Konya
12 Mayıs, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.22
  • EURO
    34.93
  • ALTIN
    2444.4
  • BIST
    10218.58
  • BTC
    61504.591$

FARK YARATAN İKİ VALİ PORTRESİ

11 Kasım 2019, Pazartesi 09:54

Cuma günü sabah saatlerinde vali Cüneyit Orhan Toprak bizi aradı.                                                    

Aynı gün gazetede yayımlanan ‘ Vali Bey o iş tamam’ başlıklı yazımızı okuduğunu ve yazıdan keyif aldığını söyledikten sonra şöyle dedi: “ Güzel bir yazı olmuş. Ama yazınızda yer verdiğiniz iki konu hakkında açıklama yapmak istiyorum.”                                                                                                                        

‘Hayhay ! Tabi!  Buyrun sayın valim sizi dinliyorum’ dedim.                                                                    

İşte vali beyin telefonda  yaptığı o açıklama : “Birincisi şu.. Galiba bir yanlış anlaşılma var. Ben önceki  görev yaptığım yer olan Hakkari ile Konya’yı mukayese ederken, iki vilayet insanının da devlete bağlılığına vurgu yapmak istemiştim. Gerçekten de Hakkarili vatandaşlarımız devletine  saygılı ve bağlı insanlar. Konya başta olmak üzere bir çok ilimiz devlete ne kadar bağlıysa, Hakkarili vatandaşlarımızda o kadar bağlı. Ben söz  konusu toplantıda bunu söylemek istedim. Tabi ki eğitim, kültür ve gelişmişlik bakımından iki vilayet  arasında büyük farklar var.  Olaya bu açıdan bakıldığında Konya zaten çok farklı bir vilayetimiz. Bunu hatırlarsanız toplantıda da söyledim. “                                

Vali bey “İkinci bir  husus daha var. O da şu: Ben hizmet yaparken kesinlikle  siyasi  davranmıyorum. Mesela  parti farkı gözetmiyorum. Farklı  partilere mensup ilçe belediye başkanlarına ve  bütün  kamu  görevlilerine aynı mesafede ve yakınlıktayım. Devlet yatırımlarının her yere gelmesi için dikkatli davranıyorum.” dedi.                                                                                                                

Teşekkürler  vali Bey..                                                                                                                                              

Hassasiyetiniz için, yaptığınız açıklamalar için gerçekten  teşekkürler.                                                    

Bu şehirde hasret kaldığımız bir olaydı: Hangi statüde olursa olsun kamu yöneticilerinin görev  alanlarıyla ilgili basında yer alan bir haber ve köşe yazısından sonra, haberi yapan gazetenin ve köşe yazarının aranması.  Yani yazıda  yer verilen  konuyla ilgili açıklama yapılması ve bilgi paylaşılması..Bunu bu  şehirde en son yapan vali Aydın Nezih Doğan’dı.  Arada bir de Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek belediyeyi ilgilendiren haber ve köşe yazıları  üzerine gazeteleri ve köşe yazarlarını arar ve bilgilendiridi. Yani bu insanlar  tavır koymazlar ve kapıları kapatmazlardı. Kapılar daima açık olur ve diyalog derin  dondurucuya kaldırılmazdı.                                                                  

Yeri gelmişken bir  hatırayı paylaşmak istiyorum. Yakın dönem valilerinden Aydın Nezih Doğan asık suratlı, sert görünümlü ve yüzü gülmeyen bir insandı.Her düzeydeki kamu yöneticisi ondan fena halde korkardı. Biraz da “dediğim, dedik” yiyen bir valiydi. Onun Konya’da görev yaptığı yıllarda Hızlı Tren çalışmaları yapılıyordu. Şehir merkezi bir baştan bir başa kazılmış ve derin çukurlar meydana  gelmişti. Şehir adeta ikiye bölünmüştü. İşte biz bu konuyu dert  edinmiş ve yazılar yazmaya başlamıştık.                                                                                                                                                                                    

