Konya
Açık
24°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
45,4233 %0.08
53,2145 %-0.24
6.838,29 % -0,62
Ara
Konya Postası Gazetesi Dünya Macron, Trump'ı Paris'te ağırladı

Macron, Trump'ı Paris'te ağırladı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 5 yıl önce çıkan yangın sonrası Notre Dame Katedrali'nin açılış töreni kapsamında, ABD'nin 47. Başkanı seçilen Donald Trump ile Paris'te bir araya geldi.

Okunma Süresi: 2 dk

Fransa'da başkent Paris'te 5 yıl önce çıkan yangında ciddi hasar gören Notre Dame Katedrali, restorasyon çalışmalarının ardından bu hafta sonu halka açılıyor.

Trump, Katedralin bu akşamki açılış töreni katılmak üzere bu sabah Paris'e geldi.

Başkan seçildikten sonra ilk yurt dışı gezisini Fransa'ya yapan Trump, ilk olarak ABD'nin Paris Büyükelçiliğini ziyaret etti.

Ardından, Macron, Trump'ı ikili görüşme için Elysee Sarayı'nda ağırlarken, iki lider görüşme öncesi el sıkıştı ve kameralara poz verdi.

Görüşmenin başında Macron, Notre Dame Katedrali'nde yangın çıktığında, Trump'ın ABD Başkanı olarak görev yaptığını hatırlattı.

Macron, "Sayın Başkan, sizi 5 yıl sonra burada ağırlamak bir onur. Ziyaretiniz için teşekkür ederiz" diyerek, katedraldaki yangından sonra Trump'ın gösterdiği dayanışmayı unutmadığını belirtti.

Trump, Macron'a teşekkür ederek, "İlişkilerimiz çok iyi. Birlikte çok şey yaptık bildiğiniz gibi. Fransızlar son derece olağanüstü. ABD'de kalabalık bir Fransız toplumu var. Onlara saygı duyuyoruz, onları seviyoruz. Çok yetenekli insanlar." ifadelerini kullandı.

Paris'te olmaktan onur duyduğunu belirten Trump, Fransa ile savunma alanında başarılı çalışmalara yaptıklarını kaydetti.

Trump, "Biraz deliren bir dünyada yaşıyoruz ve (Macron ile) bunu konuşacağız." dedi.

İkili görüşme öncesinde, üzerinde "Trump" yazan kasket takan bir grup Trump hayranı Elysee Sarayı'nın yakınlarına geldi.

Öte yandan, Fransız basını, Trump'ın yeni kurulacak Hükümet Verimliliği Departmanı'nı yönetmekle görevlendireceğini belirttiği Elon Musk'ın da bugün Paris'e gelmesinin beklendiğini aktardı.

Trump'ın 5 Kasım'da yeniden ABD başkanı seçilmesinin, Paris ve Washington arasındaki ilişkileri nasıl yansıyacağı merak ediliyordu.

Macron ve Trump, seçim sonrası 6 Kasım'da yaptıkları ilk telefon görüşmesinde, devam etmekte olan uluslararası krizler karşısında barış ve istikrarın yeniden sağlanması için çabalama isteklerini dile getirmişti.

Fransa Cumhurbaşkanı, Ukrayna ve Orta Doğu gibi dosyalarda Trump ile çalışmaya hazır olduğunu belirtmişti.

Macron, 7 Kasım'da Avrupa Siyasi Topluluk (AST) zirvesinde ise "Güvenliğimizi sonsuza kadar Amerikalılara devretmemeliyiz." demişti.

Notre Dame yangını

Hristiyanlığın Fransa'daki sembolü olarak görülen, temeli 1163'te dönemin papası tarafından atılan ve tamamlanması 300 yıl süren Katedral'de, 15 Nisan 2019'da yangın çıkmıştı.

Kısa sürede alevlere teslim olan 857 yıllık Katedral'in 96 metre yüksekliğindeki kulelerinden biri ile çatısı tamamen çökmüş, bina büyük zarar görmüştü.

Katedral'in restorasyon çalışmaları için dünyanın dört bir yanından 846 milyon avroluk rekor miktarda bağış toplanmıştı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *