Konya
Açık
26°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
41,1815 %0,27
47,9765 %0,47
4.697,23 % 0,12
Ara
reklam
Konya Postası Gazetesi Konya Dünyayı Salmonella kabusu sardı

Dünyayı Salmonella kabusu sardı

Son günlerde gündeme gelen gıda güvenliği tartışmaları devam ediyor. İzmir’de bir kadının yediği kumpirde salmonella bakterisi tespit edilip hayatını kaybetmesinin ardından, vatandaşlar da salmonella bakterisini araştırmaya başladı

Okunma Süresi: 4 dk

Salmonella, çiğ et, yumurta, süt ürünleri, çiğ sebzeler ve pastörize edilmemiş süt gibi gıdalardan vücuda girebiliyor. Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı M. Hulusi Ada ise son günlerde sık sık tartışılan konuya ilişkin gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

BAZI GIDALAR ZEHİRLENMEYE YOL AÇABİLİR

Başkan Hulusi Ada, “Gıda güvenliği, sağlığı korumak açısından büyük önem taşır. Gıda zehirlenmelerine neden olabilecek riskli gıdalar, dikkat edilmesi gereken noktalar ve salmonella gibi yaygın gıda kaynaklı hastalıklar hakkında bazı temel bilgilere dikkat etmek lazım.  Bazı gıdalar, zararlı bakteri ve virüslerin üremesi açısından daha elverişli olup gıda zehirlenmesine yol açma riski daha yüksektir: Çiğ veya az pişmiş et ve tavuk Salmonella, E. coli ve Campylobacter riski taşır, çiğ süt ve pastörize edilmemiş süt ürünleri Listeria riski vardır, deniz ürünleri özellikle çiğ veya az pişmiş olanlar Vibrio bakterisi riski bulundurabilir, yumurta özellikle çiğ veya az pişmişse Salmonella riski vardır, çiğ veya yıkanmamış sebze ve meyveler Pestisit kalıntıları ve E. coli riski taşır ve hazır gıdalar ve açık büfe yiyecekler yanlış saklama sıcaklıkları nedeniyle bakteri üremesi riski oluşturabilir” dedi. 

SATIN ALIRKEN 2 KERE DÜŞÜNÜN

Marketten veya kasaptan alınan et, tavuk ve süt ürünlerinde dikkat edilmesi gerekenlere ilişkin açıklamalarda bulunan Başkan Ada, “Tazelik ve son kullanma tarihine dikkat etmek gerekiyor. ürünün üretim ve son kullanma tarihini de kontrol etmeliyiz, ambalajda yırtık, şişkinlik veya sızdırma olmamalı, et, tavuk ve süt ürünleri soğuk ortamda saklanmalıdır (buzdolabında +4°C, dondurucuda -18°C), ürünün yeterince soğuk olup olmadığını da kontrol etmeliyiz, taze et ve tavukta anormal bir renk değişimi veya kötü bir koku olmamalı, süt ve süt ürünlerinin pastörize olup olmadığı kontrol edilmeli ve çiğ süt tüketmekten kaçınılmalıdır” diye konuştu.

TÜKETİCİLER GIDA GÜVENLİĞİNDE BİLİNÇLENDİRİLMELİ

Ada, restoranlarda gıda güvenliği açısından vatandaşların dikkat etmesi gereken huşulara ilişkin de şunları söyledi, “Personelin eldiven ve bone kullanması, mutfak alanlarının temiz olması önemlidir. Sıcak yemekler sıcak (en az 60°C), soğuk yemekler soğuk (en fazla 5°C) tutulmalı,

Çiğ veya az pişmiş ürünlerin servis edilmediğinden emin olunmalı, Temiz su kullanımı ve buzun hijyenik koşullarda hazırlanmış olması gerekir, Uzun süre dışarıda beklemiş veya oda sıcaklığında tutulan gıdalardan kaçınılmalı. Tüketiciler gıda güvenliği konusunda nasıl daha bilinçli olabilir? Sorusuna bakarsak da, içerik ve üretim süreçlerini inceleyerek katkı maddeleri ve koruyucu maddeler hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir, gıdaları uygun sıcaklıklarda saklamak ve çiğ ile pişmiş gıdaları ayrı yerlerde tutmalıyız, yemek hazırlamadan önce ve sonra elleri iyice yıkamak önemlidir, Özellikle tavuk ve kıyma gibi ürünlerin iyi piştiğinden emin olmak, pestisit ve bakterileri uzaklaştırmak için sirke veya karbonatlı su ile yıkamak faydalı olabilir ve mide bulantısı, kusma, ishal ve ateş gibi belirtileri tanımak ve gerektiğinde doktora başvurmalıyız”

SALMONELLA RİSKİNE DİKKAT!

Son günlerin tartışma konusu Salmonella bitkisi riskine karşı da vatandaşların dikkatli olması gerektiğini söyleyen Ada, “Salmonella bakterisi genellikle çiğ veya az pişmiş tavuk ve yumurtada bulunur. Çapraz bulaşmayı önlemek için çiğ tavuk veya etle temas eden bıçak ve kesme tahtasını hemen temizlemek lazım. Çiğ et veya tavukla temas ettikten sonra elleri sabunla iyice yıkamak önemlidir.  Çiğ yumurta içeren yiyeceklerden (örneğin ev yapımı mayonez, tiramisu) kaçınmalıyız. Çiğ yumurtayla yapılan sosları ve yeterince pişmemiş yiyecekleri tüketmemeliyiz” ifadelerini kullandı.

GIDA ZEHİRLENMELERİ ENGELLENEBİLİR Mİ?

“Gıda güvenliği, bireysel hijyen ve doğru saklama yöntemleriyle büyük ölçüde sağlanabilir” diyen Başkan Hulusi Ada, “Evde ve dışarıda tüketilen gıdalara dikkat ederek sağlık risklerini en aza indirmek mümkündür. Gıda zehirlenmelerini önlemek, taze ve uygun koşullarda saklanan ürünlerin tercih edilmesi, doğru pişirme yöntemlerinin uygulanması ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi ile mümkündür. Hem tüketiciler hem de işletmeler, bu kurallara uyarak sağlıklı bir beslenme ortamı oluşturabilir. Özellikle salmonella gibi risklere karşı, çiğ ve az pişmiş ürünlerin tüketiminde ekstra özen gösterilmelidir” diye konuştu. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *