Konya
Parçalı bulutlu
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
45,4098 %0.24
53,5661 %0.56
6.875,62 % 0,87
Ara
Konya Postası Gazetesi Güncel Yapay zeka ile beynin 'dijital ikizi' oluşturuldu

Yapay zeka ile beynin 'dijital ikizi' oluşturuldu

Bilim insanları, yapay zekayla fare beyninin 'dijital ikizini' oluşturdu. Model, nöron tepkilerini tahmin ederek deneyleri hızlandırıyor. Hedef, insan beyninin sanal kopyasını oluşturmak

Okunma Süresi: 1 dk

Stanford Üniversitesi'nden bilim insanları, yapay zeka kullanarak fare beyninin dijital bir kopyasını oluşturmayı başardı. Çalışma, beynin işleyişini anlamada devrim niteliğinde bir adım olarak kabul ediliyor. Stanford'un beyin araştırmaları ekibi, beynin elektriksel aktivitesini ve nöral ağlarını detaylı bir şekilde modellemek için yapay zeka teknolojilerinden yararlandı. Nature dergisinde yayımlanan çalışmada, bu 'dijital ikiz' farelerin film klipleri izlerken kaydedilen nöral aktiviteleriyle eğitildi.

Beynin dijital ikizi, sinirsel aktiviteyi ve nöronlar arasındaki iletişimi yüksek çözünürlükle izleyerek, bilim insanlarının beynin karmaşık yapısını daha iyi analiz etmelerini sağlıyor. Bu çalışma, beynin işleyişine dair daha fazla bilgi edinmenin yanı sıra, yapay zeka teknolojilerinin biyolojik sistemlere ne kadar entegre olabileceğini de gösteriyor. Model, farelere 'Mad Max' gibi aksiyon filmleri izletilerek eğitildi. Farelerin düşük çözünürlüklü görme yetisi, hareketli sahneleri algılamaya uygun. 900 dakikalık beyin aktivitesi verisiyle eğitilen model, her fare için özelleştirilebiliyor.

Dijital ikiz, nöronların bağlantı tercihlerini de ortaya çıkardı. Nöronlar, aynı görsel uyarıya tepki veren nöronlarla bağ kurmayı tercih ediyor. Araştırmacılar, modeli diğer beyin bölgelerine ve primatlara uygulamayı hedefliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *