Konya
03 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.41
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2401.3
  • BIST
    10208.65
  • BTC
    59508.24$

SpaceX, 1 Yılda 100 Roket Fırlatma Hedefini Gerçekleştiremedi

SpaceX, 1 Yılda 100 Roket Fırlatma Hedefini Gerçekleştiremedi
Elon Musk'ın uzay şirketi SpaceX, bu yıl her zamankinden daha fazla Falcon 9 roketi fırlatmasına rağmen patronunun istediği hedefe ulaşamadı

Yılın bitmesine az bir zaman kala, SpaceX CEO'su Elon Musk'ın 2023 yılında 100 Falcon 9 fırlatma hedefine ulaşamayacağı artık kesin diyebiliriz. Yine de şirketin yıl boyunca elde ettiği başarılar son derece etkileyiciydi ve 2024 yılında daha da etkileyici bir tablo bekleniyor.

Takip edenler olduysa, 18 Aralık Pazartesi günü bir Falcon 9, 23 Starlink V2-mini uydusuyla birlikte Florida'dan uzaya fırlatıldı. Bu fırlatma, SpaceX'in 2023 yılı için 88. Falcon 9 seferiydi ve aynı zamanda 254. başarılı uçuşuydu.

 

SpaceNews'e göre bu fırlatmayla ilgili tek gariplik, bir önceki Falcon 9 görevinden 11 gün sonra gerçekleşmesi ve 2023 yılında Falcon 9 fırlatmaları arasında en uzun aralığa sahip olanı olmasıydı. Bu alışılmadık boşluk, Florida'daki olumsuz hava koşullarından ve bazı yer ekipmanı sorunlarından kaynaklandı.

Her dört günde bir Falcon 9 fırlattılar

SpaceX yıl boyunca yaklaşık her dört günde bir Falcon 9 roketi fırlatarak etkileyici bir ortalama tutturdu. Bu yoğun bir fırlatma temposu olsa da Elon Musk'ın Ağustos 2022'de şirket hedefi olarak belirlediği yıl boyunca 100 Falcon 9 fırlatma hedefi için yeterli olmadı. Dolayısıyla günler azaldıkça ve yaklaşmakta olan fırlatma programıyla da SpaceX'in bu iddialı hedefe ulaşamayacağı açık.

Next Spaceflight tarafından hazırlanan uçuş programına göre SpaceX, 2023 yılında Falcon 9'u en fazla dört kez daha fırlatacak. Bu da yıl içindeki toplam Falcon 9 fırlatma sayısının 92'ye çıkması demek, Ancak yine de Musk'ın hedefinin altında kalıyor. Tamamlanan dört Falcon Heavy fırlatması ve 28 Aralık'ta yapılması planlanan bir fırlatma daha dahil edildiğinde toplam fırlatma sayısının 97'ye ulaşması bekleniyor.

Bundan sonrasına bakıldığında, SpaceX'in hedeflerinin 2024'te daha da yükseğe çıkacağı görülüyor. Ekim ayında ABD senatosunun uzay alt komitesinde yapılan bir oturumda, SpaceX'in yapı ve uçuş güvenilirliğinden sorumlu başkan yardımcısı Bill Gerstenmaier, şirketin uçuş oranını ayda yaklaşık 12 uçuşa çıkarmayı hedeflediğini söyledi. Bu iddialı hedefe ulaşılması halinde yıl içinde toplam 144 Falcon uçuşu gerçekleştirilmiş olacak. Bu bağlamda SpaceX'in önümüzdeki yıl ve sonrasında da uzay uçuşları sektöründe ses getirmeye devam etmesini bekleyebiliriz.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: Haber Merkezi


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!