Konya
Açık
31°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
47,7590 %0.06
55,1696 %0.05
6.788,85 %1.26
Konya Postası Gazetesi Güncel Ticaret Bakanlığı harekete geçti: Emlakçı ve galericilere 8,2 milyon TL ceza

Ticaret Bakanlığı harekete geçti: Emlakçı ve galericilere 8,2 milyon TL ceza

Ticaret Bakanlığı, sanal medya platformlarında mevzuata aykırı taşınmaz ve taşıt ilanı verdiği tespit edilen 42 emlak ve 40 galeri işletmesine toplam 8,2 milyon lira idari para cezası uygulandığını açıkladı.

Ticaret Bakanlığı harekete geçti: Emlakçı ve galericilere 8,2 milyon TL ceza
KAYNAK: DHA
Okunma Süresi: 2 dk

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Ticaret Bakanlığımız; taşınmaz ve taşıt ticaretinde şeffaf, güvenli ve tüketici haklarını gözeten bir piyasa yapısının oluşturulması, sahte ilanların ve ilan kirliliğinin önüne geçilmesi amacıyla denetim ve düzenleme çalışmalarını kararlılıkla sürdürmektedir. Bu kapsamda, elektronik ortamda yayımlanan ilanlarda kimlik ve yetki doğrulamasını zorunlu hale getiren Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) uygulamaya alınmış olup; sistem üzerinden kimlik ve yetki doğrulaması yapılması zorunluluğu Instagram, Facebook ve WhatsApp da dahil olmak üzere elektronik ortamda verilen tüm taşınmaz ve taşıt ilanlarını kapsamaktadır. Öte yandan, ilanlarda taşınmaz ve taşıta ilişkin yer verilmesi zorunlu olan bilgiler, Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik ile Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte belirlenmiştir. Ticaret Bakanlığımızca; sosyal medyada yayımlanan ilanlarda EİDS doğrulaması yapılmış ilan linkinin paylaşılmasının zorunlu olduğu, söz konusu linkin paylaşılması ve paylaşımda yer alan görseller ile açıklamaların EİDS üzerinden doğrulanmış ilana konu taşınmaza veya taşıta ait olması koşuluyla sosyal medya paylaşımlarında fotoğraf ve video gibi ilan görsellerine ve açıklamalara yer verilebileceği hususlarında kamuoyu bilgilendirilmiş ve sektör mensuplarına gerekli uyarılarda bulunulmuştur" denildi.

'82 İŞLETMEYE TOPLAM 8,2 MİLYON TL İDARİ CEZA UYGULANDI'

Düzenlemelere aykırı davranışlarda bulunanlara ilişkin, "Bu düzenlemeler ve yapılan uyarılara rağmen, sosyal medya platformlarında mevzuata aykırı şekilde ilan verdiği tespit edilen 42 emlak işletmesine ve 40 galeri işletmesine, her bir işletmeye 100 bin TL olmak üzere toplam 8,2 milyon TL idari para cezası uygulanmıştır. Ayrıca, söz konusu hesaplara erişim META tarafından engellenecektir. Sosyal medyada yayımlanan taşınmaz ve taşıt ilanları Ticaret Bakanlığımızca titizlikle takip edilmeye devam edilecektir. Emlak ve galeri işletmelerinin herhangi bir idari yaptırımla karşılaşmamaları için sosyal medya platformlarında yukarıda belirtilen kurallara aykırı şekilde ilan paylaşımı yapmamaları; paylaşımlarında EİDS doğrulaması yapılmış ilan linkinin yanı sıra ilan fiyatı bilgisine de mutlaka yer vermeleri gerekmektedir" ifadelerine yer verildi.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız