Konya
Parçalı az bulutlu
21°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
45,4098 %0.24
53,5661 %0.56
6.875,62 % 0,87
Ara
Konya Postası Gazetesi Dünya Kanada Başbakanı Carney'e göre, ABD'nin "ticaret savaşı" iki ülkenin halkına da zarar veriyor

Kanada Başbakanı Carney'e göre, ABD'nin "ticaret savaşı" iki ülkenin halkına da zarar veriyor

Kanada'nın yeni Başbakanı Mark Carney, ABD Başkanı Donald Trump'ın tarifeleriyle başlattığı "ticaret savaşının" ABD'li ve Kanadalı tüketicilerle çalışanlara zarar verdiğini savundu

Okunma Süresi: 2 dk

Carney, Ontario eyaletinin Windsor kentinde, 28 Nisan'daki erken seçimler sebebiyle düzenlediği mitingde ABD'nin tarifeleriyle başlayan "ticaret savaşına" ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ABD-Kanada ilişkilerinin "hiç olmadığı kadar gerildiğini" kaydeden Carney, "Onun (Trump'ın) ticaret savaşı, Amerikalı tüketicilere ve çalışanlara zarar veriyor, vermeye devam edecek. ABD'de tüketici güveninin son yılların en düşük seviyesinde olduğunu görüyorum." diye konuştu.

Carney, bu "ticaret savaşının" Kanadalı çalışanlar için de tehdit teşkil ettiğini ifade ederek iki ülke arasındaki değişen ilişkilerin sorumlusunun Kanada olmadığını vurguladı.

Trump'ın Kanada'yı "bölmek" istediğini ileri süren Carney, "(Trump), Bizi bölerek, Amerika'nın Kanada'ya sahip olmasını istiyor. Ancak bu asla olmayacak. Çünkü biz sadece kendimizi değil, birbirimizi de kollarız." ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Carney, Kanada'daki otomotiv sektöründen, Trump'ın tarifelerinden etkilenen çalışanların desteklenmesi amacıyla yaklaşık 1,4 milyar dolarlık (2 milyar Kanada doları) "stratejik fon" oluşturacaklarını söyledi.

ABD ile Kanada arasındaki gümrük vergisi gerilimi

ABD'nin Kanada ve Meksika'dan ithal edilen ürünlere yönelik yüzde 25 ek gümrük vergisi 4 Mart'ta başlamıştı.

Kanada'yı 51. eyalet yapma isteğini defalarca yineleyen Trump, daha sonra söz konusu ülkelere "ABD-Meksika-Kanada Anlaşması (USMCA)" kapsamına giren ürünler için 2 Nisan'a kadar gümrük tarifesi uygulamayacaklarını açıklamıştı.

Trump, ülkenin çelik ve alüminyum ithalatına yönelik ek tarifelerin de 12 Mart'ta yürürlüğe gireceğini bildirmişti.

Kanada'nın en kalabalık eyaleti Ontario'nun Başbakanı Doug Ford ise 10 Mart'ta, Washington yönetiminin gümrük vergilerine karşılık ABD eyaletlerine sağladıkları elektriğe yüzde 25 ek ücret uygulayacaklarını söylemişti.

Beyaz Saray, 12 Mart'ta Ontario'nun, ABD'ye sağladığı elektriği tamamen kesme planlarının "ciddi sonuçlar" doğurabileceği konusunda Kanada'yı uyarmıştı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *