Ticaret Bakanlığı öncülüğünde, Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) ve TOBB Türkiye E-Ticaret Meclisi iş birliğiyle düzenlenen Türkiye E-Ticaret Haftası, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde başladı. “Future-Commerce / Geleceğin Ticareti” temasıyla düzenlenen etkinlik, yarın sona erecek. Program kapsamında e-ihracat, dijital pazarlama, ödeme sistemleri, lojistik ve yeni nesil ticaret modellerine yönelik çok sayıda panel ve sempozyum gerçekleştiriliyor.
Etkinliğin açılışında konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, e-ticaretin Türkiye’deki büyüme ivmesine dikkat çekti. Bolat, “Biz tabii Ticaret Bakanlığı olarak toplumun her kesimiyle sürekli koordinasyon halindeyiz. Adil, rekabetçi ve güçlenen bir piyasa için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. E-ticaretçilerin bayramı kasım ayı oluyor. Kasım ayında, belki de 11 aya denk satış hacmi oluşuyor” dedi.
2024 verilerine göre Türkiye’de e-ticaret hacminin 3 trilyon TL’ye ulaştığını açıklayan Bolat, perakende e-ticaretin toplam hacimdeki payının yüzde 55-60 civarında olduğunu ve 45 milyar euro değerine ulaştığını ifade etti. “2019’dan 2024’e TL bazında e-ticaret hacmi tam 21 kat arttı. Perakende e-ticaretteki büyüme oranımız yüzde 18, Avrupa ortalaması ise yüzde 7” diye konuştu.

Bolat, e-ticaretin gayrisafi yurtiçi hasıladaki payının 2024’te yüzde 6,5’e yükseldiğini, toplam e-ticaret işlem sayısının 6 milyar, perakende e-ticaret işlemlerinin ise 1,85 milyar adet olduğunu belirtti. Ayrıca e-ticaret işletme sayısının 2019’daki 60 bin’den 2024’te 600 bine çıktığını, işletmelerin büyük çoğunluğunun küçük ölçekli veya şarj işletmeleri olduğunu söyledi.
Sektörde en yüksek payın yüzde 21,6 ile yemek sektöründe olduğunu, ardından giyim, ayakkabı ve aksesuar ile elektronik ürünlerin geldiğini vurgulayan Bolat, hızlı teslimat ve güvenli alışverişin önemine dikkat çekti. Bakan, son dönemde yaşanan ürün güvenliği sorunları nedeniyle 1 Nisan 2025’te yürürlüğe giren “Uzaktan Erişim Yollarıyla Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği” ile tüketicilerin güvenliğini ve dijital ticaretin sürdürülebilirliğini sağlamak için adımlar attıklarını ifade etti.
Türkiye E-Ticaret Haftası, pazar yerlerinden KOBİ’lere, girişimcilerden lojistik firmalarına kadar e-ticaret ekosisteminin tüm paydaşlarını bir araya getirmeyi amaçlıyor.