Konya
13 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.26
  • EURO
    34.77
  • ALTIN
    2445.6
  • BIST
    10218.58
  • BTC
    61323.58$

BÜYÜKŞEHİR’DEN SU TASARRUFU

15 Ocak 2021, Cuma 09:13

Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, insanlık ve doğa için  önemli ve hayırlı bir hizmeti gündeme getirdi. Esasen bu hizmet bir yönüyle daha önce fazla kimsenin haberi olmadan sessiz sedasız başlamış.

Çok sayıda mahallede, ülkenin farklı şehirlerinde.

Yüksek katlı binalar yaparsınız.

Şehirler, mahalleler kurarsızınız.

Yol yapar, asfalt dökersiniz.

Kanalizasyon şebekesi kurarsınız.

Köprüler, viyadükler, alt geçitler, üst geçitler yaparsınız.

Şehirleri renkli ışıklarla donatırsınız.

Her türlü sosyal donatıya sahip  parklar, bahçeler, sosyal tesisler yaparsınız.

Sağlık tesisleri kurarsınız.Okullar yaparsanız.

Toplu taşıma araçlarının standardını yükseltirsiniz.

Ama yapamayacağınız tek şey su.. Su ne yapılabilir ne de bulunabilir..

Su, yaradının işi.. Gökden ne yağarsa o kadar suyunuz olur. Bu arada  su için doğayı korumak, doğayı ağaç ve türlü bitki örtüleri ile zenginleştirmek elimizde. Buna yapmıyor, yapmadığımız gibi de rant uğruna mesela ormanları tahrip ediyoruz. Kesilen ağaçların yerine yenilerini koyamıyoruz. Ağaçlandırma kampanyaları da sembolik.  Öte yandan şehirlerimiz betonlaşıyor. Mesela yaşadığımız şehirde Meram eski Meram’mı? Selbasan , eski Selbasan mı? Hocafakı, Akyokuş, Sille, Küçükkumköprü, Büyükkumköprü, Mengene, Saraçoğlu, Yaylapınar, Karahüyük  ne oldu? Ağaçların ululuğundan gökyüzünü görmekte zorlandığımız bu semtleri budadık, bitirdik. Yoo.. Hayır..! Kamu ve insanoğlu marifetiyl  kökünden kazıdık sonra da odun yaptık. Bu durumda hava tabi az bulutlanacak, yağmur da az yağacak. Kar da yağmayacak. Bunun sebebine de “Küresel ısınma” diyeceğiz.

Su bulmak zor.

Fikizi olarak her şeyi yapma kudretiniz olabilir.. Ama su sizin kudretinizin boyuna aşar. Yapacağınız iş sadece su kaynaklarının temininin başında gelen doğayı korumak olabilir. Bir de su tasarrufu. Sahip olduğumuz suyu  tedbirli kullanmak ve tasarrufa gitmek.

Suyu tasarruflu kullanıyor muyuz?

Elbette hayır.

Tarımsal sulama hoyratça yapılıyor. Sanılıyor ki toprağa  ne kadar çok su verirsen o kadar çok verim alacaksın.. Yanlış..! En başta marifet gibi gördüğümüz çok su, çok gübre toprağın yapısını bozuyor. Bu toprakların bir süre sonra çoraklaşmayacağına dair bir veri yok. Ayrıca  ekili alanlarda kullanılan çok su, çok yüksek maliyet getiriyor. En başta tarımsal ürünlerin raflardaki pahalılığı. Buna bağlı olarak insanların alım gücünün düşmesi.. Daha başka bir sürü olumsuzluk.

Tarımda suyu verimli kullanamıyoruz. Üreticiler bu konuda eğitilmiyor, bilgilendirilmiyor.

Kaçak yer altı kuyu sayısınin sırf Konya’da 80-100 bin arasında olduğu söyleniyor. Halen de köylerde açan açana. DSİ bakıyor, MEDAŞ kaçak kuyulara elektirik bağlıyor. Sonunda yeraltı su kaynakları her yıl bir önceki yıla göre, 2-3 metre daha çekiliyor. Bu sorumsuzluk kimin umurunda? Kimsenin umurunda değil. Bu kafa ile yılın birinde susuz kalmanın yolları açılıyor.

Öte yandan sanayide de suyu verimli kullanamıyoruz.

Evlerde, işyerlerinde de verimli kullanamıyoruz.

Bakınız.. Barajlar boşalıyor.

Göller kuruyor.

Çünkü, yağmur yağmıyor.

Kar da yağmıyor.

Ve.. Biz toplum olarak suyu hoyratça kullanmaya devam ediyoruz.

Musluklar da açık.

Her yerde, her şehirde böyle.

Avrupa ülkeleri içinde en çok su kullanan milletiz.

Su da tasarruf edemiyoruz. Gerçi bir çok alanda tasarrufu unuttuk.

Oysa tasarruf etmek zorundayız.. Buna mecburuz.

Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, bu yaraya parmak bastı ve doğrusunu isterseniz yüreğimiz ferahladı. Keşke başta merkezi yönetim olmak üzere, illerdeki yöneticiler de benzer  tasarruf tedbirlerini vakit geç olmadan önce alabilseler.

Uğur İbrahim Altay’ın, Büyükşehir Belediyesi ve KOSKİ olarak su tasarrufu ile ilgili yaptıkları çalışmalar ve aldıkları tedbirler üç ana başlık altında toplamak mümkün.

1.Kaynaktan kullanıcıya kadar kayıp kaçakların alınan tedbirlerle durdurulmasından sonra, 13 milyon metreküp suyun son bir yıl da boşa akmasının önüne geçilerek su tasarrufu sağlandı.

2.Evsel, tarımsal ve endüstriyel sular tekrar kullanıma kazandırıldı.

3.KOSKİ’ye abone olanlara su tasarrufu aparatı (Perletarlörden) verilmesiyle birlikte yeni ebonelerde yüzde 90 oranında su kaybı önlendi..

Soru: Acaba bu aparatlardan eski ebonelere de verilemez mi? Verildiyse de bizim haberimiz yok.. Bu daha çok yaygınlaştırılabilir.

Yağmur yağmazken,

Kar yağmazken,

Barajlar, göller boşalırken Büyükşehir Belediyesinin su tasarrufu hizmeti, hizmetlerin en önemlisi ve hayırlısı  olarak kabul edilmeli..

Su bu.. Başka şeye benzemez..

Bir çok şey elinizde ve yapabilirsiniz.

Ama suyu yapamazsınız. Suyu bulamazsınız.Suyu üretemetsiniz.

Olsa olsa suyu dikkatli kullanak ve tasarruf ederek, muhtemel  susuz günlerin önüne geçebilirsiniz.

Son olarak Konya Büyükşehir Belediyesi broşür, afiş, bilbord, radyo, televizyon spotları ve sosyal medya  aracılığı ile başta çocuklar olmak üzere her yaştan  insanı su tasarrufuna teşvik ediyor.

Hayırlı çok da gerekli bir hizmet yapıyorlar.

Bu hizmet farklı kampanyalarla mesela eğitim programları ile daha da genişletilebilir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.