Konya
Açık
27°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
46,8795 %0.1
53,6828 %0.3
6.183,36 % 0,77
Konya Postası Gazetesi Dünya KKTC'den STK'lar, Londra'da mülkiyet sorununu ele aldı

KKTC'den STK'lar, Londra'da mülkiyet sorununu ele aldı

Hakların Korunması İnisiyatifi, KKTC'deki Kıbrıslı Rumların mülkiyet haklarına erişim yolunun açık olduğuna işaret ederek, GKRY tarafından bu hakkın çiğnendiği gerekçesiyle yapılan tutuklamaların "uluslararası hukuka aykırı olduğunu" bildirdi

KKTC'den STK'lar, Londra'da mülkiyet sorununu ele aldı
Okunma Süresi: 2 dk

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden (KKTC) 6 sivil toplum örgütünün kurduğu Hakların Korunması İnisiyatifi, İngiltere'nin başkenti Londra'da, Kıbrıs'ta mülkiyet sorunu konusunda basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya, Kıbrıs Türk Ticaret Odası, Kıbrıs Türk Sanayi Odası, Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği, Kıbrıs Türk Otelciler Birliği, Kıbrıs Türk Barolar Birliği ve Kıbrıs Türk Emlakçılar Derneği yetkilileri katıldı.

Toplantıda, Kıbrıslı Rumların KKTC'deki mülkiyet haklarına erişim yolunun açık olduğu belirtilerek, mülkiyet hakkının çiğnendiği gerekçesiyle üçüncü ülke vatandaşlarına yönelik GKRY tarafından yapılan tutuklamaların "uluslararası hukuka aykırı olduğu" ifade edildi.

Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı, toplantıda, Kıbrıs'taki mülkiyet sorunuyla ilgili hukuki çerçeveyi anlatan basın açıklaması metnini okudu.

Esendağlı, GKRY yönetiminin 74 yaşındaki iş adamı Simon Aykut'u "haksız yere tutukladığını" belirterek, bu tür olayların "Kıbrıslı Rum mülk sahiplerinin haklarının korunmasında bir çare olarak Taşınmaz Mal Komisyonu'nun etkinliğini de tehlikeye attığını" vurguladı.

KKTC'de kurulan Taşınmaz Mal Komisyonu'nun ortaya çıkış sürecini ayrıntılı olarak anlatan Esendağlı, 21 Haziran 2024 tarihi itibarıyla 1787 başvurunun sonuçlandırıldığını ve 446 milyon sterlinden fazla tazminat ödendiğini dile getirdi.

Esendağlı, bu komitenin, KKTC'de mülkiyet işlemleri için sağlam yasal çerçeve sunduğuna işaret ederek, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ni, Taşınmaz Mal Komisyonu'nun geçerliliğini tanımaya davet etti.

GKRY makamlarının mülkiyet işlemlerine yönelik müdahale girişimlerinin uluslararası hukukun ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde yer alan ilkelerin ihlali anlamına geldiğini belirten Esendağlı, bu tür eylemlerin, adadaki gerilimleri artırdığını ve uluslararası toplumun bu meseleler için kapsamlı çözüm bulma çabalarını da baltaladığını bildirdi.

Londra'daki basın toplantısının ardından Hakların Korunması İnisiyatifi'nin diğer Avrupa kentlerinde de mülkiyet sorunuyla ilgili girişimler yapması bekleniyor.

GKRY, KKTC'deki Rum mallarını alıp satanları yargılıyor

KKTC medyasında yer alan haberlere göre, GKRY yönetimi, KKTC'deki Rum mallarını alan, satan ve satılmasına aracı olanlara karşı kovuşturma yürütüyor. GKRY, şimdiye kadar KKTC'deki Rum mallarını "yağmaladıkları" iddiasıyla 2 Alman, 2 İsrailli ile 1 KKTC vatandaşını gözaltına alındı. Bunlardan 4'ü teminatla serbest bırakılırken, İsrail-KKTC çifte vatandaşı Simon Aykut halen Güney Kıbrıs'ta hapiste bulunuyor.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız