Konya
10 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.29
  • EURO
    34.87
  • ALTIN
    2436.6
  • BIST
    10268.58
  • BTC
    63085.26$

EKMEĞİ HAYATIMDAN ÇIKARDIM AMA…

22 Mart 2019, Cuma 09:07

Biz diyetisyenlerin danışanlarıyla arasında geçen diyaloglarda duyduğu en popüler cümlelerden biri kuşkusuz “Ekmeği hayatımdan çıkardım.” cümlesidir. Peki, ekmeği hayattan çıkarmak sanıldığı gibi kilo vermeye, daha doğrusu sağlıklı kilo vermeye yardım ediyor mu gerçekten? Gelin beraberce bu sorunun cevabını öğrenelim.

NEDİR BU KARBONHİDRAT?

Ekmek tüketimini bırakmak, vücudunuz için yapabileceğiniz en kötü davranışlardan bir tanesidir. Vücudun temel enerji kaynağı “karbonhidrat”tır. Beynimizin tek enerji kaynağı ise “glikoz”dur ve glikoz karbonhidratların temel yapı taşıdır. Düşünülenin aksine vücudun proteinden çok daha fazla miktarlarda karbonhidrata ihtiyacı vardır. Sağlıklı bir bireyin günlük yiyeceklerden aldığı enerjinin yüzde 55-60’ı karbonhidratlardan karşılanmalıdır. Ekmek ise en önemli ve en sağlıklı karbonhidrat kaynaklarından biridir.

SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE KİLO VERMEK LAZIM!

Günlük vücuda yeterli miktarlarda karbonhidrat alınmadığı zaman, vücut enerji için protein kullanmaya yönelir. Çünkü vücudun 1 gr karbonhidratı ve 1 gr proteini yakmak için harcadığı enerji miktarı aynıdır. 1 gr yağ yakmak için harcayacağı enerji miktarı ise bundan çok daha fazladır ve vücut kolay yolu tercih ederek proteini yakar. Bu da verilen kiloların yağ yerine kastan ve sudan kaybolmasına neden olur. Zamanla vücut halsiz ve yorgun düşer. Kilonuz azalır fakat vücudunuzdaki yağ oranınız artar. Kilo verdikçe basen, bel çevresi gibi yağ deposu olan karın ve kalça bölgeniz incelmez, onların yerine kollarınız ve yüzünüz zayıflar. Bu da sizin dinç ve dinamik bir fiziki görünüm yerine hasta ve yorgun bir fiziki görünüme sahip olmanıza neden olur.

Son zamanlarda popülaritesi gittikçe artan yüksek proteinli düşük karbonhidratlı diyetlerin en büyük sıkıntısı da budur maalesef. Tartıya çıktığınızda kilo verdiğiniz için sevinirken giden kiloların yağ yerine kas ve su olduğunu göz ardı etmemelisiniz.

BEYAZ EKMEK Mİ, YOKSA DİĞER EKMEKLER Mİ?

Kansızlık vb. herhangi bir sağlık sorununuz yoksa benim size tavsiyem ekmek tercihinizi tam taneli dediğimiz tam buğday, çavdar, tam tahıl vb. ekmek türlerinden yana kullanmanızdır. Ayrıştırılmamış tam taneli tahıllar; tohum, kepek ve (besin öğesi bakımından oldukça önemli olan) endosperm kısımlarını bir arda bulundurur.

Yüksek miktarlarda diyet lifi, protein, vitamin ve mineral içerir. Bağırsakların çalışmasını düzenler ve gaz sıkışması, kabızlık gibi rahatsızlıkların giderilmesine yardım eder.

Kompleks karbonhidratlar açısından oldukça zengin olan tam taneli tahıllar, kan şekeri düzeyini dengeler ve tokluk hissinin süresini uzatır. Beyaz ekmeğe oranla daha az dilim ekmekle, daha erken sürede tok hissetmenizi sağlar.

Yapılan birden çok bilimsel araştırma sonuçları da tam taneli tahılların kalp-damar hastalıkları, diyabet ve kanser gibi hastalıkların oluşum riskini azalttığını göstermektedir.

Sağlıklı ve Mutlu Günler Dilerim.
Diyetisyen Rümeysa Özkan

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.