Konya
13 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.21
  • EURO
    34.72
  • ALTIN
    2434.1
  • BIST
    10254.22
  • BTC
    61524.54$

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI OLMAK

21 Aralık 2018, Cuma 08:32

Şans ona güldü.              

Şans da, şartlar da ondan yanaydı.

Büyükşehir Belediye Başkan adayı olmayı düşünenler yok değildi. Fakat şans onların yanında yer  almadı. Tahir Akyürek’in milletvekili adayı olmasından sonraki süreç, onun lehine çalıştı. Geldi ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturdu. Muhtemel rakiplerine göre bir kaç adım öne geçmişti. Bu nedenle olmalı ki, hiç kimse ortaya çıkarak aday adaylığını dahi açıklayamadı. Onun adaylığını kesin gözüyle bakıldı ve öyle de oldu.

Yeni Büyükşehir Belediye Başkan adayı Uğur İbrahim Altay şanslı adam. 29 Mart 2009’da şans gene ona gülmüş ve kendisi beklemediği bir anda Selçuklu’nun belediye başkanı olmuştu. Ne denir ki,başkan şanslı adam vesselam.

Uğur İbrahim Altay Türkiye’nin en genç Büyükşehir Belediye Başkanı olarak önümüzdeki beş yılda, Konya’yı yönetecek. Tabi zor bir iş. Hiç kolay olmayacak. Her şeyden  önce ilçe belediye başkanı olmak başka, Büyükşehir Belediye Başkanı olmak başka. Normal olarak ikincisi daha zor. Daha meşakkatli ve farklı özellikler gerektiren bir görev.

Selçuklu Belediye Başkanlığı döneminde önce ne yaptığına bakmak lazım Uğur İbrahim Altay’ın. Söylemek gerekirse Selçuklu’da büyük projeler gerçekleştiremedi başkan. Orda iki dönem başkanlık yaptı. Bu hizmet için uzun bir süre. Planlı programlı çalışılması halinde Selçuklu hacmindeki bir ilçe yeniden inşaa edilebilir. Hele arkanızda merkezi idarenin gücü varsa büyük projelerin hayata geçmesi daha mümkün ve kolay olur. Gördüğümüz kadarıyla ne Selçuklu belediyesinin gücü kullanılabildi ne de merkezi idarenin. Demek istediğimiz o ki, fırsatlar olması gereken şekilde hizmete tahvil edilemedi.

Yapılanlara bakalım.

Uğur İbrahim Altay Selçuklu’da Kelebekler Vadisini yaptı farklı bir hizmet olarak. Gerçekten farklıydı Kelebekler Vadisi ve Türkiye’de ilk olma özelliğine sahipti. Sonra çok sayıda park yaptı. Çocuklar için oyun alanları yaptı. Muhtarlar için ofisler yapıldı. Mahalle haline gelen köylerdeki altyapı çalışmalarına önem verildi. Yollar açıldı. Açılan yollar asfaltlandı. Bütün bunlar bir belediyenin yapması gereken rutin işler. Selçuklu ilçesi gibi her türlü işyerinin ve sanayinin bulunduğu  zengin bir bölgede belediye hizmetleri yapmak zor olmasa gerek. Farklı ve cazip donatılırla şehrin vitrini ve yeni yüzü olabilirdi Selçuklu. Sonra gerekli olup, olmadığı tartışılan bir kongre merkezi yapıldı. Bu arada bizim bilgi sahibi olmadığımız başka hizmetlerde olmuştur.

Başkanın en iyi yaptığı ne peki?

Uğur İbrahim Altay halkın nabzını çok iyi tuttu. Halkın içine girdi.Halk gibi davrandı. Cami cemaatinin içinde oldu. Halkın iyi ve kötü günlerinde onların yanında bulundu. Bazen toplu ulaşım aracında, bazen çarşıda pazarda görüldü. Haftalık pazarlardan evi için gidip alış veriş yaptığı günler oldu. Kurumsal ve başkan olarak kişisel tanıtımına önem verdi. Kullanabileceği ne kadar reklam araç gereçleri varsa hepsini kullandı.               

Şimdi o artık Konya’nın Büyükşehir Belediye Başkanı.

İlçe belediye başkanı olmak başka. Büyükşehir Belediye Başkanı olmak başka. Yeni başkan bunu iyi anlamalı ve iyi değerlendirmeli. Farklı  bir bakış ve yorum gerektiriyor, Büyükşehir Belediye Başkanı olmak.

Öncelikle şehrin sorunları belirlenmeli. Şehrin sorunları malum. Trafik, Toplu Ulaşım, Otopark,alternatif yollar, yeni imar planı. Toplu ulaşımda Metro. Bu  konuda Konya’ya söz verilmişti. Başkan bunun takipçisi olmalı. Bunlara anlık ihtiyaç ve hizmetler olmaktan ziyade, proje olarak bakılmalı. Daha farklı hizmetler işe başlarken projelendirilmeli. Başkan, projesi olan,ajandası olan bir başkan olmalı. Olmali ki farklı bir başkan olsun. Başkanın çalışma titizliği olmalı.Ayrıca şehrin vizyonunu belirleyecek olan makam, Büyükşehirdir. Belediyenin kaynakları hoyratça kullanılmadan, şehrin nizama ve intizama sokulması gerekiyor ve yandaşlara kapıların kapatılması gerekiyor.

Burası Büyükşehir. Başkanın yeni ve farklı bir anlayışla makamı ve insanları yönetmesi gerekiyor. Projeci olmas ı gerekiyor. Aday olurken şans onun yanındaydı, yönetirken de dileyelim ki şans onun yanında olsun.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.