Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), tapu işlemlerinde düşük bedel beyanının önüne geçmek amacıyla kapsamlı bir denetim süreci başlattı. 2026 yılının ocak ayında harekete geçen GİB, son 5 yıl içinde taşınmaz alım veya satımı yapan ve tapuda beyan edilen bedelin gerçeği yansıtmadığı değerlendirilen on binlerce tapu sahibine tebligat gönderdi.
Gönderilen bildirimlerde, söz konusu kişilerin savunma vermek üzere vergi dairelerine davet edildiği belirtildi. Tebligatın tebliğ edilmesinin ardından tapu sahiplerine 5 günlük başvuru süresi tanınırken, bu süre içinde işlem yapmayanların indirim ve pişmanlık haklarını kaybedeceği bildirildi.
Amaç düşük bedel beyanını engellemek
Türkiye genelinde geçtiğimiz yıl 1 milyon 688 bin 910 konut satışı gerçekleşirken, tapu işlemlerinde satış bedelinin yüzde 4’ü oranında harç ödenmesi, alıcı ve satıcıların uzun yıllardır düşük bedel beyanı konusunda uzlaşmasına neden oldu. Bu usulsüzlüğü önlemek isteyen GİB, denetimleri artırarak özellikle son 5 yıldaki riskli işlemleri mercek altına aldı.
Ocak ayı boyunca hazırlanan tebligatlarda, geçmiş dönem tapu alım-satım işlemlerinin yeniden değerlendirileceği ve beyan edilen bedellerle piyasa değerleri arasında fark tespit edilmesi halinde işlem yapılacağı bilgisi yer aldı.
Süreyi kaçıranlara yüzde 100 ceza
Meclis’te kabul edilen son düzenleme ile birlikte, tapu harcında usulsüz beyan tespit edilmesi durumunda uygulanan vergi ziyaı cezası yüzde 25’ten yüzde 100’e çıkarıldı. Bu kapsamda, beyan edilen bedel ile gerçek satış bedeli arasındaki farkın iki katı tutarında ceza uygulanacak.
Uzmanlar, 5 günlük süre içinde başvuruda bulunmayan tapu sahiplerinin ağır yaptırımlarla karşılaşabileceği uyarısında bulunuyor.
Pişmanlık başvurusu yapan ceza ödemeyecek
GİB tarafından tanınan “pişmanlık” hakkı kapsamında ise, tebligatın ulaşmasının ardından 5 gün içinde başvurarak usulsüz beyanı kabul eden tapu sahiplerine vergi ziyaı cezası uygulanmayacak. Bu kişiler yalnızca, satışın yapıldığı yıl beyan edilen bedel ile gerçek satış bedeli arasındaki farkı, geçen süreye ait yasal faiziyle birlikte ödeyecek.
Yetkililer, tapu sahiplerinin mağduriyet yaşamamaları için tebligatları dikkatle incelemeleri ve süreyi geçirmeden ilgili vergi dairelerine başvurmaları gerektiğini vurguladı.