Konya
11 Mayıs, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.22
  • EURO
    34.93
  • ALTIN
    2444.4
  • BIST
    10218.58
  • BTC
    60860.990$

Adım adım Leyle-i Berât’a (1)

19 Nisan 2018, Perşembe 07:36

Allah’a hamd, Hz. Muhammed’e (s.a.v.) salât ederim.

Mübârek üç aylardan birisini geride bıraktık. İkincisine kavuşmak üzereyiz. Receb-i Şerîfi (Reğâb ve Leyle-i Mirâc’la) uğurladık.

Önümüzde Şabân-ı Şerîf’deki Leyle-i  Berât’a  hazırlanıyoruz. O da bizleri mü’minlerin bayramı olan Ramâzân-ı Şerîf’e kavuşturacak. Hadis-i Şerîfde; ” Receb-i Esâm Allah’ın, Şaban benim, Ramazân mü’minlerin ayıdır.”

Önümüzdeki  30 Nisan Pazartesi gününü; 1 Mayıs Salı gününe bağlayan gece; Nice dini, ahlaki güzelliklerin yaşandığı, rahmet ve mağfiret mevsimi mübarek Ramazan-ı Şerîf  ayına adım adım yaklaştığımızı müjdeleyen Şaban ayının 15. gecesi olup BERÂT kandilidir.

Kudsiyetiyle gönüllerimize feyiz ve bereket bahşeden, Yüce Allah’ın (c.c.) sınırsız af, merhamet, yardım ve bereketine vesile olan Leyle-i Berât’ı tekrar idrak etmenin heyecan, sevinç ve mutluluğunu yaşamaktayız. Yüce Rabbimize sonsuz şükürler ve hamd ü senalar olsun. Leyle-i Berât Müslümanların, sınırsız af ve merhamet sahibi olan Yüce Allah’a sığınarak günahlardan arındıkları, ilahi lütuf ve bereketlere eriştikleri müstesna zaman dilimlerinden birisidir.

İslâm Âlemi’nin ta’zim ve heyecan içinde idrâk edip uğurladığı mübarek gecelerden bir diğeri de «Leyle-i Berat »dır.

Bu mübarek gece, Kamerî ayların sekizincisi olan Şaban-ı Şerif’in öndördüncü gününü onbeşinci gününe bağlayan gecedir.

«Berat» kelimesi, «Berâet» kelimesinin kısaltılmış şekli olarak kullanılmaktadır. Manâsı da, suçtan, cezadan, borçtan, hastalıktan, kölelikten, suizan altında bulunmaktan kurtulmak, halâs olmaktır.

Ayrıca «Berat» kelimesi nişan, şehadetname, ferman manâlarında da kullanılmaktadır.

Bu mübarek gece her yıl, İslâm dünyasının dört bir tarafında derin bir huşu ve hürmet ile karşılanır ve uğurlanır. İslâm aleminin saadet ve selâmeti, mü'minlerin mağfiret-i ilâhiyyeye nail olmaları için bu mübarek gecede milyonlarca Müslümanın elleri semaya açılır. Mü’minler, içtenlikle yüce ALLAH’a yönelirler, affedilme ümitleri canlanır ve Cenab-ı Hak’tan feyizi, rahmeti ve affedilmeyi büyük bir heyecanla gönülden arzu ederler.

Camilerimiz, mescidlerimiz bu gece, sabaha kadar üstlerine gökten yağan nurlar ile, kendilerini dolduran Müslümanlardan taşan nurlar arasında parıldar durur. Bu gecede camilerimizi kubbelerine kadar dolduran dualar bütün bir yıl Ümmet-i Muhammed üzerinde İlahî bir rahmet olur. Bu gece, camilerimizde, mescidlerimizde tan ağarıncaya kadar Kur’an-ı Kerîm okunur, dinlenir, namaz kılınmak ve dua-niyaz yapılmak suretiyle ihya edilir. Bu mübarek gecenin hepimiz ve bütün İslâm alemi için maddî ve manevî hayırlara bereketlere ve afv ü mağfirete nail olmamıza ve BERAT’ımıza vesile olmasını Cenab-ı Hakk'dan niyaz ederiz. Ve bilhassa idrak ettiğimiz bu mübarek gecenin; çağın getirdiği sıkıntılarla bunalan ruhlara, manevi hayatın ihmaliyle daralan kalplere, ümitsiz, karamsar, günlerini gafletle geçiren kimselere gerçek manada maddi ve manevi bir  “Leyle-i Berât” olması için dua ve niyaz ediyoruz.

Allah’ü Teâlâ, bu mübarek gecede, kendisine yönelip af dileyen mü'min kullarına, cehennemden kurtuluş beratı verir. Berat gecesine, bereketli ve feyizli bir gece olması sebebiyle: “Mübarek”; kulların günahlarının affolunması ve temize çıkmaları sebebiyle: “Beraet” kulların ihsana kavuşmaları nedeniyle: “Rahmet”; geceyi iyi değerlendiren kulların seçilerek sâlih kullar arasına alınması sebebiyle: “Beraet ve Sakk” adı da verilir.

Leyle-i Berat’a mahsus şu hasletler vardır.         

 Mahlûkatın bir sene içerisindeki rızıkları, zengin veya fakir, aziz veya zelil olacakları, ihya (diriltme) veya imate (öldürme) edilecekleri, ecelleri gibi her mühim iş bu gece tefrik edilir, görevli meleklere verilir. Cenab-ı Hak şöyle buyurur:

“...O, öyle bir gecedir ki, bu geceden gelecek senenin aynı gecesine kadar rızıklar, eceller ve benzeri her hikmetli iş katımızdan bir emir ile o zaman ayrılır...” (1)

Dipnot:

1-Duhan Sûresi: 4-5.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.