Konya
13 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.18
  • EURO
    34.79
  • ALTIN
    2429.9
  • BIST
    10158.55
  • BTC
    62866.45$

EMNİYET’TE BASIN TOPLANTISI

18 Aralık 2019, Çarşamba 08:54

İl Emniyet Müdürü Mustafa Aydın’ı merak ediyorduk.

Hakkında bildiğimiz iki bilgi vardı: Adının Mustafa Aydın olması ve Tekirdağ İl Emniyet Müdürü iken Konya’ya atanmasıydı.

Gazetemizin vaki randevu teleplerine emniyet tarafından  şayet cevap verilmiş olsaydı müdür beye “Hoşgeldiniz. Hayırlı olsun” diyecektik. Randevu  talebimizin üzerinden yaklaşık iki ay geçti ama  ziyaret mümkün olmadı. Bizde bunun üzerine “Müdür bey galiba çok meşgul” diye düşündük. Gerçi  şehrin arka sokaklarında değişen farklı bir şey yoktu. Ama biz  yine de müdür bey çok meşgul olmalı, diye düşündük.

Şansımız yaver gitti ve geçen hafta İl Emniyet Müdürü’nün yüzünü nihayet  yakından  görebildik.

Nasıl oldu bu?

Müdür bey geçen hafta “Basınla tanışma toplantısı” yaptı.

Peki basın mensuplarının il emniyet müdürü ile  tanışması, görüşmesi önemli mi?

Tanışılsa ne olur, tanışılmasa ne olur?

Görüşülse ne olur, görüşülmese ne olur?

Bu iletişim önemli. Hem müdür beyin şahsında hem de teşkilat nezdinde önemli.

Çünkü, iki tarafta kamu görevi yapıyor.              

Emniyette, basında kamu adına çalışıyor. Dolayısıyla tarafların birbirine ihtiyacı var. Kör, sağır ve dilsizler dünyasında yaşamadığımıza göre görev yaparken birbirimize gerçekten çok ihtiyacımız var.Adı üstünde emniyet teşkilatı, adı üstünde basın teşkilatı. Bunların birbirini dikkate almaması sözkonusu dahi olamaz. Bunun aksini düşünenler varsa hemen söyleyelim yanılıyorlar.

Emniyet teşkilatının  “devlet sırrı” niteliğinde olmayan bazı kapılarının sorumlulukla hareket eden basın mensuplarına açık olması gerekir. İki taraf arasında paylaşılması gereken bilgiler,  teşkilat tarafından  filtreden geçirildikten sonra  kamuoyunu  bigilendirmek  bakımından, doğru haber yapmak bakımından  paylaşılmalı bunun için teşkilat bünyesinde  ilgili birimler oluşturmak kadar, o birimlerin  işlerliği de önemli.

Başa dönecek olursak.

İl  Emniyet Müdürü Mustafa Aydın’ı aylar sonra “Basınla tanışma toplantısı”nda nihayet görebildik.

Müdür  bey 1961 Gümüşhane Kelkit doğumlu.

Teşkilatta geçmişi olan bir emniyetçi.

Müdür beyin söz konusu toplantıda temas ettiği konulara baktık.

Yalana ve riyaya gerek yok. Bizi hiç tatmin etmedi o bilgiler.

Emniyet Müdürü ilk defa basının karşısına çıkıyor. Çok daha donanımlı ve ayrıntılı bilgilerle bu toplantıyı yapmalıydı. Burda  müdür beyin kusuru olduğunu  düşünmüyoruz. Onun altındaki ekip acaba nasıl oldu da bu kadar yavan bilgileri müdür beyin önüne koydu ve bunu  “Basın duyurusu” haline getirdi? Demek ki bu konuda daha çok çalışılması ve bu tür toplantılara özel  önem verilmesi gerekiyor.

“Basın Duyurusu” ve müdür beyin konuşmasındaki ayrıntılardan de söz edelim.           

