Konya
Kapalı
2°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
43,5424 %0.03
51,4756 %0.05
6.824,97 % -1,23
Ara
Konya Postası Gazetesi Genel Türkiye, 12 yıllık eğitim modelini değiştiriyor! Yeni formül masada!

Türkiye, 12 yıllık eğitim modelini değiştiriyor! Yeni formül masada!

Türkiye'de zorunlu eğitim süresinin yeniden düzenlenmesi için hazırlıklar tamamlandı. Yeni model önerileri, öğrencilerin hedeflerine göre esnek eğitim imkanı sunarak, 12 yıllık zorunlu eğitimi kısa süreli ve alternatif sistemlere dönüştürmeyi amaçlıyor. Kabineye sunulacak.

KAYNAK: Fatmagül KIZMAZ
Okunma Süresi: 2 dk

Türkiye’de uzun süredir tartışılan zorunlu eğitim süresinin yeniden düzenlenmesine ilişkin çalışmalar tamamlandı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, hazırlanan yeni modelin detaylarını ilk kabine toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunacak.

Kulislerde konuşulan bilgilere göre, zorunlu eğitim süresinin 12 yıldan daha kısa bir modele dönüştürülmesi gündemde. Bakanlığın masasında, öğrencilerin hem akademik hem de mesleki yönelimlerine göre ilerleyebileceği esnek sistem formülleri bulunuyor.

Masadaki Formüller

3+1 Formülü:

Bu modelde öğrenciler, 11. sınıfı tamamladıklarında lise diploması alabilecek. 12. sınıf ise üniversiteye hazırlık yılı olarak planlanacak ve isteğe bağlı hale gelecek. Böylece üniversiteye gitmek isteyen öğrenciler 12. sınıfa devam ederken, iş hayatına ya da mesleki eğitime yönelmek isteyenler mezun olabilecek.

2+2 Formülü:

Bir diğer alternatifte ise lise eğitimi 2 yıl zorunlu, 2 yıl isteğe bağlı olarak kurgulanıyor.

İlk iki yılı tamamlayan öğrenciler, isterlerse mesleki eğitime, açık öğretime ya da istihdam programlarına geçiş yapabilecek.

Bu modelle birlikte, “her öğrenci için tek tip eğitim” anlayışının yerini kendi hedeflerine göre esnek eğitim planı alacak.

 Yaşa Bağlı Diploma Modeli:

Bir başka seçenek ise yaş kriterine dayalı mezuniyet düzenlemesi.

Bu kapsamda, 16 yaşını dolduran öğrencilerin lise diploması alabilmesi ve okula başlama yaşının da daraltılması değerlendiriliyor.

Dünyadaki Uygulamalar

Dünyada zorunlu eğitim süresi 9 ila 13 yıl arasında değişiyor.

Avrupa genelinde ortalama zorunlu eğitim süresi 9-10 yıl civarında.

Türkiye’de ise 2012 yılında yürürlüğe giren 4+4+4 sistemiyle zorunlu eğitim süresi 12 yıla çıkarılmıştı.

Sürecin Devamı

Bakan Tekin’in kabineye sunacağı model, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayının ardından Meclis gündemine taşınacak.

Eğer düzenleme kabul edilirse, Türkiye’nin eğitim sistemi 12 yıl sonra ilk kez köklü bir yapısal değişikliğe gitmiş olacak.

Yeni sistemle birlikte, öğrencilerin hedeflerine göre şekillenen, daha esnek ve yeteneğe dayalı bir eğitim modeli öne çıkıyor.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *