Konya
04 Mayıs, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.34
  • EURO
    34.87
  • ALTIN
    2393.5
  • BIST
    10276.88
  • BTC
    63662.728$

Atalarımız boşuna dememiş…

25 Nisan 2024, Perşembe 00:01
Atasözlerimiz var sizlerde bilirsiniz. Artık bu sözler dilimize pelesenk olmuştur ve gün içerisinde fark etmeden onları kullanırız. O sözler hayatımızı ifade etmede bize o kadar yön verir ki artık bizim vazgeçilmezlerimiz olmuştur. Hadi o meşhur sözlere bir göz atalım..
Acele işe şeytan karışır.
Bu söz en çok kullanılanlar arasında yer alır. Düşünmeden ve taşınmadan iş yapan kişilerin tüm işlerinin ayaklarına dolandığından bahseder.
Bir elin nesi var iki elin sesi var.
Bu atasözü daha çok kişilerin yardımlaşarak iş yapmasını anlatır. Bir kişi az iş üretirken iki ya da daha fazla kişi bir arada çok daha fazla iş üretir anlamını taşır.
Can boğazdan gelir.
Bu atasözü insanların beslenmesi gerektiğini anlatır. Beden için gerekli olan besinleri almadığınızda hareketten düşebileceğiniz şeklinde yorumlanır.
Doğru Söyleyeni Dokuz Köyden Kovarlar
Doğru söylemek her zaman fayda getirmez. Çünkü gerçekler bazı çevreleri rahatsız edebilir. Kişi doğru sözleri ile bulunduğu ortamlardan dışlanabilir.
Etle tırnak arasına girilmez.
Orta çıkan tüm aile anlaşmazlıklarda bir taraf tutulmaması gerektiğini anlatır. Çünkü aile bağları her zaman yakındır ve kopması çok zordur. Bu nedenle de küsüp darılsalar da bir gün mutlaka barışırlar.
Gülme komşuna gelir başına.
Birinin başına kötü bir durum geldiğinde ona gülmemek gerekiyor. Çünkü bu felaket kişilerin de başına gelebilecek bir durumdur. Başkası bir kötü durumda kalırsa o insan için sevinmemek gerekir.
İki cambaz bir ipte oynamaz.
Kurnazlık bakımından eşit olan kişilerin bir iş üzerinde kesinlikle çalışamamalarını anlatır. Birbirlerini atlatmak konusunda birbirleri ile yarışırlar.
Mart kapıdan baktırır, kazama-kürek yaktırır.
Mart ayı sürekli olarak şiddetli soğukların yaşandığı bir aydır. Bu nedenle bu ay geldiğinde soğuk havalara ithafen söylenir. Bu günlerde yakacak tükenir ve insanlar zor şartlar altında kalırlar.
Nerde birlik, orda dirlik.
Hangi yerde ya da toplumda olursanız olun birlik her zaman önemlidir. Birliğin olduğu yerde düzen ve bereket de olur.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.