Konya
Açık
26°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
47,0611 %0.03
54,0706 %0.22
6.098,71 % -0,69
Konya Postası Gazetesi Ekonomi Ticaret Bakanlığı gümrük kaçakçılarını "kapan"a kıstırıyor

Ticaret Bakanlığı gümrük kaçakçılarını "kapan"a kıstırıyor

Ticaret Bakanlığının yakın zamanda uygulamaya koyduğu proje kapsamında kullanılan "kapan (gentsis)" cihazıyla insan başta olmak üzere, uyuşturucu ve silah gibi kaçakçılık türleriyle daha etkin mücadele ediliyor

Ticaret Bakanlığı gümrük kaçakçılarını "kapan"a kıstırıyor
Okunma Süresi: 3 dk

Yasal ticaretin kolaylaştırılması, gümrük işlemlerinin azaltılması ve gümrük noktalarındaki işlem maliyetlerinin en az düzeye indirilmesi için çalışmalar yürütülüyor.

Bu kapsamda Bakanlığa bağlı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğünce yasa dışı ticaretin modern yöntemlerle engellenmesi ve kaçakçılıkla mücadele kapasitesinin artırılmasına yönelik birçok proje uygulamaya konuluyor.

Kaçakçılar "kapan" ile yakalanacak

Söz konusu projeler arasında yer alan "kapan (gentsis)" ile başta insan olmak üzere, uyuşturucu ve silah kaçakçılığı gibi faaliyetlerin önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Projeye adını veren cihazla, taşımacılıkta kullanılan araçlardaki eşyaların, transit rejim hükümlerine aykırı olarak yurt içinde bırakılmasına veya eşyanın değiştirilmesine engel olunuyor.

Bu çerçevede, söz konusu araçlar hareket gümrük idaresinden son varış gümrük idaresine kadar eş zamanlı takip ediliyor, takipler esnasında oluşan riskli durumlar belirleniyor.

Cihaz, üzerindeki GPS, görüntü, sıcaklık, basınç, hareket, ışık ve karbondioksit gibi sensör grupları sayesinde kaçakçılıkla mücadelede etkinlik ve caydırıcılık sağlıyor.

Kapan, yasa dışı durumların oluşması sırasında araçtan görüntü alarak bunu anlık olarak merkezdeki sunucuya iletiyor. Böylece yasa dışı suçlar olay anında tespit edilebiliyor.

Proje kapsamında 425 cihazın gümrük idarelerinde kullanılmasına başlandı.

Videoskop ve karbondioksit ölçüm cihazları yoğun kullanılıyor

"Kapan"ın yanı sıra narkotik ve kimyasal madde tespit ve teşhis cihazları, tarama, radyasyon izleme, vücut tarama, araç altı görüntüleme, araç takip sistemleri, yaka kameraları, CCTV Güvenlik Kamera Sistemleri, karbondioksit ölçüm cihazları ile videoskop, kaçakçılıkla mücadelede en çok kullanılan teknolojik ürünler arasında yer alıyor.

Gümrüklü sahalarda tır, kamyon, dorse, konteyner, binek araç gibi taşıtların kontrolünde fiziki müdahalesiz kontrol araçlarından "araç ve konteyner tarama sistemleri", yolcu beraberi eşya ve kargo eşyasının kontrolünde "bagaj, kargo x-ray sistemleri", uyuşturucu madde ve bilinmeyen kimyasal maddelerin tespitinde "uyuşturucu ve kimyasal madde teşhis cihazları" kullanılıyor.

Kara sularında yürütülen faaliyetler kapsamında, ani müdahale ve deniz devriye botları, denizlerde aralıksız kontrol sağlıyor.

Taşıtların gümrüklü sahalara giriş ve çıkışına yönelik yürütülen kontrollerde "plaka tanıma" ve "araç altı görüntüleme" sistemlerinden faydalanılıyor.

Radyasyon izleme, akaryakıt takip amaçlı kullanılan sistemlerle radyoaktif madde bulunduran eşya ve kaçak akaryakıtın ülkeye girişi engelleniyor.

Bütün bunların yanında araç ve konteyner tarama cihazları ile araçlara ve konteynerlere ait görüntüler ortak bir noktada analiz ediliyor.

Göçmen sorunuyla mücadelede "DAR"dan yararlanılacak

Türkiye'nin ilk x-ray tarama sistemlerini üretmek için başlatılan Milli Tarama Sistemleri (MİLTAR) Projesi kapsamında kullanılan sistemlerin bu yıl gümrük sahalarında yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Bu doğrultuda, Bakanlık ile Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı arasında imzalanan yeni protokol ile MİLTAR-III Projesi kapsamında üretilmesi planlanan hibrit teknolojili araç, tren, vücut tarama sistemleri ve x-ray bagaj tarama sistemlerinin üretimine yönelik çalışmalar devam ediyor.

Ayrıca sınırlarda yaşanan göçmen sorunu ile mücadele etmek amacıyla temin edilmesi planlanan Duvar Arkası Radar (DAR) Sistemi ile gümrük iş ve işleyişinin hızını kesmeden kontrollerin gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız