Konya
Parçalı bulutlu
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
50,0469 %0.04
56,3840 %0.20
6.534,67 %-0.02
Konya Postası Gazetesi Dünya İspanya basını seçim sonucunu değerlendirdi

İspanya basını seçim sonucunu değerlendirdi

İspanya basını, ülkede 23 Temmuz'da yapılan erken genel seçimlerin ardından oluşan meclis tablosuyla aşırı sağın engellendiğini ve yeni hükümetin Bask ile Katalonya'daki ayrılıkçı siyasi partilerin dışarıdan desteğine bağlı olduğunu yazdı

İspanya basını seçim sonucunu değerlendirdi
Okunma Süresi: 2 dk

La Vanguardia gazetesi, İtalya'da Ekim 2022'de iktidara gelen aşırı sağcı İtalya'nın Kardeşleri partisinin lideri ve Başbakan Giorgia Meloni'ye atıfta bulunarak, "İspanya, Meloni'yi frenliyor" ifadesini manşetine çıkardı.

İspanya'da seçimleri öngörülenin altında sağ görüşlü Halk Partisinin (PP) kazandığını ve aşırı sağcı Vox ile birlikte meclis çoğunluğunu yakalayamadığını belirten La Vanguardia, mevcut başbakan Pedro Sanchez'in görevine devam etmesi için şimdiye kadar kendisine destek vermeyen Katalonya için Birlik (JxCAT) partisini ikna etmesi gerektiğini vurguladı.

Sol görüşlü gazetelerden El Pais de PP'nin seçimleri kazandığını ama mevcut sol koalisyon hükümetinin iki ortağı Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) ve Sumar'ın, PP'nin aşırı sağcı Vox ile meclis çoğunluğunu yakalamasını engellediğini yazdı.

"Hükümet kurulması havada" şeklinde başlık atan El Pais, "İspanya siyaseti öngörülmesi zor oldu. Katalonya, Sanchezci olduğunu bir kez daha gösterdi. Meclis aritmetiği, JxCAT'ın çekimser oyuna bağlı olsa da PSOE'nin hükümeti kurmasına olanak sağladı. Seçimleri kazanan Feijoo'nun (PP lideri) dışarıdan destek bulma olasılığı bulunmadığından iktidara gelmesi çok zor." yorumunda bulundu.

Merkez sağ gazetelerden El Mundo "Feijoo kazanıyor ama (eski Katalonya özerk hükümeti başkanı Carles) Puigdemont, Sanchez'i başbakan yapabilir" manşeti altında, "PSOE kaybetmesine rağmen seçim sonuçlarını kutladı ve bir kez daha aşırı sol ile ayrılıkçıların desteğiyle koalisyon hükümeti kurmayı deneyecek." ifadesini kullandı.

Sağ görüşlü gazetelerden ABC "Puigdemont veya blok" manşetini atarak, Alberto Nunez Feijoo'nun seçimleri kazanmasına rağmen Vox ile birlikte meclis çoğunluğunun çok uzağında kaldığını belirtti.

ABC, Katalonya özerk yönetimi hükümetinin eski başkanı olan ve yasa dışı referandumun ardından Ekim 2017'de İspanyol yargısından kaçarak Belçika'ya giden, Avrupa Parlamenteri Carles Puigdemont'un lideri olduğu JxCAT'nın sol koalisyon hükümetinin yeniden kurulmasında kilit olacağının altını çizdi.

Diğer bir sağ görüşlü gazete La Razon da "İstikrarsızlık" ifadesini manşetine çıkardı.

Gazete, "Feijoo seçimleri kazansa da son seçimlere nazaran 19 milletvekili kaybeden Vox ile birlikte meclis çoğunluğunu yakalayamadı. PP, hükümeti kurmak için PSOE'den çekimser kalmasını istiyor. Sanchez, Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC), JxCAT ve Bask'ta faaliyet gösteren EH Bildu ve Bask Milliyetçi Partisinin (PNV) desteğiyle koalisyon kurabilir." değerlendirmesini yaptı.

İçişleri Bakanlığının seçim sonuçlarına ilişkin açıkladığı verilere göre PP 136, PSOE 122, Vox 33, Sumar 31, Katalonya'da faaliyet gösteren partilerden Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) 7, Katalonya için Birlik (JxCAT) 7, Bask bölgesinde faaliyet gösteren EH Bildu 6, Bask Milliyetçi Partisi (PNV) 5, diğerleri 3 koltuk kazandı.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız