Konya
11 Mayıs, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.22
  • EURO
    34.93
  • ALTIN
    2444.4
  • BIST
    10218.58
  • BTC
    61119.090$

Deprem ve gerçekleri

08 Şubat 2024, Perşembe 00:01
Koskoca bir yıl geçti… Ölenlerin yakınları haricinde herkes olayları unuttu. Günlük yaşam peşinde koşmaya devam ettiler. Evlerini ve yakınlarını kaybedenlerin dışındakilerin çokta ilgilenmediği depremin üzerinden geçeli bir yıl.
Geçtiğimiz yıl bugünlerde Konya kar yağışlıydı. Ve çok ama çok soğuktu. Bir çoğumuz sabah uyandığımız da öğrendik depremi. Sıcacık yatağımızda mışıl mışıl uyurken, 11 ilde yaşanan can pazarı hayallerimizin bile ulaşamayacağı büyüklükteydi.
Dün ve önceki gün akşam tv kanallarında söz de gazeteci aydın insanlar depremi konuşuyorlar. İnanın kulaktan dolma bilgilerle birbirleri ile savaşıyorlar. Yıkıldıysa devlet kabahatlı diyen de var, takdir ilahi diyende. İzledikçe midem bulandı. Hemen kanal değiştirip belgesel kuşaklarını seyre daldım.
Başımı yastığa koyunca muhasebesini yaptım. İnsanlık nereye gidiyor diye…
Biz toplum olarak adam olmayız. Bugün bir yakını ölse, dün hastaneden geldiği için doktorları bile suçlayabilecek kadar zavallı ve aciz insanlarız. Çözüm önerilerimiz yok. Ölüler üzerinden bile çıkar menfaat peşinde koşan insanların gelecekte bu ülke için hiçbir şey yapamayacaklarını gördükçe üzüldüm. Düşündükçe de rahatsız oldum.
Bugün aynı depremin Konya da olması halinde kim ne yapar yada bu deprem olduğunda nasıl en az hasarla bu işin içinden çıkabiliriz diye düşündüm. Oturduğumuz evlerin, çalıştığımız iş yerlerinin bizlere tabut olacağı gerçeğini düşündüm. Belediyeler çıkıp evlerin sağlamlık testini yaptı mı? İşyerlerini konutları, AVM’lerin binalarını denetledi mi? Hayır!
Eski evlerinizi yenileyelim diye gelen belediyelere iki daire verirsen evimi veririm diyerek, kendi tabutunu saklayan insanlar çıkmaz mı içimizden… Dairene daire vereceğiz deseler bir fazlasını isteyenlerin olduğunu biliyorum. Denetim yapıldı, yıkalım denildi ve sen vermedin. Sorumlusu kim.
Tedbir almaya gelen insanlara sen daireni teslim etmez iken yenisinin yapılmasını engellerken dairen depremde yıkılırsa sorumlu arama…
Allah korusun ama bildiğim gerçek bugün deprem olsa, ne kadar sağlam binan olursa olsun ölüm geldiğiyle ne tedbir alırsan al öleceksin. Evinden çıktık ve yolun karşısına geçiyorsun bir araç çarptı ve öldün. Bunun gibi bir şey. 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.