Konya
Parçalı bulutlu
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
50,0544 %0.06
56,3747 %0.27
6.611,95 %1.17
Konya Postası Gazetesi Dünya Nijerya'da eski banknotların bir kısmının kullanımı uzatıldı

Nijerya'da eski banknotların bir kısmının kullanımı uzatıldı

Nijerya'da eski banknotların bir kısmının kullanımı uzatıldı
Okunma Süresi: 2 dk

Nijerya'da güvenlik gerekçesiyle tedavülden kalkacak banknotların yerine tasarlananların piyasada yeterince olmaması nedeniyle eski paraların bir kısmının kullanım süresi uzatıldı.

Nijerya Devlet Başkanı Muhammed Buhari, Ulusa Sesleniş konuşmasında, eski banknotlardan 200 nairanın (8,17 TL) 10 Nisan'a kadar yeni paralarla kullanımının devam edeceğini belirtti.

Eski banknotlardan 500 ve 1000 nairanın sadece Nijerya Merkez Bankasınca (CBN) kabul edileceğini bildiren Buhari, halka eski banknotlarını teslim etmek için ülke çapındaki CBN şubelerine gitmeleri çağrısı yaptı.

Öte yandan, Buhari'nin verdiği yeni kararın, ülkede yaşanan nakit sıkıntılarını azaltıp azaltmayacağı bilinmiyor.

Nijerya'da nakit sıkıntısı nedeniyle bankalarda uzun kuyruklar oluşuyor.

Güvenlik gerekçesiyle yeni banknotları 15 Aralık 2022'den itibaren piyasaya süren CBN, eski paraların 10 Şubat 2023'e kadar geçerli olacağını duyurmuştu.

Kaduna, Kogi ve Zamfara valileri, eski paraların geçerlilik süresini uzatmak için Yüksek Mahkemeye başvurmuştu.

Mahkeme, ülkede 10 Şubat'ta tedavülden kalkması planlanan banknotların kullanım süresinin, daha sonra belirlenecek bir tarihe kadar uzatılmasına karar vermişti.

Öte yandan, 13 siyasi parti, eski banknotların kullanım süresinin uzatılması halinde 25 Şubat ve 11 Mart'ta yapılacak devlet başkanlığı ve valilik seçimlerine katılmayacaklarını açıklamıştı.

Ülkenin Edo, Delta ve Oyo eyaletlerinde dün nakit sıkıntılarına karşı düzenlenen protesto gösterilerinde 4 kişi hayatını kaybetmişti.

 

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız