Kayseri’nin Sarıoğlan ilçesindeki Tuzla Gölü’nde bir yıl aradan sonra geleneksel tuz hasadı yeniden başladı. Geçtiğimiz yıl sıcaklık artışı ve yağış azlığı nedeniyle tuz çıkarılamayan gölde bu yıl hasada erken saatlerde başlanıyor.
Palas Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar sabah saat 04.30’da göle gelerek, göl suyuna batmamak için “helik” olarak adlandırılan tahta ayakkabıları giyiyor ve öğle saatlerine kadar gölün kıyısına kızaklarla tuz taşıyor. Bölge halkı tarafından “beyaz ekmek” diye adlandırılan tuz, hem geçim kaynağı hem de yöresel mutfakta önemli bir yer tutuyor.

30 yıldır tuz hasadı yaptığını söyleyen Ferdi Varol (43), “Geçen yıl tuz olmadığı için hasat yapamamıştık. Bu yıl tuz daha kıymetli oldu, biz de özlemişiz. Günlük yaklaşık 10 torba, yani 500 kilograma kadar tuz çıkarıyorum. Peynirlerde fazla suyu almaması için bu tuz çok tercih ediliyor. Köylerden müşterilerimiz bizi bekliyor.” dedi.
Hasada babasına yardım ederek katılan Rana Betül Varol ise, “Tuzları kıyıya kadar taşıyıp torbalara dolduruyoruz. Biraz yorucu ama hep birlikte yapmak çok güzel” diyerek geleneksel mesainin ailece sürdürüldüğünü ifade etti.
Türkiye’nin yeni Ramsar alanları arasında yer alan Tuzla Gölü, sahip olduğu ekosistem çeşitliliği ve 200’den fazla kuş türüne ev sahipliği yapması nedeniyle doğaseverlerin de ilgi odağı olmayı sürdürüyor.