Konya
Parçalı bulutlu
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
45,4098 %0.24
53,5661 %0.56
6.875,62 % 0,87
Ara
Konya Postası Gazetesi Dünya F-16'ların ilki törenle karşılandı

F-16'ların ilki törenle karşılandı

Başbakan Rosen Jelyazkov, "Gelen ilk modern savaş uçağı, ordumuzun ideolojik değişim ve modernizasyonunun sembolüdür." dedi

Okunma Süresi: 2 dk

Bulgaristan'ın ABD'den sipariş ettiği "Block 70" serisi 16 adet F-16 savaş uçağının ilki törenle karşılandı.

Ülkenin güneydoğusundaki Graf İgnatievo NATO Hava Üssü'nde ABD'den satın alınan F-16'ların birincisinin teslimi dolayısıyla tören düzenlendi.

Başbakan Rosen Jelyazkov, yaptığı konuşmada, "Gelen ilk modern savaş uçağı, ordumuzun ideolojik değişim ve modernizasyonunun sembolüdür." dedi.

Jelyazkov, Bulgar Silahlı Kuvvetlerinin gerçek modernizasyon girişimlerinin temelinin 2019 yılında atıldığını söyledi.

Ülkenin halen kullandığı Rus yapımı eski tip "MiG-29" savaş uçaklarının yerine geçecek yeni filoya ilişkin kararın Parlamentoda yaşanan polemiğin ardından alındığını belirten Jelyazkov, şunları dile getirdi:

"Parlamentoda harcanan o çabalar boşa gitmedi. Zamanında Bulgaristan, NATO ve Avrupa Birliği (AB) üyeliğinden yana da karar alırken demokratik değerleri, yasaların üstünlüğü ve insan haklarının savunulmasından yana medeni bir seçim yapmıştır."

"F-16'nın gelişi, Hava Kuvvetlerinin teknolojik olarak yeniden silahlandırılması sürecinin başlangıcı"

"Block 70" serisi F-16 savaş jetlerinin aynı zamanda Bulgaristan'ın ABD ile sürdürdüğü stratejik ortaklığın sembolü olduğunun altını çizen Jelyazkov, bunun NATO'nun doğu kanadında ve Karadeniz bölgesinde güvenlik için garantiler yaratan stratejik ortaklık olduğunu söyledi.

Savunma Bakanı Atanas Zapryanov da "F-16'nın gelişi, Hava Kuvvetlerinin teknolojik olarak yeniden silahlandırılması sürecinin başlangıcı sayılır." dedi.

Yeni uçakların yanı sıra Kara Kuvvetleri için yeni "Stryker" zırhlı araçlarının da gelmeye başladığını kaydeden Zapryanov, Deniz Kuvvetleri için yeni devriye gemilerinin ikincisinin de suya indirildiğini söyledi.

Zapryanov, "Savunma bakanı olarak 2025 yılının bizim ve müttefiklerimizin savunması için kilit öneme sahip diğer gelişmiş sistem ve platformların sözleşmeye bağlanmasıyla da hatırlanmasını sağlamak amacıyla elimden geleni yapacağım." ifadesini kullandı.

Törene Bulgaristan Genelkurmay Başkanı General Eftim Eftimov, F-16'ların üreticisi Lockheed Martin'in temsilcileri ile ilgililer katıldı.

Bulgaristan Silahlı Kuvvetlerinin modernizasyonu kapsamında yaklaşık 3 milyar avroya ABD'den satın alınan 16 yeni F-16'nın yanı sıra Parlamentonun onayıyla 1,1 milyar avroya 198 "Stryker" askeri zırhlı araç ve 100 milyon dolarlık "Javelin" tipi tanksavar roket sistemleri edinildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *