Konya
Az bulutlu
-5°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
43,2795 %-0.02
50,3570 %0.26
6.484,61 % 1,71
Ara
Konya Postası Gazetesi Genel Venezuela’da olağanüstü hal ilan edildi

Venezuela’da olağanüstü hal ilan edildi

Caracas'ta gece saatlerinde en az yedi patlama meydana geldi. ABD, Venezuela'ya saldırı düzenlediğini öne sürerken, Maduro hükümeti bunu şiddetle reddetti. Maduro, acil durum ilan etti ve güvenlik güçlerini görevlendirdi. Olayların istikrarı tehdit ettiği kaydedildi.

KAYNAK: AA
KAYNAK: Fatmagül KIZMAZ
Okunma Süresi: 3 dk

Venezuela’nın başkenti Caracas, gece saatlerinde peş peşe gelen patlama sesleriyle sarsıldı. Görgü tanıklarının aktardığına göre, yerel saatle 02.00 sıralarında kent genelinde en az yedi patlama duyuldu. Patlamaların ardından birçok mahallede vatandaşlar evlerinden çıkarak sokaklara yönelirken, alçaktan uçtuğu bildirilen uçaklar kentte paniği daha da artırdı.

Olayların ardından ABD Başkanı Donald Trump’ın yaptığı açıklama uluslararası kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Trump, ABD’nin Venezuela’ya yönelik “büyük çaplı bir saldırı” gerçekleştirdiğini, Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile eşinin yakalanarak ülke dışına çıkarıldığını öne sürdü. Ancak Caracas yönetimi bu iddialara sert tepki gösterdi.

Hükümetten Sert Tepki ve Olağanüstü Hal

Venezuela Devlet Başkan Yardımcısı Delcy Rodriguez, Maduro ile eşinin nerede olduğunun bilinmediğini belirterek, ABD’den hayatta olduklarına dair acil kanıt talep ettiklerini açıkladı. Devlet televizyonu VTV’ye konuşan Rodriguez, saldırılar sırasında askeri personel ve sivillerin hayatını kaybettiğini söyledi.

Caracas hükümeti tarafından yapılan yazılı açıklamada, ABD’nin başkent Caracas ile Miranda, Aragua ve La Guaira eyaletlerindeki sivil ve askeri hedeflere yönelik saldırıları “şiddetle reddedildi ve kınandı.” Açıklamada, söz konusu eylemlerin Birleşmiş Milletler Şartı’nın devletlerin egemenliği ve güç kullanma yasağına ilişkin maddelerinin açık ihlali olduğu vurgulandı.

Devlet Başkanı Maduro’nun, anayasa ve ulusal güvenlik mevzuatı çerçevesinde “dış müdahaleden kaynaklanan olağanüstü durum” ilan eden kararnameyi imzaladığı, askeri birlikler ile yerel savunma unsurlarının ülke genelinde konuşlandırılması talimatını verdiği bildirildi. Ayrıca, BM Şartı’nın 51. maddesi uyarınca meşru müdafaa hakkının saklı tutulduğu ifade edildi.

Saray Çevresinde Askeri Hareketlilik

Sosyal medyada paylaşılan ve Venezuela’daki olaylara ait olduğu iddia edilen görüntülerde, kentin farklı noktalarında patlamalar görülürken, başka görüntülerde Venezuela ordusuna ait zırhlı araçların Miraflores Başkanlık Sarayı çevresinde konuşlandığı dikkat çekti. Yetkililer, bu görüntülerin güvenlik önlemleri kapsamında değerlendirildiğini belirtti.

Maduro’nun Son Teması Çin Heyetiyle Oldu

Yerel basına göre, saldırılardan yaklaşık 12 saat önce Nicolas Maduro, Miraflores Sarayı’nda Çin’in özel temsilcisi Çiu Şiaoçi başkanlığındaki heyetle bir araya geldi. Görüşmede enerji, ticaret ve altyapı başta olmak üzere iki ülke arasındaki iş birliği masaya yatırıldı. Toplantı, Maduro’nun saldırılar öncesindeki son resmi diplomatik teması olarak kayda geçti.

Uzmanlar, Washington’un Venezuela’ya yönelik bu hamlesinin yönetim değişikliğini hedeflediğini değerlendirirken, bölgede yaşanan gelişmelerin Latin Amerika ve Karayipler’de istikrarı ciddi biçimde tehdit ettiği görüşünde birleşiyor. Caracas’ta ise belirsizlik sürerken, Maduro’nun durumu ve ülkedeki güvenlik tablosuna ilişkin net bilgiler henüz paylaşılmış değil.

 
 
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *