Özel sektörde uzun yıllar genel müdürlük yapan Cengiz Bayazıt, şehir hayatını bırakıp Çanakkale’nin Yenice ilçesine yerleşerek şakayık üreticisi oldu. Tarıma olan ilgisi nedeniyle yöneticiliği bırakan Bayazıt, 3 yıl önce başladığı üretimde önemli mesafe kat etti.
Yenice’de 17 dönümlük arazide 6 bin şakayık köküyle üretime başlayan Bayazıt, çiçeklerini hem yurt içinde satıyor hem de Hollanda ve Belçika gibi ülkelere ihraç ediyor. Bayazıt, yakın zamanda üretim alanını 52 dönüme çıkararak kapasitesini artırmayı hedefliyor.
Bayazıt, yaptığı açıklamada, “Burası ilk deneme sahamız. Şimdi yakındaki bir ilçede 35 dönüm daha ekliyoruz. Böylece 52 dönüme ulaşacağız. Önümüzdeki yıl hedefimiz 100 dönüm. Şakayık, genellikle düğün çiçeği olarak biliniyor. Şu anda ürettiğimiz tüm çiçekler satıldı, sevkiyatları sürüyor” dedi.
Çiçeklerin hasat sonrası 4 aya kadar soğuk hava depolarında kuru şekilde saklanabildiğini belirten Bayazıt, “Kapalı ofislerden açık tarlalara geçmek benim için bir hayaldi. Tarım kolay değil ama çok değerli” ifadelerini kullandı.
Bayazıt, daha önce görev yaptığı firmada tarım teknolojisi geliştirerek “Türkiye Teknoloji Ödülü” kazandığını ve Avrupa Birliği projeleri kapsamında 7 ülkede 14 sahada çalışmalar yürüttüğünü de sözlerine ekledi.
Kazdağları’nda yeni bir değer: Şakayık
Yenice İlçe Tarım ve Orman Müdürü Caner Çelik ise bölgede kapya biberi ve çilek üretiminin yaygın olduğunu belirterek şakayığın da yeni bir alternatif olarak ürün desenine eklendiğini söyledi.
Çelik, “Şakayık, Kazdağları’nda doğal olarak yetişen bir tür. Mayıs ayında hasadı yapılan bu çiçek, görüntüsü, kokusu ve albenisiyle kesme çiçek sektörünün önemli bir ürünü. Cengiz Bey’in yatırımı bölge için ciddi bir katma değer oluşturuyor. İhracat potansiyelinin artarak süreceğini düşünüyoruz” dedi.