz “Pandemi” sürecinde

zarar görmekten sakınmak,”Covid-19 Pandemi”sini umursamayıp hem kendisine hem de çevresine zararı dokunabilir diyerek yazıyı kaleme aldım. Aşağıda Sağlık Bakanlığı Resmi İnternet sitesinin ön yüzüdür.

T.C.Sağlık Bakanlığı KURUM VE KURULUŞLARA YÖNELİK ÖNLEMLER

COVID-19 / Yeni Koronavirüs Hastalığı:

Koronavirüsler (CoV), soğuk algınlığından Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS-CoV) ve Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS-CoV) gibi daha ciddi hastalıklara kadar çeşitli hastalıklara neden olan büyük bir virüs ailesidir.

Kimler Daha Fazla Risk Altında?

COVID-19 enfeksiyonu ile ilgili şimdiye kadar edinilen bilgiler, bazı insanların daha fazla hastalanma ve ciddi semptomlar geliştirme riski altında olduğunu göstermiştir.

Vakaların yüzde 80'i hastalığı hafif geçirmektedir.

Vakaların ’si hastane koşullarında tedavi edilmektedir.

Hastalık, genellikle 60 yaş ve üzerindeki kişileri daha fazla etkilemektedir.

Hastalıktan En Çok Etkilenen Kişiler: 60 yaş üstü olanlar, ciddi kronik tıbbi rahatsızlıkları olan insanlar, kalp hastalığı, hipertansiyon, diyabet, kronik Solunum yolu hastalığı, kanser gibi, sağlık çalışanları”

’’Bir insanı,ancak gerçekten uyuyorsa uyandırmak mümkündür. Ama, eğer uyumuyor da uyku taklidi yapıyorsa, dünyanın bütün gayretlerini sarf etseniz, nafiledir.”Gandhi.

“Gaflette kalan; dünya tarlasını bedava arsa bilir."

COVID-19 / Koronavirüs Hastalığı sebebiyle yoğun mesâî sarfeden, bütün sağlık çalışanlarına, vefa sosyal destek gurubunda görev yapan vefakâr görevlilerimize gayretlerinden dolayı teşekkür eder, en kısa sürede bu Pandemi sürecini başarıyla atlatmayı dilerim.

30 Ekim Cuma günü İzmir ve çevresinde 6.6’lık depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet,

hasta ve yaralılara âcil şifalar diliyorum. Yaraların en kısa sürede sarılması ve  tekrar böyle acıların yaşanmaması dileklerimle…

Dipnotlar:

1-el-A’râf, 205

2-Müslim, Cum’a, 40

3-bk. et-Ta'rîfât, el-Müfredât Ğ-F-L md.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.