Daha çok istatistiki bilgilerden söz edildi.

2018-2019 yılları arasındaki asayiş olayları,

2018-2019’da Havai Fişekle ilgili ekiplerin yaptığı denetimler,

2018-2019 yılı Terörle Mücadele İstatistikleri,

Yasadışı örgütlerle yapılan mücadele,

FETÖ Silahlı Terör Örgütü ili ilgili yürütülen çalışmalar. (Verilen bilgilere göre Mülki  İdare, polis, sağlık personeli, öğretim görevlisi, adli personel, asker ve milli eğitim personelinden oluşan 1917 şahıs hakkında FETÖ örgüt üyesi suçundan dolayı işlem yapılmış. Aynı dönemde işlem yapılan sivil sayısı ise 644’de kalmış.) Bu bilgiler bu terör örgütünün devletin  içine  ne kadar fazla miktarda sızdığını göstermesi bakımından önemli.   

Sonra İl Emniyet Müdürü Narkotik suçlar hakkında bilgi verdi. Trafik yönünden yapılan çalışmaları da anlattı. Bir soru üzerine de Konya’da 180 bin yabancı uyruklu insanın yaşadığını söyledi.Bu yönde bir soru olmazsa muhtemelen bu konuya hiç girmeyecekti.          

Emniyet Müdürü’nün halkı son derece rahatsız eden  ve  artan fuhuş olaylarından söz etmemesi ve “Basın Duyurusu” adlı  bültende yine bu konuya hiç değinmemesi basın mensuplarının dikkatini çekti.

Bir arkadaş  adeta “yok” sayılan bu konuyu müdür beye sordu. Bu soruya müdür bey son derece kısa bir cevap verdi. Cevaptan tatmin olduk mu? Kesinlikle hayır.

Bakın söylemiş olalım..

Bu şehrin en önemli sorunlarının başında asayiş, trafik ve fuhuş olayları var.

Fuhuş olayları  hakkında ne yazık ki  taraflardan  birisinin şikayetçi olmaması halinde adli işlem yapılamıyor. Vatandaşın fuhuş olaylarını şikayet etmesi halinde ise  Kabahatlar Kanunu’na göre, fuhuş olayın taraflarına 80.00 TL cezai işlem uygulanıyor. Tarafların rızası dahilinde gerçekleşen fuhuşa  polis suçüstü yapsa bile, elinde fazla yetki yok.Polisin işlem yapabilmesi için ortada bir mağdurun ve şikayetçinin olması gerekiyor. Anlayacağınız “Yapanın yanına kar kalıyor” gibi bir durum var ortada.

İşte bu durum  fuhuş olaylarını artırdı.

Şehrin bir çok bölgesinde  bunu yapanların ve  kadın  pazarlayanların olduğunu bilmeyen nerdeyse kalmadı. Üçler Mezarlığı civarı, Akçeşme İlköretim Okulu civarı, Karatay Belediyesi civarı başta olmak üzere şehrin bazı bölgelerinde akşamın belli bir saatinde farklı millete mensup kadınlar ortaya çıkıyor.Ayrıca bu işlerin yapıldığı bir takım özel bölgelerde, özel konutlar var. Emniyetin  bütün bunları biliyor ama muhtemelen alınan önlemler fazla caydırıcı olamıyor. Anlaşılan o  ki  daha  çok önlem alınmalı. Özel bölgelerde emniyet ekipleri daha çok yoğunlaşmalı. İnsan sağlığı ve toplumsal ahlak bakımından  son  derece önemli olan bu konu, yeni emniyet müdürünün öncelikle üzerinde durması gereken  ve  önleyici tedbirler alması gereken bir icraat olmalı, diye düşünenlerdeniz.

Yazıyı bitirirken ne diyelim.?

Yeni Emniyet Müdürü’ne, Hoşgeldin diyelim.

Keşke mümkün olsa da daha  önce diyebilseydik.Anlaşılan randevu defterinde boş yer kalmamış.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.