Konya
03 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.40
  • EURO
    34.94
  • ALTIN
    2399.7
  • BIST
    10208.65
  • BTC
    58992.31$

Su hayattır, sahip çıkılmalı

Su hayattır, sahip çıkılmalı
Konya Jeoloji Mühendisleri Odası, 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. Açıklama’da dünyada yakın zamanda yaşanacak su kıtlığına dikkat çekildi

 

 

Konya Jeoloji Mühendisleri Odası, dünya su günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaparak, suyun önemine dikkat çekti. Yapılan yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler’in 2020 Dünya Su Kalkınma Raporu’na göre küresel su kullanımının son 100 yılda altı kat arttığı, artan nüfus, ekonomik gelişme, yoğun tarımsal üretim ve değişen tüketim alışkanlıklarının bir sonucu olarak da yılda yaklaşık yüzde 1 oranında büyümeye devam ettiği belirtildiğine dikkat çekildi.

Açıklama da, şu bilgilere yer verildi: “Ekonomik İş birliği ve Kalkınma Örgütü su tüketiminin, üretimden gelen taleplerle yüzde 400, termik enerji üretimine bağlı olarak yüzde 140 ve ev içi kullanım taleplerine bağlı olarak ise yüzde 130 artacağını dolayısıyla 2000 ile 2050 yılları arasında su talebinin küresel olarak yüzde 55 oranında artacağını öngörmektedir. Yine benzer bir çalışma, dünyanın içinde bulunduğu koşulların aynen sürmesi durumunda 2030 yılına kadar yüzde 40 küresel su açığı ile karşı karşıya kalınabileceği sonucuna varmıştır. Ülkemizde de Devlet Su İşleri verilerine göre günümüz teknik ve ekonomik şartları çerçevesinde, çeşitli maksatlara yönelik olarak tüketilebilecek yerüstü ve yeraltı suyu potansiyeli sırasıyla yılda ortalama toplam 94 ve 18 milyar m3 olarak belirlenmiş olup ülkemizin tüketilebilir yerüstü ve yeraltı su potansiyeli yılda ortalama toplam 112 milyar metreküptür. Bunun 57 milyar metreküpü kullanılmakta olup, ülkemizde kişi başına düşen kullanılabilir yıllık su miktarı 2000 yılında bin 652 metrekap, 2009 yılında bin 544 metreküp, 2020 yılında ise bin 346 metreküp olmuştur. Kullanılan su ise kişi başı yılda 678.5 metreküptür. Türkiye, kişi başına kullanılabilir su potansiyeline bakıldığında, su baskısı yaşayan ülkeler arasında yer almaktadır.” TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası bugüne kadar yaptığımız önerilerimizi, kısa ve uzun vadede yapılması gerekenleri de paylaştı. “Ülkemiz yer altı su rezervlerinin doğru ve sağlıklı şekilde belirlenmesine yönelik olarak, ülke çapında yeraltı suyu havzalarının hidrojeolojik çalışmaları hızlı bir şekilde tamamlanmalı, havzaların yer altı suyu potansiyeli belirlenmeli, yapılan yer altı suyu tahsisleri izleme sistemi kurularak takip edilmelidir” ifadelerinin kullandığını açıklama da, “167 Sayılı Yeraltısuları Hakkında Kanun ve ilgili mevzuatında değişiklikler yapılarak özellikle yeraltısularının korunmasına yönelik ciddi ve caydırıcı önlemler getirilmeli, sayıları her geçen gün artan ve bazı kaynaklara göre 1 milyona yaklaştığı ifade edilen kontrolsüz ve ruhsatsız yeraltısuyu kuyusu açılması önlenmeli, aşırı yeraltısuyu çekiminden kaynaklanan obruk veya zemin oturmalarının önüne geçilmelidir. DSİ Genel Müdürlüğü en kısa sürede yeniden yapılandırılarak, Yeraltısuları Daire Başkanlığı kurulmalı, bu başkanlığın öncülüğünde TUBİTAK ve Üniversitelerimizin de katkılarıyla, ülkemiz derin yeraltısuyu akiferleri araştırma programı başlatılmalı, derin yeraltısuyu akiferlerin varlığı ve nitelikleri ortaya konulmalıdır” denildi. (Haber Merkezi)

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!