Konya
11 Mayıs, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.22
  • EURO
    34.93
  • ALTIN
    2444.4
  • BIST
    10218.58
  • BTC
    61123.750$

CAMİ, ŞEHİR VE MEDENİYET

04 Ekim 2017, Çarşamba 07:28

Diyanet İşleri Başkanlığımız, bu yıl 1-7 Ekim Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nın temasını “cami, şehir ve medeniyet” olarak belirledi. Yeni Diyanet İşleri Başkanımız sayın Prof. Dr. Ali Erbaş hocamız bu hafta ile ilgili mesajında “İslam medeniyeti cami merkezli bir medeniyettir. Camiler, İslam toplumunun hayâtiyetini devam ettirebilmesi için ihtiyaç duyulan târihî birikimi ve tecrübeyi yansıtan toplumsal birer bellek hüviyetindedir.” ifadelerine yer verdi.

Konya İl müftü vekili Dr. Hamza Küçük hocamız da basın toplantısında  “Cami inşa etmek ve inşa edilmiş camileri koruyup yaşatmak, Yüce Allah’a samimi kul olmanın bir tezahürüdür. Kur'an-ı Kerim’de geçen; "Allah'ın mescitlerini ancak Allah'a ve ahiret gününe iman eden, namaz kılan, zekat veren ve Allah'tan başkasından korkmayan kimseler imar eder." (Tevbe: 9/18) mealindeki ayet-i kerime ile, Sevgili Peygamberimizin(s.a.v.) Kim dünyada Allah için bir mescid inşa ederse, Allah da cennette ona bir köşk ihsan eder.” (Buhari Salat,65)“Şehirlerde Allah'ın en çok sevdiği yerler mescidlerdir." (Müslim, Mesâcid, 288)gibi hadis-i şerifler, inananların cami yapma ve yaşatma hususundaki gayretlerine hız veren yegane amil olmuştur.

İslâm’da toplumun merkezinde yer alan Camiler, İslam kültür ve medeniyetinin oluşup gelişmesinde önemli rol oynamıştır. Peygamber Efendimiz, hicret yolculuğunda ilk olarak KubaMescidi’ni, Medine’ye ulaştığında ise Mescid-i Nebevî'yi inşa ettirmiş, böylece kurulacak şehirler için cami merkezli bir şehir modeli ortaya koymuştur.  Medine döneminde cami, günlük hayatın merkezinde yer almıştır. Böylece cami etrafında bütünleşen bir hayat, şehrin birliğini sağlamıştır.” açıklamasını yaptı.

Diyanet İşleri Başkanlığımız bu hafta ile ilgili olarak dikkat çekici şu mesajları verdi: “İnsana hayattır cami”, “hayatın içinde müminin gönlünde”, “şehrin kimliğidir cami”, “şehrin sesidir cami”, “huzura davettir cami”,”şehrin kimliğidir cami”, “medeniyete beşiktir cami”.

Başkanlığımız https://camilerhaftasi.diyanet.gov.tr/Sayfalar/Kitaplar internet sitesinde şu üç kitabı okuyucularına hediye olarak vermektedir:

1-     Medeniyetin Başladığı Yer Cami

2-     Şehir ve İnsan

3-     Kitap Medeniyeti

Konya’mızda da bu hafta boyunca çeşitli etkinlikler tertip edilmiştir. Bunlardan bazıları şunlardır:

05 Ekim 2017 Perşembe günü;

Saat 11.30'da Selçuklu Müftülüğü organizesiyle Arafat Camii'nde “Medine ve Medeniyet” konulu Panel,

Saat 12.00'da, Karatay Müftülüğü organizesiyle Sultan Selim Camii'nde “Kur'an-ı Kerim Ziyafeti ve Mevlid”,   

Saat 19.00'da Karatay Müftülüğü organizesiyle Karatay Üniversitesi Öğrencileri ile "Cami-Gençlik Buluşması",

06 Ekim 2017 Cuma günü;

Saat 12.00'da, Meram Müftülüğü organizesiyle Kapu Camii'nde “Mevlid Programı”,    

Saat 12.00'da, Selçuklu Müftülüğü organizesiyle Hacıveyiszade Camii'nde “Kur'an Ziyafeti ve Hatim Duası”,

Bu vesileyle Camiler ve Din Görevlileri Haftasının başta Din görevlilerimiz ve halkımız için hayırlara vesile olmasını dilerim.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.