Konya
12 Mayıs, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.22
  • EURO
    34.93
  • ALTIN
    2444.4
  • BIST
    10218.58
  • BTC
    61082.813$

AVRUPA BİRLİĞİ YOLU

08 Ocak 2021, Cuma 09:27

II.Dünya Savaşından itibaren Avrupa’da başlayan “birlikte hareket etme ruhu” beraberinde bazı teşkilatlanmaları da getirmiştir. Bu faaliyetler aslında modern dünyanın kurgulanması faaliyetlerine adımlardır demek doğru olacaktır. Bu nedenle sizlere özetle Avrupa Birliği sürecinden bahsetmek istiyorum.

1951 Avrupa Kömür ve Çelik Birliği ilk adımdır (Paris Antlaşması 1952).

AET 1957’de Roma Anlaşması ile kurul­muştur.

1957’de Avrupa Atom Enerjisi Topluluğu (EURATOM) kurulmuştur.

1967’de Brüksel Antlaşması ile Avrupa Kömür – Çelik Topluluğu ve EUROTOM ile Avrupa Ekonomik Topluluğu, Avrupa Topluluğu (AT) adını almıştır.

1985 Schengen Antlaşması ile üye ülke­ler arasında pasaport kontrolünün kaldı­rılması kararlaştırılmıştır.

1992’de imzalanan ve 1993’de yürürlüğe giren Maastricht Antlaşmasıyla Avru­pa Topluluğu, Avrupa Birliği olmuştur. 2002’de ortak para birimi olarak Euro’yu kullanmaya başlamışlardır.

1993 Kopenhag Kriterleri ile Avrupa Bir­liğinin doğu Avrupa ülkelerini de kapsa­yacağı kararı kabul edilmiştir.

27 üyeden oluşan birliğe en son üye olan ülkeler 2007 yılında Bulgaristan ve Ro­manya olmuştur. Bunlardan 21 tanesi NATO üyesidir.

Birlik üye devletlerini Dünya Ticaret Ör­gütü’nde G8’de ve BM’de temsil etmek­tedir. Aralık 2007 Lizbon Antlaşması ile yaptığı antlaşmaları güncellemiştir.

Avrupa Birliğine Üye Devletler Şun­lardır:Almanya- Belçika- Danimarka - Fransa - İrlanda - İtalya - Lüksemburg - Polonya - Slovakya - Slovenya - Portekiz - Macaristan - Letonya - İspanya - G.Kıbrıs - Estonya - Bulgaristan - Avusturya - Çek Cum. - Finlandiya - Hol­landa - İsveç - Litvanya - Malta - Romanya - Yunanistan - Hırvatistan (2013).

İngiltere üye olduğu halde yapılan referandum ile birlikten ayrılmıştır.

Maastrıcht Kriterleri (1 Ocak 1993)

  1. kriterleri, AB’ye üye ülkelerin Ekonomik ve Parasal Birliğe katılabilme­leri için gerekli koşullarının esaslarını be­lirlemiştir.
  1. Aralık 1991 tarihinde imzalanarak 1 Ocak 1993’de yürürlüğe giren Maastri­cht Anlaşması’nda Ekonomik ve Parasal Birliğin (EPB) aşamaları, bu süreçte izle­necek ekonomik ve parasal politikalar ile bunların gerektirdiği kurumsal değişiklik­ler ayrıntılı olarak düzenlenmiştir.
    1. Kriterleri: Toplulukta en düşük enflasyona sa­hip (en iyi performans gösteren) üç ülkenin yılık enflasyon oranları or­talaması ile ilgili üye ülke enflasyon oranı arasındaki fark 1,5 puanı geç­memelidir.
    1. ülke devlet borçlarının GSYİH’sı­na oranı `’ı geçmemelidir.
    2. ülke bütçe açığının GSYİH (gay­risafi yurt içi hasıla)’sına oranı %3’ü geçmemelidir.
    1. bir üye ülkede uygulanan uzun vadeli faiz oranları 12 aylık dö­nem itibariyle, fiyat istikrarı alanında en iyi performans gösteren 3 ülkenin faiz oranını 2 puandan fazla aşmaya­caktır.
    1. 2 yıl itibariyle üye ülke parası diğer bir üye ülke parası karşısında devalüe edilmiş olmamalıdır.
    2. Kriterleri

            1993 Kopenhag Zirvesinde kararlaştırı­lan ve aday ülkelerin Birliğe üye olabil­mek için yerine getirmeleri gereken kri­terlerdir.

    1. Demokrasi, hukukun üstünlüğü, in­san hakları, azınlıklara saygı ve azın­lıkların korunmasını teminat altına alan kurumların istikrarlı biçimde işlemesi (siyasi kriterler),
    2. bir pazar ekonomisine sahip olmanın yanı sıra AB içerisindeki re­kabet baskısı ve piyasa güçleri baş edebilme kapasitesi (ekonomik kri­terler),
    3. kaynaklanan yükümlülük­leri üstlenebilme yeteneğidir (mük­tesebata uyum),
    1. Madrid Zirvesinde, aday ülkelerce uyum sağlanan AB müktesebatının, ge­rekli idari yapıların oluşturularak etkili biçimde uygulanması hususu da üyelik kriterlerine eklenmiştir.

Phare Programı:

Ortak ülkelere ekonomik ve politik açıdan merkezi bir sistemden merkeziyetçi olmayan bir pazar ekonomisine ve demokratik topluma geçişlerinde yardımcı olmak amaçlı programdır. Ekonomilerinin ve toplumlarının Batı Avrupa ile dünyanın geri kalan ülkeleriyle yeniden bütünleşmesini desteklemek amacıyla tasarımlanan AB’nin finansal aracıdır. Phare, ortak ülkelerini ekonomik dönüşüm ve demokrasinin güçlendirilmesi süreçleri yoluyla Avrupa Birliği üyeliği yükümlülüklerini üstlenmeye hazır olacakları aşamaya getirmek için destek olarak bağış şeklinde finansman sağlamaktadır.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.