Konya
13 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.21
  • EURO
    34.77
  • ALTIN
    2418.5
  • BIST
    10067.82
  • BTC
    62834.65$

BELEDİYELERDEN MÜTHİŞ PERFORMANS

20 Nisan 2020, Pazartesi 09:13

Ülke olarak zor günlerden geçiyoruz.

Korona salgını sadece  insanların sağlığını değil, ekonomilerini  de ölümle tehdit ediyor.              

Son bir ay içerisinde devletin resmi verilerine göre ülke genelinde 148 bin işyeri kapandı. Ayrıca kayıtlara geçmeyen on binlerce işyeri de olmalı. Gene ülkemizde alınan önlemler gereği işyerini açması yasaklanan on binlerce de küçük esnaf mevcut .

Sonra milyonlarca insan salgından önce işsizdi.

Salgınla birlikte işsizler ordusuna milyonlarca insan da katılmak zorunda  kaldı. 

Bunlara ilaveten yoksul ve dar gelirli milyonlarca da insanımız var.

Anlayacağınız korona insanları sağlık alanında değil, ekonomik  anlamda da vurdu.

Etkilenmeyen yok.

Büyük, küçük her insan her işletme ve fabrika faaliyet alanlarını daraltmak zorunda kaldı.

Bu felaket karşısında devlet alınması gereken her türlü önlemi alıyor ve olumsuz gelişmeler karşısında anında refleks gösteriyor.

Devlet, “Devlet baba” olduğunu elde avuçta ne varsa ortaya koymak suretiyle gösteriyor.

Lakin yetiyor mu?

Yetmiyor..!

82 milyonluk bir ülkeyiz. Sonra içinde bulunduğumuz küresel tehdidin ucu açık. Dolayısıyla imkanların dikkatli kullanılması ve ayrıca ülkede bulunan kurum ve kuruluşların (başta belediyeler) ve varlıklı kişilerin elini taşın altına koyması gerekiyor.

Gelelim  bu süreçte Konya Belediyelerinin aldığı sosyal ve ekonomik önlemlere..

BELEDİYELER MÜTHİŞ  PERMORMANS GÖSTERİYOR     

BELEDİYELER BİR BELEDİYEDEN DAHA FAZLASINI YAPIYOR

Sizleri daha fazla merakta bırakmadan yazayım.Fakat önce belediye başkanlarından kısaca söz etmek istiyorum.

Konya Büyükşehlir Belediye  Başkanı Uğur İbrahim Altay merkez ilçe belediye başkanları ile en baştan beri uyumlu bir çalışma ortamı geliştirdi.

Aralarında fazla yaş farkı yok ama tecrübe farkı var.

Uğur bey iki dönem Selçuklu Belediye Başkanlığı yapmış olmanın verdiği avantajla üç merkez ilçe belediye başkanın güvenini kazanan bir başkan. Bu durum Uğur başkana  itirazsız işbirliği şansını vermiş durumda.

Birlikte ve hizmet anlamında “tek vücut” halinde hareket ediyorlar.

Korona önlemleri alınırken bunu bir kere daha gördük.

Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay,

Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş,

Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca,  

Selçuklu Belediyle Başkanı Ahmet Pekyatırmacı  alınması  gereken önlemler ve insanlara yapılması gereken yardımlar konusunda idari ve ekonomik anlamda bir havuz oluşturdular. Hangi belediyenin neyi, nasıl yapacağı kararlaştırıldı. Her belediye gücüne göre elini taşın altına koydu. Sonra da vakit kaybetmeden ekonomik ve sosyal yardımlar başlatıldı.

Bu bilgilerden sonra belediyelerin hangi sosyal ve ekonomik  yardımları yaptıklarını bakalım.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ  artan su tüketimini dikkate alarak su fiyatlarını 2019 rakamlarına geri çekti. İşyeri kapanan esnafın evine 2 ay süreyle ücretsiz su hizmetinin verilmesini kararlaştırdı. İşyeri kapanandığı için işsiz kalan vatandaşların evinden de 2 ay süreyle su ücreti alınmayacak. Ayrıca   su borcu  olan vatandaşların suları kesilmeyecek.               

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ toplu ulaşım araçlarını kullanan vatandaşlara araca binmeden önce maske veriyor. Toplu ulaşım araçlarında sosyal mesafe kurallarına da dikkat ediliyor ve kullanılan araca yarısı kadar yolcu alınıyor.

Öte yandan Büyükşehir Belediyesi Ramazan ayı münasebetiyle sosyal kart limitlerini yüzde 300 oranında artırdı. 18 bin ilkokul, ortaokul, lise öğrencisine eğitim yardımı yapıldı ve belirlenen para  öğrencilerin hesaplarına yatırıldı.

Büyükşehir Belediyesinin yaptığı ekonomik ve sosyal yardımlara devam edelim.. Belediyenin mülklerinde kiracı olarak oturanlardan 2 ay boyunca kira alınmayacak. 35 bin vatandaşa sosyal  destek yapılacak. Sosyal  kartlar alınan karar gereğince merkez ilçe belediyeleri tarafından  ihtiyaç  sahiplerine dağıtıldı.

MERAM BELEDİYESİ, Vefa Sosyal Destek Grupları marifetiyle riskli grupların ihtiyaçlarını evinin kapısına kadar götürerek teslim ediyor.Dışarıya çıkamayan vatandaşların ödemelerine yardımcı oluyor. Ekmek başta  olmak üzere diğer ihtiyaçlarını karşılıyor. Destek  grupları anında ve “zınk” diye karşılıyor vatandaştan kendilerine gelen talepleri. Planlanan sosyal  kartlar da vatandaşa en hızlı bir şekilde götürülüp veriliyor.

KARATAY BELEDİYESİ  Bu belediyede de yaşlıların Pazar ve market alış verişleri vefa ekipleri tarafından yapılıyor. Hak sahiplerinin maaş ve bayram ikramiyeleri dağıtılıyor.(Dağıtıldı) Öte yandan ihtiyacı  olanlara sıcak yemek götürülüyor. Bugüne kadar Karatay’da 75 bin kişinin talebi Vefa Sosyal Destek Grubu tarafından karşılandı. Bu  Karatay nüfusunun 1/5 anlamına gelir.         

SELÇUKLU BELEDİYESİ Meram ve Karatay Belediyeleri ne yapıyorsa, o da onu yapıyor. İlaveten  gerçekleştirdiği bir takım etkinliklerle koronaya karşı vatandaşı  bilgilendiriyor.       

Sonuç olarak: Talep ve ihtiyaç nerde.. Büyükşehir Belediyesi, Meram  Belediyesi, Karatay Belediyesi ve Selçuklu Belediyesi orda.              

İnanılması güç hizmetleri yapmaya başladılar.

Bir yanda rutin işler..

Öte yanda an itibarıyla vatandaşın sağlık ve ekonomisi için rutinden çok daha önemli olan hizmetler. Korona tehdidi karşısında belediyeler olarak aldıkları önlemler ve ihtiyaç sahibi olan vatandaşa  anında yapılan sosyal ve ekonomik yardımlar.

Bizim başkanların içinden cevher çıktı.  

Meğer  kepenenk altında yatan erlermiş bizimkiler.

Sonra er kişiler  böyle zor günlerde belli oluyor.

Her kişiden de er olmuyor.. Keşke olsaydı. Belki o zaman daha çabuk atlatırdı ülkemiz koronanın  vatandaşlar üzerinde yarattığı sağlık, sosyal ve ekonomik tahribatı.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.