Konya
06 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.29
  • EURO
    34.85
  • ALTIN
    2398.4
  • BIST
    10276.88
  • BTC
    63864.93$

İkinci elde belirsizlik

İkinci elde belirsizlik
Konya Oto Galericiler Esnaf Odası Başkanı Abdullah Acıbadem, ramazan bayramı sonrası yüzde 10 artan ikinci el otomobil fiyatlarında, kurban bayramı öncesi de yüzde 10 artış beklendiğini ifade etti

Ramazan bayramı sonrasında ikinci el otomobil sektöründe hareketliliğin başladığını ve bu hareketliliğin bir ay gibi sürdüğünü söyleyen Acıbadem, “O dönemde fiyatlar yükseldi” dedi.

BAYRAM SONRASI ARTMIŞTI

Geçtiğimiz ay yapılan yeni düzenleme ile oto galerilerin 2. el araç alım-satımı arasındaki kardan ödediği KDV oranının yüzde 1'den yüzde 18'e yükseltildiğini hatırlatan Acıbadem, “Bu durum fiyatlara artış olarak yansıdı. Faturadan ötürü alış veriş durdu” diye konuştu.

YÜZDE 10 ARTIŞ YAŞANIR

Bu süreçte yüzde 10 ile 20 arasında bir artış yaşandı diyen Acıbadem, “Kurban bayramı öncesi hareketlilik başlar. Fakat, şunu her fırsatta dile getiriyoruz ve getirmeye de devam edelim. İhtiyacı olmayan araç almasın. Talep oldukça fiyatlarda artış yaşanmaya devam edecek” dedi.

BAYİLERDE ARAÇ YOK ÇEKİLİYOR

Bayilerde araç yok ifadelerini kullanan Acıbadem, “Marka ve bayi araba yok deyip, bir başkasının üçerine fatura edip daha sonra el altından fazla fiyata satmaya çalışıyorlar. Sıkıntılı bir durum.

Yetkililerimizin bayilerin sattıkları aracı kimlere sattığını takibe alması gerekir. Bir çok bayi kiralama şirketi kuruyor, araçları oraya aktarıyor. Daha sonra bu araçları yüksek fiyatlara satıyor” diye konuştu.

ESNAF ARACINI SATMAK İSTEMİYOR

Kur bahanesiyle sıfır araçlar da yüzde 10 gibi bir artış söz konusu diyen Acıbadem, “Esnaf satıp satmamakta tedirgin, sattığını geri yerine koyamıyor. En çok zararı gören yine biz galerici esnafı. Elindeki aracı koruyabiliyorsa en iyisi esnaf odur. Satmamak için uğraştıkça daha çok müşteri gelmeye başladı. Yatırım aracı olarak görmeyin” şeklinde konuştu.

YENİ SİSTEM YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Ay sonunda ikinci el otomobillerin satışları ile ilgili yeni bir sistemin kurulacağını dile getiren Acıbadem, “İlan sitelerine asılan araçların bedellerinin noterin sistemi ve bakanlığın sistemine atacak. Satıcı ilana attığı rakamı, noterde beyan edemiyorsa, takibe alınacak. Bu arada ülkenin yüzde 60’ı galerici oldu. İmam, öğretmen, her kez bu işi yapıyor. Kenarda parası varsa, dolara altına yatırmıyor arabaya yatırıyor. Bunun bedelini de vatandaş ödüyor” diye konuştu. Haber: Fatih ERSOY

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!