O yazılarımızda şunu  diyorduk : ”Şehir ikiye bölünüyor. Hızlı Tren güzergahı hiç değilse Pınarbaşı ile Kaşınhanı arasında yerin altına alınsın. Şehir merkezini ikiye bölmeyin. Ayrıca Hızlı Tren güzergahının yerin üstünde olması gelecekte büyük bir trafik sorununa  sebep olacaktır. Ekonomik farklılıklar hatta  kültürel  farklılıklar  bile söz konusu  olabilir şehrin iki yakasında.”                                          

Vali Aydın Nezih Doğan bizim bu konudaki ısrarlı yazılarımız üzerine köpürüyordu. Dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek bey ise her zamanki gibi sakindi. Arada bir bizi arıyor ve bizim önerimizin ekonomik  gerekçelerden dolayı  zorluğuna dikkat çekiyordu. Tahir beyin  yaptığı son derece nezaketli  açıklamalardı. Lakin vali Aydın Nezih Doğan çok sertti. Kulağımıza kendisinin bize çok kızdığına  dair bilgiler de geliyordu.                                                                                                                                     

Bir  mübarek Ramazan günü İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Kaçmaz iftar yemeği verdi.( O zaman Özel idare vardı.) İftara  biz  davetliydik. Vali beyin davetli olduğu ayrıca bize söylenmişti. İftara katıldık. Ali Selvi başta olmak üzere, bazı  vali  yardımcıları, kaymakamlar ve bürokratlar iftardan sonra çay ve kahve ikramı için başka bir salona alındık. Vali Aydın Nezih Doğan’la aramızda 4-5 kişi vardı. Vali  beyin  yüzüne baktım hiç iyi görünmüyor. Ha patladı ha patlayacak gibi duruyordu. Konya’yı ilgilendiren ve kendisinin takip ettiği bazı  projeleri anlattı ve benim beklediğim gibi sözü Hızlı Tren güzergahına getirdi,                                                                                                                                          

Aydın Nezih Doğan “Aramızda bulunan bazı arkadaşlar bu konuda  bir takım yazılar yazıyor.Şöyle olsaydı. Böyle olsaydı gibi”dedi.                                                                                                                   

Vali beyin sözlerinin muhatabı bizdik ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Kaçmaz’la  yanyana oturuyorduk. Kaçmaz’a dedim ki ”Ben vali  beye cevap vereceğim” Kaçmaz,  çaktırmadan elimden tuttu ve bana  “dur” demeye çalıştı.  Ama iş işten geçmişti çünkü vali bey söz konusu yazıları yazan, ki o bendim “Bu yazıları yazan arkadaş  acaba mühendis mi?” diye, sormuştu.                                             

Hiç türeddüt etmeden vali beyin  sözlerine karşılık  ’Sayın valim acaba siz mühendis kökenli bir  insan mısınız da bu konuları çok iyi biliyorsunuz?’ diye, sordum. Ortam bir  anda  buz kesildi. Bir kaç dakika kimse bir  laf etmedi. Aydın beyin  rengi biraz  daha değişti. Sonra  ben bu şehrin sorunlarıyla her zaman ilgilenen   bir gazeteci olduğumu ve bu yüzden hassas davrandığımı söyledim. Sonra kalktık, herkes evine gitti.                                                                                                                         

Herkesin gözünün önünde yaşanan bu soğuk temastan bir kaç ay sonra vali Aydın Nezih Doğan bizi makamına davet etti. O gün, cuma günüydü. Aydın beyle çeşitli konular üzerine uzun  ve verimli bir görüşme yaptık. Kulakları çınlasın. Kendisi sert görünümlü  ama konular karşısında hassas bir valiydi.Ondan sonra gelenler, Aydın Beyi arattı dersek abartmış olmayız. Ta ki mevcut vali Cüneyit Orhan Toprak’a kadar.                                                                                                                                                                      

İşte böyle Cüneyit Orhan Toprak Bey..                                                                                                              

Bir kere daha ama bu sefer  öncekinden farklı bir içerikte  söyleyelim..                                                            

Vali Bey  o iş tamam.. Sizin anlayış ve  kalibrenizde bir valiye  ihtiyacımız vardı. Konya sizi seviyor.Kapılarını ve gönlünü herkese açan, her kesimden insana aynı mesafede duran demokrat, dobra ve  ayrıca  höşgörülü  bir valiyi gerçekten çok  özlemiştik.                                                             

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.