Konya
Açık
22°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
47,0038 %0.01
53,6973 %-0.03
6.128,24 % -1,56
Konya Postası Gazetesi Güncel Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: Potansiyele sahip olduğumuza inanıyorum

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: Potansiyele sahip olduğumuza inanıyorum

Erbaş, Müslümanlar olarak kendi sorunlarını çözebilecek potansiyele sahip olduklarını belirterek "İlim ve medeniyet birikimimiz, yer altı ve yer üstü doğal kaynaklarımız, genç ve dinamik nüfusumuz bizi ayrıcalıklı kılan önemli zenginliklerimiz" dedi

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: Potansiyele sahip olduğumuza inanıyorum
Okunma Süresi: 3 dk

Şişli'deki bir otelde düzenlenen "Dünya İslam Bilginleri İstişare Zirvesi", Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi İmam Hatibi Bünyamin Topçuoğlu'nun Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Zirvenin açılışında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, istişare toplantısının İslam dünyasının güncel meseleleri ekseninde iki gün boyunca devam edeceğini söyledi.

Aynı inancın ve medeniyetin mensupları, aynı tarihin ve kültürel mirasın varisleri olduklarını belirten Erbaş, "Mirasçısı olduğumuz tarih ve medeniyetin mimarı, Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed'dir. Medine'de temelleri atılan bu medeniyet, çok kısa bir sürede dünyanın önemli bir kısmını karanlıktan aydınlığa çıkarmıştır." dedi.

Erbaş, bugün Müslümanlar olarak bu büyük mirası hakkıyla sahiplenememiş olmanın ızdırabını yaşadıklarını dile getirdi.

Filistin'de, Kudüs'te, Gazze'deki olayların bütün dünyanın gözü önünde yaşandığına vurgulayan Erbaş, "Vicdanı, ahlakı, hukuku ve insanlığı hiçe sayan gözü dönmüş azgın bir topluluk, Filistin'de tam bir vahşet uyguluyor. Gaspedilmiş topraklar üzerinde emperyalist emellerle kurulan, sömürgeciler tarafından koşulsuz desteklenen ve 76 yıldır tam anlamıyla ifsat aracı olarak varlık gösteren bir terör devleti, bugün tüm insanlığın huzurunu tehdit ediyor." diye konuştu.

Bu akıl almaz vahşet karşısında, dünyanın birçok yerinde gerçekleştirilen Filistin'e destek yürüyüşlerinin kendilerine ümitsizliğe kapılmamak gerektiğini hatırlattığını belirten Erbaş, farklı din mensuplarından üniversite öğrencilerine, akademi dünyasından sanat ve siyaset çevrelerine kadar milyonlarca insanın Gazze'deki soykırıma duyarsız kalmadığını görmenin memnuniyet verici olduğunu söyledi.

"Müslümanların uyanışına elbette alimlerimiz öncülük edecektir"

Erbaş, kendilerinin de bu duyarlılığı artırma yönünde daha fazla çaba sarf etmeleri gerektiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Müslümanlar olarak bizim, kendi sorunlarımızı çözebilecek potansiyele fazlasıyla sahip olduğumuza inanıyorum. Gerek ilim ve medeniyet birikimimiz, gerek yer altı ve yer üstü doğal kaynaklarımız, gerekse genç ve dinamik nüfusumuz, bu anlamda bizi ayrıcalıklı kılan önemli zenginliklerimizdir. Bu zenginlikten hakkıyla istifade edebilmek için öncelikle İslam dünyasında ortak bir bilincin ve ortak bir iradenin geliştirilmesi gerekmektedir."

Müslümanlar olarak yarınlara umutla bakabilmenin yolunun, zulme ve işgale birlikte karşı koymaktan geçtiğini kaydeden Erbaş, İslam dünyasının eğitim, aile, gençlik, çevre, gıda, ekonomi, teknoloji gibi konularda ve bütün alanlarda işbirliğini en güçlü hale getirmek zorunda olduğunu vurguladı.

Erbaş, bu noktada İslam ulemasına büyük görevler düştüğünü kaydederek, "Müslümanların uyanışına elbette alimlerimiz öncülük edecektir. Bölgemizde, İslam coğrafyasında ve dünyanın her köşesinde dökülen kanların, yitirilen canların, uygulanan zulümlerin, yaşanan mağduriyetlerin son bulması buna bağlıdır. Bunun için öncelikle ümmet bilincimizi diri tutmalı, yüreklerimizi perçinleştirmeliyiz. Daha planlı, programlı ve yaptırım gücü barındıran çalışmalarla, ortak sorunlarımızı kalıcı bir çözüme kavuşturmalıyız." ifadelerini kullandı.

Afganistan, Cezayir, Cibuti, Malezya, Filistin, Somali, Yemen, Mali ve Rusya'dan din işleri bakanları ile ilim insanlarının katıldığı toplantı, "Gazze krizi ve insanlığın imtihanı" konulu oturumla devam etti.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız