Konya
09 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.22
  • EURO
    34.76
  • ALTIN
    2417.8
  • BIST
    10267.25
  • BTC
    61334.47$

Bu Gece Rahmet İklimine Açılma Gecesi

15 Şubat 2021, Pazartesi 09:37

Bugünlerde rahmet, bereket ve bağışlanma mevsimi olan üç aylara kavuşmanın sevincini yaşıyoruz. Önümüzdeki Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gece de Regaip Kandili’ni idrâk edeceğiz. Yüce Rabbimiz üç ayları en güzel şekilde değerlendirmeyi, rızasını kazanmış olarak hep birlikte Ramazan’a kavuşmayı cümlemize nasip eylesin.

18 Şubat Perşembe gününü 19 Şubat Cuma gününe bağlayan gece Regaip Kandilidir. Yüce Mevlâmız, kullarına bol bol rahmet ve bağışta bulunduğundan bu geceye "Regaip" adı verilmiştir.

Regaip gecesinin, içinde bulunduğu Recep ayı, rahmeti, bereketi ve mağfireti bol olan bir aydır. Sevgili Peygamberimiz: "Allah'ım! Recep ve Şaban aylarını bize mübarek kıl ve bizi Ramazan'a kavuştur"(Tirmizi C.4.S-55.)  diye dua etmiştir.

Üç ayların ve bu aylarda bulunan mübarek gün ve gecelerin sosyal ve toplumsal hayatımızda da çok büyük önemi vardır. Binaenaleyh hayat su gibi akıp gitmektedir. Dün, hatası ve sevabı ile geçmiştir. Geçen günleri geri getirmek mümkün değildir. Gelecek günleri yaşayacağımıza dair hiçbir garantimiz de yoktur.

Bu sebeple girmiş olduğumuz bu üç ayları olabildiğince iyi değerlendirmeliyiz. Unutmayalım ki, geçen senelerde bizimle olup da şu an aramızda bulunmayan nice insanlar var ve seneye yeniden üç aylara kavuşma imkânımız bizimde olmayabilir.

Üç ayların gelişi, yeniden derin bir tefekkürün, esaslı bir murakabenin ve kapsamlı bir nefis muhasebesinin yapılması için mühim bir fırsattır. Bu sebeple, Regaip gecesinde, Yüce Rabbimize yapmış olduğumuz günah, hata ve isyanlarımız için samimiyetle tövbe edelim, istiğfarda bulunalım.

Üç aylar muhasebe zamanıdır. Günahlar insanların sırtında yüktür. Bu gece ise bu yükü hafifletme vaktidir. Onun yolu ise tövbedir. Üç aylar, kendimizi denetleme, değerlendirme bakımından çok önemlidir. Bir kere daha geçmişimizin muhasebesini yapıp, geleceğe hazırlıklı olmanın tedbirlerini almalıyız.

Mübarek gün ve geceler, geçmişi iyi değerlendirmek, geleceğimize yön vermek için bulunmaz fırsatlardır. Yapılan duaların kabul edildiği, günahların bağışlandığı ve manen yeni bir sayfanın açıldığı bereketli ve faziletli zaman dilimleridir.

Kandil Gecelerini ihya etmek, gönlümüzü ihya etmektir. Böyle günler ve geceler bizler için birer nimettir. Ahiretin tarlası olan dünya hayatını çok iyi değerlendirmeli, fırsat elimizde iken Cenâb-ı Hakk’a yönelip O'na karşı kulluk vazifemizi yerine getirmeliyiz. Çünkü kaybedecek vaktimiz yoktur.

Bu gece Rabbimizin bizlerden istediği Nasuh tövbesi için bir fırsat gecesidir. Ayette “Ey iman edenler! Allah’a samimiyetle tövbe edin!”(Tahrîm, 66/ 8.) buyurmaktadır. Neden tövbe etmemizin cevabını yine Kur’an’dan öğrenmekteyiz. Rabbimiz şöyle buyurmakta.

“Hepiniz Allah’a tövbe edin, ey mü’minler! Belki böylece korktuğunuzdan kurtulur, umduğunuzu elde edebilirsiniz.”(Nur, 24/31.)

Bu mübarek gün ve geceler, kendimizi toparlamak, sorgulamak, davranışlarımıza çeki düzen vermek için bulunmaz fırsatlar sunmaktadır. Bu geceler kişilerin manevi hayatlarında kandillerin yanmasına vesile olan, maneviyatımızı nurlandıran gecelerdir.

Bu vesile ile Regaip kandilinizi tebrik eder. Yüce Milletimize, Tüm Müslüman kardeşlerimize hayırlar getirmesini Cenâb-ı Mevlâ’dan niyaz ederim.

Yazımızı Sevgili Peygamberimizin şu tavsiyeleriyle bitiriyorum.

“Seninle ilgisini kesenden sen ilgini kesme! Sana vermeyene sen ver! Sana kötülük edeni bağışla!”(Ahmed İbni Hanbel, Müsned, IV.) Gönülden Muhabbetlerimle…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.