Konya
29 Nisan, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.39
  • EURO
    34.80
  • ALTIN
    2431.1
  • BIST
    10068.51
  • BTC
    62832.76$

Borçlular artık hastane kapısından dönmeyecek

Borçlular artık hastane kapısından dönmeyecek
Yaklaşık olarak 2 buçuk aydır yürürlükte olan 6552 sayılı torba yasa'nın sigortalılar ve devlet açısından önemini açıklayan Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, "Birçok borcu olan vatandaşlarımız borçları yüzünden hastane kapılarından dönmek zorunda kalıyordu. Şimdi bu yapılandırma onlara hem ödeme kolaylığı getiriyor hem de sağlıktan yararlanma imkânı sunuyor" dedi

" SORUNLARI PAYDAŞLARIMIZLA KONUŞARAK ÇÖZÜYORUZ"

Cuma günü Konya Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ve Konya Ticaret Odası tarafından düzenlenen çalışma hayatı ve sosyal güvenlik yabancı işçi istihdamı ve kayıt dışılık konulu panelin önemini anlatan Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, "Konya Ticaret Odamız ile Sosyal Güvenlik kurumumuzun ortaklaşa yapmış olduğu bu çalışma işverenlerimizin çalışma hayatının sorunlarıyla ilgili bilgilendirilmesi aynı zamanda onların sorunlarına, sorularına cevap vermek için ve sorunlarına çözüm bulmalarına katkı sağlamak amacıyla düzenlemiş olduğumuz bir etkinliktir. Bu çalışma son derece önemli bir çalışma çünkü biz çalışma hayatımızda ki sorunları önce paydaşlarımızla konuşarak çözmek istiyoruz. Çıkarmış olduğumuz, düzenlemeye koyduğumuz uygulamaları kanunları ve yönetmelikleri ve yeni sosyal politikaların alanda ki uygulanış biçimlerini ve yaşanan sorunların ne kadar işlevsel olduğunu paydaşlarımızla bir araya gelerek görme fırsatımız oluyor. Aynı zamanda yeni uygulamalar hakkında da bilgilendirme açısından çok önemli sonuçları oluyor bu tür toplantıların. Tüm bu sebepleri göz önünde bulundurduğumuzda bu etkinlik bizim için son derece önemli bir toplantı oldu" dedi.

"BORÇLAR YENİDEN YAPILANDIRMA İLE ÖDENEBİLECEK"

Yaklaşık olarak 2 buçuk aydır yürürlükte olan kamuya ait bazı alacakların tahsiline imkân tanıyan 6552 Sayılı Kanun’un sigortalılar ve devlet açısından önemini açıklayan Etyemez sürenin bir ay daha uzatıldığının altını çizdi," Hem sigorta borçlarının hem vergi borçlarının hem de bazı alacakların yapılandırılması ile ilgili çıkarılan bu torba yasa özellikle sosyal güvenlik açısından baktığımız zaman borçluların borçlarını ödeyerek kurumun alacaklarını da tahsilini de kolaylaştıran bir yaklaşımdır, bu uygulama ile bu torba yasadan biz ciddi bir sonuç bekliyoruz. Zaten bir ay olarak bu ayın sonuna kadar süre uzatıldı. Borçlular yeniden yapılandırma vasıtası ile borçlarını ödeyecek prim sistemini bu yöntemle işler hale getiriyoruz. Bu yüzden torba yasanın uygulanması açısından da bu çok önemli" diye konuştu.

"HASTANE KAPILARINDAN DÖNMEYE SON"

