Konya
12 Mayıs, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.22
  • EURO
    34.93
  • ALTIN
    2444.4
  • BIST
    10218.58
  • BTC
    60847.030$

Ağla Oğlum Ağla…

24 Ekim 2019, Perşembe 08:52

Allah’a hamd, Hz. Muhammed (s.a.v.)’e salât ederim.

Bağdat’ı harabeye çeviren, Endülüs’ü bâtıl(ı)la(ra) yem eden şey…

Yüce Allah  “ Gezin, görün” buyururken, hemen ardından “ibret alın” emrini veriyor. Demek ki gezip görmek, ibret almak şartına bağlanıyor, sadece gezmenin tek başına bir anlamı olmuyor. Bir Kur’ân âyeti şöyledir: De ki: “Yeryüzünde dolaşın da önceki milletlerin sonlarının nasıl olduğuna bakın.” Onların çoğu Allah’a ortak koşan kimselerdi.(1) Her ne kadar âyet, o günün müşriklerini uyarıyor ise de bu, hükmün umumî olmasına engel değildir. Kısaca denmiş oluyor ki, yeryüzünü gezdiğinizde gördüğünüz gibi, aynı yolu izleyenlerin akıbetleri hep aynıdır. Nuh, Ad , Semud ve Lût kavimleri, Eykeliler, Nemrut, Firavun ve Karun kıssaları, İsrail oğulları ve Hz. Yusuf kıssaları gibi kıssalar, hepsi ibret almamız ve ders çıkarmamız için yüce Allah’ın bilgimize ve ilgimize sunduğu kıssalardır, ibretlik vaka’lardır.

Ağla Oğlum Ağla... Erkekler Gibi Savaşmadın Şimdi Otur Kadınlar Gibi Ağla!

711 ile 1492 yılları arasında İberYarımadası’nda hüküm sürmüş Endülüs Devleti nasıl kurulmuş ve nasıl yıkılmıştır?

Bir günbatımı vaktidir. Güneş, yapımı neredeyse 250 sene sürmüş, ilmek ilmek işlenmiş ve her köşesinde Yüce Yaradan'ın adının zikredildiği Elhamra Sarayı’na ve Gırnata ’ya Endülüslülerin sancaktarlığında son kez vurmaktadır….

Bozguncular ve korkaklar; İslâm medeniyetinin yıkılmasına, cesurlar ve halis Müslümanlar ise; İslam medeniyetinin kurulmasına vesile olmuştur.

Tarık bin Ziyad İspanya'ya çıkar çıkmaz gemileri yaktırarak askerlerinin geri dönme umudunu kırdı. Askerlerine şu tarihi sözleri söyledi: “Arkanızda düşman gibi deniz, önünüzde deniz gibi düşman. Nereye kaçacaksınız? Vallahi sizin için ancak sadakat ve sabır kalmıştır. Düşmanın silahı, teçhizatı ve erzakı boldur. Sizin silah olarak ancak kılıçlarınız, erzak olarak da düşmanın elinden sahip olabileceğiniz vardır.” diyen cesur komutan İspanya'yı fetih etti ama bozguncular yüzünden tek tek topraklarımızı kaybettik.

İspanya'daki son İslâm kalesinin işgal edilmesinin 700 yıllık İslam Medeniyetinin Yıkılışına korkaklar sebebiyet vermiştir.

Gırnata emirliğinin son sultanı EBU ABDULLAH (12. Muhammed) şehrin anahtarlarını savaşmadan İspanyol kral ve kraliçesine teslim ettikten sonra artık bu şehirde kalamayacağını anlamış ve maruz kaldıkları baskılar sonucu şehri terk etmek zorunda kalmıştır. 1 milyon Müslüman bu korkaklık sonucu katledildi.

Sultan Abdullah tepenin başında durur, son bir kez arkasını döner ve gözlerinden ilk damlalar düşerken, ona söyleyebilecek en ağır sözü hemen yanı başındaki annesi söyler;

“Ağla oğlum ağla... Erkekler gibi savaşmadın, şimdi otur kadınlar gibi ağla!

Erkekler gibi savaşmadın şimdi sana kadınlar gibi ağlamak yaraşır!”

2 Ocak 1492 itibariyle şehrin anahtarları verilmiş ve devamında bu hazin hikâyeler tarih sayfalarında yerini almışken, şehri terk etmek istemeyen son Endülüslerin dillerinde ise şu dizeler vardı;

“Kendi yurtlarında Bey idiler,

Şimdi küfür ülkesinde uşak,

Ululuğun görkemli yükselişinden,

Uçuruma yuvarlanan bu halka acıyan yok mu?

Nerdesiniz! “

Sonrası çok daha trajiktir. Zorla din değiştirmeler. Toplu katiller ve sürgün.

Allah gafletten uyandırsın, böyle hakir ve zelîl durumlara düşürmesin. Âmin.

Dipnot:

(1) (Rûm, 30/42)

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.