Konya
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
50,0562 %0.06
56,3245 %0.18
6.608,15 %1.11
Konya Postası Gazetesi Dünya Çin, ABD'yi protesto etti

Çin, ABD'yi protesto etti

Çin, yüksek irtifa balonunun düşürülmesiyle ilgili ABD'nin Pekin Büyükelçiliğine protesto notası verdi

Çin, ABD'yi protesto etti
Okunma Süresi: 3 dk

Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Şie Fıng, hükümet adına verdiği notada, "ABD'nin Çin'e ait sivil insansız hava aracına güç kullanarak saldırmasını kınadıklarını" belirtti.

Hava aracının ABD hava sahasına niyet edilmeyen girişinin, zorlayıcı sebeplerden kaynaklandığı ve kazara olduğunun altını çizen Bakan Yardımcısı Şie, bu olgunun açık olduğunu ve çarpıtılmaması gerektiğini ifade etti.

Şie, ABD'nin olguları görmezden gelerek, askeri gücünü kötüye kullandığını ve sivil hava aracını hava sahasından çıkmak üzereyken vurduğunu belirterek, bunun, "aşırı bir tepki olduğunu" ve "uluslararası kanun ve normların ruhunu ihlal ettiğini" vurguladı.

ABD'nin eyleminin, iki ülke liderinin geçen yıl Endonezya'nın Bali Adası'ndaki G20 Zirvesi'nde yaptıkları görüşmede ikili ilişkileri istikrara kavuşturma konusunda vardıkları mutabakata zarar verdiğine dikkat çeken Şie, şunları kaydetti:

"Çin, ABD'nin eylemlerine karşı çıkmakta ve en sert şekilde protesto etmektedir. ABD'yi Çin'in çıkarlarını zedeleyecek ve hassas durumu daha da tırmandıracak ileri adımlar atmaktan kaçınmaya çağırıyoruz. Çin hükümeti olarak gelişmeleri yakından izliyoruz, Çin şirketlerinin meşru çıkarlarını ve Çin'in onurunu korumaya kararlıyız. Gerektiğinde daha ileri adımlar atma hakkımızı saklı tutuyoruz."

ABD hava sahasında tespit edilmişti

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), 3 Şubat'ta Çin’e ait olduğu iddia edilen yüksek irtifa istihbarat balonunun ABD ana kıtası üzerinde uçuş yaptığını ve Amerikan ordusunun balonu takip ettiğini açıklamıştı.

Balonun, Montana eyaletinde aralarında uzun menzilli füze depolarının olduğu bazı hassas askeri tesislerin üzerinden geçtiği öne sürülmüştü.

Balonu güvenlik nedeniyle düşürmeyi tercih etmediklerini ancak müdahale seçeneğini saklı tuttuklarını vurgulayan savunma yetkilileri, ABD'nin Pekin Büyükelçiliği kanalıyla Çinli muhataplarını sorunun ciddiyeti konusunda uyardığı bildirilmişti.

Çin'den "meteoroloji balonu" açıklaması

Çin tarafından yapılan açıklamada ise balonun, Çin'e ait sivil bir hava aracı olduğu, meteorolojik araştırma için kullanıldığı, rüzgarlarla sürüklenerek yanlışlıkla ABD hava sahasına girdiği belirtilmişti.

Kendini kontrol kabiliyeti sınırlı olan hava aracının Batı rüzgarlarının sürüklemesiyle, planlanan rotasından çıktığı kaydedilen açıklamada, "Çin tarafı hava aracının niyet edilmeyen zorunlu sebeplerle ABD hava sahasına girmesinden üzüntü duymuştur." ifadelerine yer verilmişti.

ABD kara sularında düşürüldü

Çin'in açıklaması Washington'ı tatmin etmemiş, balon, Başkan Joe Biden'ın emriyle, Atlantik Okyanusu üzerine çıktığında, ABD kara sularında Amerikan ordusuna ait jet uçaklar tarafından vurularak düşürülmüştü.

ABD basınında yer alan haberlerde F-22 savaş uçağından ateşlenen "AIM-9X Sidewinder" tipi füzenin balonu vurduğu bildirildi. Vurulan balonun havada patladığını ve balona bağlı donanımların düştüğünü gösteren videolar televizyonlarda ve sosyal medyada yer almıştı.

"Üç okul servisi otobüsü büyüklüğünde" olduğu ve 60 bin fit yükseklikte uçtuğu belirtilen balondan geriye kalan enkazın toplanması çalışmaların devam ettiği bildiriliyor.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız