Vergi Müfettişi ve Vergi Müfettişleri Derneği Genel Saymanı ve ayrıca gazetemiz yazarlarından Yusuf Cihad Demet, kararın etkilerini şöyle değerlendirdi:
“Bugüne kadar gelir vergisinden istisna oldukları için beyanname vermeyen ve hiç vergi ödemeyen bu esnaf grubunun dönemi sona erdi. Artık defter tutacak, beyannamelerini verecek ve gelir vergisi ödeyecekler.”

Esnafa Yeni Vergi Yükümlülükleri
Düzenlemeyle birlikte şehir içi yolcu taşımacılığı yapan esnaf sadece vergi ödemekle kalmayacak, birçok yeni yükümlülükle de karşı karşıya kalacak.
Demet, bu duruma dikkat çekerek şunları söyledi:
“Konu sadece vergi ödemekle sınırlı değil. 2026 yılından itibaren esnafımız defter tutacak, gelir vergisi stopajı yapacak, Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ile KDV Beyannamesi verecek, ödeme kaydedici cihaz kullanacak. Ayrıca taşıtlarını veya sabit kıymetlerini satarken fatura düzenlemek zorunda kalacaklar. Dolayısıyla 2026, onlar için alışılmışın dışında bir yıl olacak.”
Plaka Satışlarında Gözler İstisnada
Yeni düzenleme esnafa ağır yükümlülükler getirirken, taksi, dolmuş ve minibüs plakalarının satışında uygulanan istisna ise devam ediyor. Gelir Vergisi Kanunu’na göre, ticari plaka satışından doğan kazançlar gelir vergisine tabi değil.
Demet, bu noktaya işaret ederek şöyle konuştu:
“Bugün milyonları bulan ticari plaka satışlarından elde edilen gelirler tamamen vergiden muaf. Vergi camiasının gözü bu noktada. Eğer bu istisna kaldırılırsa, plaka sahipleri için çok daha ağır bir vergi yükü gündeme gelebilir.”
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 47 ve 48’inci maddelerine göre; kendi işinde çalışan, belirli kira ve hasılat sınırlarını aşmayan esnaf basit usulde vergilendiriliyor ve gelir vergisinden muaf tutuluyordu. Ancak 9 Eylül 2025 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı ile büyükşehir belediyesi sınırları içinde faaliyet gösteren şehir içi yolcu taşımacıları için bu imkân sona erdirildi.