Birçok vatandaşın borçları yüzünden hastane kapılarından dönmek zorunda kaldıklarını belirten Etyemez," 76 milyon vatandaşımız şu anda sosyal güvenlik kapsamı içinde bunun içerisinde 10 milyon yeşil kartlı var ve aktif çalışanlar ile bağ kurlular var, bunların içerisinde birikmiş borçların ödenerek sosyal güvenlik sisteminin işler hale getirilmesi bütün vatandaşlarımızın hem sosyal güvenlik sisteminden yararlanma hem bu sistemin vermiş olduğu sağlık tedavilerinin yapılması açısından hastanelere gittiklerinde hastane kapılarından dönmemeleri için son derece önemli sonuçları var bu torba yasaya getirilen yapılandırmanın. Çünkü birçok borcu olan vatandaşlarımız borçları yüzünden hastane kapılarından dönmek zorunda kalıyordu. Şimdi bu yapılandırma onlara hem ödeme kolaylığı getiriyor hem de sağlıktan yararlanma imkanını sunuyor ayrıca bu torba yasada genel sağlık sigortası kapsamında çıkarılan bir yasayla bütün vatandaşların gelir testine tabi tutularak gelir düzeyine göre onların genel sağlık sigortasından yararlanma imkanı sunulmuştur. Bu yasanın uygulanmasında birçok vatandaşımız bu yasadan haberdar olmayıp onun gereğini yerine getirmeyip genel bir gelir testine tabi olmadıklarından dolayı da geriye doğru borçları birikerek sağlıktan yararlanamama gibi bir durum ortaya çıkmıştı. Bu yapılandırma ile bütün bunlara yönelik bir çözüm üretilmiş oldu" dedi.

"TORBA YASASI”

Kamuoyunda "torba yasa" olarak bilinen 6552 Sayılı Kanun'un sonuçlarına ilişkin açıklamalarda,"af niteliğinde" olmamasına rağmen, vatandaşların kanuna büyük ilgi gösterdi. vergi dairelerine milyonlarca kişinin başvurulduğunu ve kanun kapsamında 33.4 milyar liralık alacağın yapılandırıldığını ifade edilen açıklamada, Vatandaşlardan ve sektörlerden gelen yoğun ilgi ve talep üzerine, yapılandırmada bazı alacaklar için son başvuru ve son ödeme tarihlerinin 1 ay süre ile uzatıldı. Kamuoyunda Torba Yasa olarak anılan 6552 Sayılı İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun ile Mükelleflerine Vergi Borçları hususunda çeşitli kolaylıklar tanınmıştır. Son başvuru ve ödeme süreleri dikkate alındığında yapılan hatırlatmalar faydalı olacaktır. Torba Kanun kapsamında getirilen imkânlar, yapılandırmada yer alan hususlar ile son başvuru ve ödeme süreleri bu yazının konusunu oluşturmaktadır.

TORBA KANUN İLE GETİRİLEN İMKÂNLAR

• Birikmiş borçlar enflasyon oranında güncellenerek, faiz ve zamlar silinmektedir.

• Alacak aslına bağlı olmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının %50′sinin ödenmesi halinde bu cezaların kalan %50′sinin tahsilinden vazgeçilecektir.

• Yapılandırılan borçların taksitler halinde ödenmesi imkanı getirilmektedir.

• Gelir İdaresi Başkanlığının internet adresi üzerinden borçların kredi kartıyla ödenmesi kolaylığı sağlanmaktadır.

• Kanun kapsamında borçların yapılandırılabilmesi için teminat gösterilmesi şartı bulunmamaktadır.

• Borçlarını yapılandıran mükellefler hakkında yeni cebri icra takibi yapılmayacaktır.

• 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun kapsamında tecil ve taksitlendirilmesi mümkün olmayan KDV, ÖTV gibi borçlar da Kanun kapsamında yapılandırmaktadır.

• 31/12/2007 tarihi öncesine ait 50 TL ve altındaki borçlar silinmektedir.

• Sigara kullanımından dolayı kesilenler hariç olmak üzere, 2013 öncesi 120 TL ve altındaki bazı idari para cezaları (trafik para cezaları, Karayolu Taşıma Kanunu uyarınca kesilen cezalar, köprü ve otoyollardan usulsüz geçişler nedeniyle kesilen cezalar, askerlik para cezaları, seçim para cezaları, nüfus para cezaları ve RTÜK tarafından verilen para cezaları v.b.) ile 12 TL ve altındaki köprü ve otoyollardan ihlali geçiş ücretleri silinmektedir.(Ayşegül İLİSULU)

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!