Konya
Açık
18°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
45,4187 %0.08
53,2460 %-0.19
6.857,60 % -0,34
Ara
Konya Postası Gazetesi Dünya İsrail ateşkes ihlallerini sürdürüyor

İsrail ateşkes ihlallerini sürdürüyor

Lübnan ile yapılan ateşkese yönelik ihlallerini sürdüren İsrail, ateşkesi 39'uncu gününde 16 kez ihlal etti.

Okunma Süresi: 3 dk

İsrail ordusunun Lübnan ile ateşkesin ilan edildiği 27 Kasım'dan bu yana yaptığı ihlallerin sayısı 383'e yükselirken, bu saldırılarda 33 kişi öldü, 37 kişi yaralandı.

Lübnan haber ajansı NNA'ya göre, İsrail ordusu ateşkesin 39'uncu gününde ihlallerini Lübnan'ın güneyinde Sur ile Nebatiye'de gerçekleştirdi.

Nebatiye kentine bağlı Mercayun'da İsrail ordusuna ait askeri araçlar Burc el-Muluk beldesine yönelerek bir benzin istasyonu yakınında konuşlandı. İsrail askerleri belde yolunu kapattı.

İsrail ordusunun El-Adise ve Et-Taybe beldeleri arasındaki bölgede hareketliliği gözlemlendi.

İsrail ordusuna ait tanklar Meys el-Cebel beldesinin batısındaki Dubiye bölgesinde bir spor kompleksi yakınını hedef aldı.

Taybe ile Rabbu Selasin beldeleri arasında uzanan bölgede İsrail ordusu çok sayıda ev ve yapıyı havaya uçurdu.

Nebatiye'nin birçok beldesinin semalarında İsrail ordusuna ait dronun alçak irtifada uçuş yaptığı görüldü.

İsrail ordusuna ait tanklar ve buldozerler, Marun er-Ras beldesi ile Bint Cibeyl'deki Akabet Marun Mahallesi'ne girdi. İsrail tankı mahallede bir eve ateş açtı.

Ayta eş-Şaab ve Rimeyş beldeleri arasındaki bölgede İsrail ordusuna ait birlikler arama yaptı, ardından geri çekildi.

Sur kentinde Alma eş-Şaab ve Tayr Harfa beldeleri arasında uzanan bölgede İsrail ordusu çok sayıda evi havaya uçurdu.

İsrail ordusuna ait dronun Sur kenti ve çevresi ile Lübnan'ın güneyindeki birçok bölgede alçak irtifada uçtuğu gözlemlendi.

Birleşmiş Milletler (BM) Lübnan Geçici Barış Gücü'nden (UNIFIL) yapılan açıklamada, İsrail ordusunun, Lübnan'ın Sur kentine bağlı Lebbune beldesinde Lübnan ile İsrail arasındaki çekilme hattını belirleyen mavi bir varili imha ettiği ve UNIFIL mevzilerinin yanında bulunan Lübnan ordusuna ait gözlem kulesini yıktığı bildirildi.

İsrail ordusunun açık bir şekilde tanınabilen UNIFIL malzemesi ile Lübnan ordusuna ait bir altyapıyı yıkmasının BMGK'nin 1701 sayılı kararı ile uluslararası hukukun aleni ihlali olduğuna işaret edildi.

Lübnan Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 8 Ekim 2023'ten bu yana 1106'sı kadın ve çocuk, 222'si sağlık çalışanı olmak üzere en az 4 bin kişi öldü, 16 binden fazla kişi yaralandı.

Lübnan ile İsrail arasında varılan ateşkes anlaşması, 27 Kasım Çarşamba günü yerel saatle 04.00'te (TSİ 05.00) yürürlüğe girdi.

Anlaşmanın ikinci maddesinde, "Lübnan hükümeti, Hizbullah veya Lübnan topraklarında bulunan diğer tüm silahlı grupların İsrail'e karşı herhangi bir operasyon düzenlemesini engelleyecek ve İsrail de Lübnan'da sivil, askeri veya devlete ait hedeflere kara, deniz veya havadan herhangi bir askeri saldırıda bulunmayacak." ifadesi yer aldı.

Anlaşma uyarınca Lübnan ordusunun, 60 gün içinde İsrail'in Lübnan'ın güneyinde işgal ettiği bölgelere aşamalı olarak konuşlanması öngörülüyor.

Ateşkese yönelik ihlallerini sürdüren İsrail, bugüne kadar Lübnan'ın güneyinde 2 beldeden çekildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *