Konya
04 Mayıs, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.33
  • EURO
    34.89
  • ALTIN
    2393.4
  • BIST
    10272.67
  • BTC
    62828.131$

Müze değil, 'deniz ürünleri mezarlığı'

Müze değil, 'deniz ürünleri mezarlığı'
Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin bir çalışanının doktora tezi kapsamında denizden yakalanıp, kimyasal su içerisinde sergilendiği 'Deniz Biyoloji Müzesi'ndeki 500'e yakın, tamamı deforme olmuş deniz canlılarının tahliyesine karar verildi. Müze adı altındaki serginin gezdirildiği çocukların 'korkunç, ürpertici' yorumları dikkati çekti

CHP'li Mustafa Akaydın'ın, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde, Kaleiçi Yat Limanı'nda Dr. Elif Özgür'ün doktora tezi kapsamında 2014'te Deniz Biyoloji Müzesi kuruldu. Dr. Elif Özgür, kurulumun ardından belediyeye memur olarak alınıp, müze yöneticisi oldu. Müzede 500'e yakın türün de bulunduğu deniz canlısı ölüsü, cam kavanozlarda özel kimyasal su içerisinde tutuluyor.

Müze değil, deniz ürünleri mezarlığı



BOŞALTILMASI TEBLİGATI MAHKEMELİK OLDU

 

2019 yılında bu balıklar ve deniz canlılarının deforme olduğunun belirlenmesi, ayrıca Özel Müzeler ve Denetimleri Hakkında Yönetmelik'e uygun olmadığı gerekçesiyle 'müze' ibaresinin kaldırılması kararı alındı. Karar kapsamında 'Deniz Biyolojisi Müzesi' adı, 'Deniz Bilimleri Eğitim Araştırma Merkezi' olarak değiştirildi. Buna bağlı olarak Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından yeni bir deniz müzesi çalışması da başlatıldı.

Müze değil, deniz ürünleri mezarlığı

 

NESLİ TEHLİKE ALTINDAKİ TÜRLER DE VAR

Diğer yandan, deforme olmuş koleksiyonun kaldırılması istenen Elif Özgür ile belediye yönetimi arasında anlaşmazlık yaşandı. Koleksiyonun çıkarılmaması üzerine 1 Nisan 2024'te Özgür'e, binanın 3 gün içerisinde boşaltılmasına yönelik tebligat gönderildi. Özgür tarafından 3 iş günü içinde tahliye edemeyeceği, koleksiyonun zarar göreceği yönündeki gerekçelerle açılan davada, Antalya 5'inci İdare Mahkemesi 3 Nisan'da yürütmeyi durdurma kararı verdi. Deniz canlılarının deforme olmuş ölülerinin, deniz mezarlığını andıran görüntüsü hem sergiyi gezen öğrencilerin hem doğaseverlerin de tepkisini çekiyor. Aralarında nesli tehlike altındaki türlerden Akdeniz foku, orfoz, yeşil deniz kaplumbağası ve çok sayıda köpek balığının kimyasal su içerisinde, renklerini tamamen kaybetmiş, deforme ve ölü hali sergileniyor.

Müze değil, deniz ürünleri mezarlığı

 

Okul gezilerinde tamamı beyaz veya sararmış, tamamen deforme olmuş ölü balıklar, Akdeniz foku ve yeşil deniz kaplumbağası gibi deniz canlılarını gören çocukların anı defterine yazdığı 'Korkunç, ürpertici' gibi yorumlar dikkati çekiyor. İlkokul ve ortaokul öğrencilerinin yazdığı, 'Ben balıkları öldürüp sergilemelerini sevmedim', 'Buraya geldiğim zaman balıkların katledişi geliyor aklıma', 'Ben balıkların öldüğünü görünce üzülüyorum', 'Korkunç bir yer gibi', 'Ölü fok beni çok korkuttu' gibi onlarca yorum bulunuyor.

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: AA


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!