Konya
Açık
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
45,3895 %0.06
53,4724 %-0.11
6.802,33 % -1,07
Ara
Konya Postası Gazetesi Ekonomi Fed'in Bej Kitabı: Tarifeler endişesi artırdı

Fed'in Bej Kitabı: Tarifeler endişesi artırdı

ABD Merkez Bankası (Fed) çoğu işletmenin, gümrük vergilerinin fiyat artışına yol açacağını öngördüğünü bildirdi

Okunma Süresi: 2 dk

Fed, Amerikan ekonomisindeki mevcut duruma ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı "Bej Kitap" raporunun mart sayısını yayımladı.

Bankanın 12 şubesinden gelen analizlerle hazırlanan raporda, genel ekonomik faaliyetin ocak ortasından bu yana hafif bir artış gösterdiği belirtildi.

Son haftalarda bazı bölgelerde yaşanan olağandışı hava koşullarının, eğlence ve konaklama hizmetlerine yönelik talebi zayıflattığına işaret edilen raporda, imalat faaliyetlerinin bölgelerin çoğunda hafif ila ılımlı artışlar sergilediği kaydedildi.

Raporda, imalat sektöründe ticaret politikası değişikliklerinin potansiyel etkilerine ilişkin endişelere değinilerek, inşaat sektöründeki temasların olası gümrük vergilerinin kereste ve diğer malzemelerin fiyatları üzerindeki etkisine ilişkin tedirginliklerini dile getirdiği aktarıldı.

Bankacılık faaliyetinin hafif yükseldiği, inşaat faaliyetinin mütevazı bir düşüş gösterdiği ve tarımsal koşulların bir miktar kötüleştiği belirtilen raporda, "Önümüzdeki aylarda ekonomik faaliyetlere ilişkin genel beklentiler hafif iyimser." ifadesi kullanıldı.

"Ücretler bir önceki rapora göre daha yavaş hızda arttı"

Raporda, istihdamın dengede hafif bir artış gösterdiği ve göç ile diğer konularda artan belirsizliğin iş gücü talebini etkilediği kaydedilerek, "Ücretler, bir önceki rapora göre biraz daha yavaş olan ılımlı-orta bir hızda artarken, birkaç bölge ücret baskılarının hafiflediğini belirtti." ifadesine yer verildi.

Çoğu bölgede fiyatların ılımlı bir şekilde arttığı vurgulanan raporda, ancak bazı bölgelerin bir önceki rapor dönemine göre artış hızında bir yükselme olduğunu bildirdiği aktarıldı.

Raporda, girdi fiyatlarındaki baskıların özellikle imalat ve inşaat sektörlerinde, satış fiyatlarındaki baskılardan daha fazla olduğu, birçok bölgede yumurta ve diğer gıdaların yüksek fiyatlarının, gıda işletmelerini ve restoranları etkilediği bildirildi.

Birçok bölgedeki firmanın girdi maliyetlerini müşterilere yansıtmakta güçlük çektiğine işaret edilen raporda, "Çoğu bölgede temas kurulan kişiler girdiler üzerindeki potansiyel gümrük vergilerinin fiyatları artıracağı öngörüsünde bulunurken, firmaların fiyatları önceden yükselttiğine dair münferit raporlar da mevcut." ifadeleri kullanıldı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *